Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 28 maj

Läfsa – norskt tunnbröd

Läfsa är det norska smakrika tunnbrödet med potatis i som bakas direkt i stekpannan.

 Läfsa kan ätas på många sätt. Gräddfil och skivad kokt potatis passar bra i. Krydda gärna med lite peppar och klippt gräslök också.
Läfsa kan ätas på många sätt. Gräddfil och skivad kokt potatis passar bra i. Krydda gärna med lite peppar och klippt gräslök också. FOTO: Istock

I vårt kära grannland Norge äter man av tradition läfsa. Tunnbrödet är ojäst och består av endast fyra ingredienser.

Ät det som en rulle med smakrik ost och skinka, eller en wrap fylld av godsaker som kallrökt lax, färskost och rödlök.

Läs också: Baka tunnbröd som i Dalarna

Läfsa

Skriv ut

Ingredienser (ca 10 st):

  • 3 dl vetemjöl
  • 500 g potatis
  • 25 g smör
  • 0,5 tsk salt

Gör så här:

  1. Skala och koka potatisen mjuk i saltat vatten. Låt svalna något.
  2. Mosa potatisen med en gaffel eller pressa ner i en skål med hjälp av en potatispress.
  3. Blanda potatis, smör och salt. Rör ner vete­mjölet och blanda till en smidig deg.
  4. Dela degen i 10 bitar. Kavla ut varje bit till rundlar om 12 cm i diameter på ett mjölat bakbord.
  5. Värm upp en stekpanna på högsta värme.
  6. Sänk värmen något och grädda rundlarna i 1–2 min på varje sida.
  7. Lägg bröden på ett galler och låt svalna under bakduk.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen