Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 23 juni 2020

7 vilda växter att vårda i din trädgård

Har du ingen egen äng kan du bjuda in och vårda de vilda blommor du redan har. Så här får du sju blommor att trivas hemma hos dig.

 Ta hand om det vilda du har. Även en liten kant med vilda blommor hjälper insekterna.
Ta hand om det vilda du har. Även en liten kant med vilda blommor hjälper insekterna. FOTO: Istock

Visst är det vackert med en hel äng i trädgården men det kräver en del arbete att anlägga den. Grässvålen ska ersättas med mager jord, det ska sås, slås och vårdas.

Varför inte börja i det lilla? Har du redan några vilda blommor i ett hörn kan du i stället se till att de fortsätter trivas. Vissa vildingar finns också som frö så att du kan så någonstans där förutsättningarna är de rätta.

Här är några exempel på blommor du kan spana efter.

Gökblomster

 Här dansar fem glada herrar i ring. Gökblomstret är rena dansbanan.
Här dansar fem glada herrar i ring. Gökblomstret är rena dansbanan. FOTO: TT

Titta nära på gökblomstret så ser du. Fem dansande gubbar i en ring. När gökblomstret (Lychnis flos-cuculi) just slagit ut dansar de lugnt, med tiden blir de mer spralliga i benen. Synen är sällsynt i den svenska naturen eftersom gökblomster helst växer i dikeskanter och på lite fuktigare ängsmarker. Ofta precis där den stora klippmaskinen brukar svinga sin kedja. Har du tur kan du hitta den i din egen dikeskant eller i det där gräsiga hörnet där skogen intill skuggar och ger fukt.

Så gynnar du gökblomster i din trädgård

Finns den hos dig redan gäller det att bibehålla den fukt och vilda omgivning den redan har. Blir den av med sin skyddande skugga blir det för torrt och om du kör med gräsklipparen tar den stryk.

Gökblomster finns dessutom som frö så du kan så den själv. Så eller plantera ut plantor i slutet av sommaren så blommar den nästa år.

Läs även: Så kan du odla för insekterna

Styvmorsviol

 Precis så här tufft vill styvmorsviolen ha det.
Precis så här tufft vill styvmorsviolen ha det. FOTO: TT

Den här blyga violen berättar en saga i samma genre som Askungen och Snövit. Det är maktkamp om utrymme och om hushållets möbler.

Vänd på styvmorsviolen så ser du precis vad det handlar om. Blomman har fem kronblad men de smala foderbladen bakom dem är inte jämnt fördelade. Det nedersta kronbladet liknas vid sagans elaka styvmor. Hon är bred om baken och sitter på två stolar, två foderblad. Närmast henne sitter hennes två döttrar på var sin stol medan de två styvdöttrarna högst upp får sitta med en skinka var på en enda stol.

Styvmorsviolen (Viola tricolor) är spridd över hela landet och växer helst på bergknallar eller på mager mark, till exempel i ängens utkant eller vid vägrenen.

Så får du styvmorsviol i trädgården

Var försiktig med rensning av grusgångar och skrevor på stenig mark, där kan den finnas. Får styvmorsviolen fäste står den stadigt kvar under många år.

Du kan också köpa frön och så själv. Fröna behöver oftast en köldperiod för att gro. Antingen med en månad i kylen eller genom sådd sent på hösten ute.

Smörblomma

 Glad, gul och generös. Man måste älska smörblomman.
Glad, gul och generös. Man måste älska smörblomman. FOTO: Istock

Den är inte en dussinblomma, vad du än tror. Smörblomman (Ranunculus acris) är hemma hos oss men en sällsynt import i resten av världen. Den finns naturligt i hela sydvästra Europa fast inte i Portugal. Den är hemma på Grönland, Island och Färöarna men på Svalbard är den importerad. I sydvästra delen av Ryssland frodas den av naturen men sen, längre österut, lyser den med sin frånvaro förutom på två fläckar mitt i smeten. Kirgizistan och det ryska ”länet” Chita norr om Mongoliet har också en inhemsk smörblomma.

Vi som har turen att leva med smörblomman kan glädja oss åt allt det glatt gula, både på en gång och som eternell. Plocka blommorna och torka hängande så kan du pynta med dem.

Så gynnar du smörblommorna

Till skillnad från många andra ängsblommor vill smörblomman gärna ha näringsrik jord och den trivs där det är lite fuktigare. Plantan är perenn och förökar sig bara med frön som kan ligga i jorden länge. Har du inga finns frön att köpa och så, gärna sent på hösten så att de får en köldperiod.

Läs även: Så skapar du biologisk mångfald i din trädgård

Ögontröst

 Ögontrösten räknades länge in i lejongapets familj. Det var fel, den är en snyltrot.
Ögontrösten räknades länge in i lejongapets familj. Det var fel, den är en snyltrot. FOTO: Istock

Var rädd om ögontrösten. Den är liten och späd och trots att det är en halvparasit som tar näring från gräset intill är den oerhört känslig. Ögontröst (Euphrasia stricta) finns i 8 varianter i Sverige. Det vackra namnet har ögontrösten fått eftersom den använts som medicin mot ögonåkommor, bland annat ögonkatarr. Alla ögontröstar är ettåriga ängsväxter som inte tål ett enda bakslag. Den lilla tröstens frön är kortlivade och kan inte gro innan frökapslarna torkat ordentligt och öppnat sig.

Som ung planta är den känslig eftersom den måste klara sig själv. När de tunna rötterna letat sig fram genom jorden till närmaste granne är den räddad. Rötternas sugvårtor kopplar fast i grannens rotsystem och ögontrösten börjar suga.

Så gynnar du ögontröst i din trädgård

Ögontrösten kan dyka upp i en ängsliknande hörna i trädgården eller i en vägkant. Magert, gräsbevuxet och med omväxlande fukt och torka är idealet. Gödsla inte, rensa inte omkring den och klipp inte. En enda vända med gräsklipparen förstör nästa års fröer och du blir av med den för gott. Slå av gräset när ögontrösten blommat över och låt det slagna ligga och torka ordentligt så att den kan släppa sina frön.

Baldersbrå

 Baldersbrån räddar insekter som inte kan leva någon annanstans.
Baldersbrån räddar insekter som inte kan leva någon annanstans. FOTO: TT

Vill du rädda insekter, då är baldersbrån (Tripleurospermum inodorumdin) bästa vän. Men för att ens ha en chans får du lära dig själva baldersbrån från dess kusiner.

Tänk så här:

1. Om bladen är tunna som dill är det baldersbrå eller kamomill, inte prästkrage.

2. För att skilja baldersbrå från kamomill kan man klyva blomman och se på den gula mittknoppen. Baldersbrå har en helgjuten, platt blombotten medan kamomillen har en hög mitt med ett hålrum inuti.

Bland baldersbråns rötter lever Coryssomerus capucinus, en 3 millimeter lång, gråbrun vivel. I blommorna kryper den guldgula bladskalbaggen Longitarsus ochroleucuskan. Bägge är så sällsynta att de inte ens fått svenska namn. På de gula knapparna kryper till sist väggsidenbiet (Colletes daviesanus). Det kan inte äta annat än pollen från baldersbrå och andra korgblommiga växter. Tidigare var väggsidenbiet hotat men nu lever det gott, kanske är det baldersbråns förtjänst.

Så gynnas baldersbrån hos dig

Baldersbrån är ettårig och självsår sig extremt generöst. Varje planta får ungeför 35 000 frön. Dyker den upp i din gräsmatta kan du ge den en plätt att stå orörd på. Kör bara runt den med gräsklipparen.

Kattfot

 Kattfoten går i par. Vissa plantor har hanblommor, andra honblommor.
Kattfoten går i par. Vissa plantor har hanblommor, andra honblommor. FOTO: TT

Kattfot (Antennaria dioica) har fått sitt namn eftersom den ser ut precis så, som en liten kattunges rosa trampdynor. Forna tiders bönder hade ett kluvet förhållande till kattfoten. Å ena sidan fungerade blommorna som eterneller som plockades och bands till kransar som kunde hålla ondska borta från huset. Å andra sidan ansågs blomman vara en ogudaktig planta som hade fräckheten att vända upp tassarnas undersidor mot guds himmel. I dag är kattfoten är en av de gamla ängsväxter som har allra svårast att klara sig. Den är extremt känslig för konkurrens och trivs därför på välbetade ängar, sandiga backar och vägkanter.

Så vårdar du kattfoten hos dig

Slå magra ängar och kratta bort höet så att inte kattfoten konkurreras ut av högväxande plantor som växer till när det finns gott om näring. Förr i tiden frodades ofta kattfoten särskilt bra på riktigt hårt betade ängar där boskapens hårda klövar rev upp kala fläckar i markytan. Om du vill härma kan tillväxten gynnas av att klippa ytan med slåtterbalk eller gräsklippare på riktigt låg nivå, så att det fräser lite i grässvålen.

Se också till att inte täcka soliga grus- och sandbackar med jord. Den torktåliga kattfoten trivs i gruset.

Humleblomster

 Humleblomstret är en favorit för just humlor.
Humleblomstret är en favorit för just humlor. FOTO: TT

En av våra allra vackraste ängsblommor har en fantastisk biroll. Roten kan användas som surrogat för choklad. Synd att så få verkligen ser den. Trots att den växer i hela landet, ända upp i fjällkedjan, är den ofta förbisedd. Kanske beror det på att blommorna uppifrån ser ut som något som knoppas eller kanske redan blommat ut, kanske för att den växer på fuktig ängsmark där folk sällan sätter sig ner så att de ser den från rätt håll. Det svenska namnet har växten fått eftersom den till största delen pollineras av humlor. När de nickande blommorna slår ut bjuder de på både nektar och pollen som lockar humlorna.

Humleblomstret (Geum rivale) är också extra spännande under jord. Roten doftar kryddnejlika och de kryddigt bittra oljorna har gjort att roten fungerat som krydda i öl och som ett surrogat för choklad. Roten tas upp, rengörs noga och kokas i vatten eller mjölk. Drycken, som kallas indianchoklad i USA, kan sötas och piffas upp med lite vanilj.

Hur det smakar? De som testat beskriver smaken som mittemellan varm choklad och att tugga på en kvist.

Så bjuder du hem ett humleblomster

Det är lätt. Humleblomster finns som frö att så själv men också som färdiga plantor i butiken.

Den trivs i vanlig trädgårdsjord och behöver ingen extra gödsel.

Gratis är gott!

 Jo, man kan koka te av gatukamomill. Den har inte samma egenskaper som den vanliga kamomillen men smakar lika bra.
Jo, man kan koka te av gatukamomill. Den har inte samma egenskaper som den vanliga kamomillen men smakar lika bra. FOTO: TT

Ge gatukamomillen den uppskattning den förtjänar. Den ger dig en gratis marktäckare i grusiga lägen som dessutom doftar fantastiskt av ananas.

Låt den stå kvar i kanten på grusgången som en väldoftande och frisk övergång till resten av trädgården.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen