Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
trädgård 13 mars 2017

Agneta är självförsörjande på grönsaker: ”Det är perfekt att odla i växtzon 7”

Kyla och kort ­säsong – men mängder av ljus. Agneta ­Andersson Jonsson är ­självförsörjande på grönsaker i växtzon 7 och kan inte tänka sig ett bättre läge.

Bild 1/3 FOTO: Agneta Andersson Jonsson, Roger Jonsson
Bild 2/3
Bild 3/3

Den stora prästgården i lappländska Stensele ligger som en pärla vid Umeälven. Men det är inte i huvudsak den vackra byggnaden som drar blickarna till sig. De flesta häpnar över den fantastiska grönsaksodlingen som ligger intill huset och som förser Agneta Andersson Jonsson och maken Roger Jonsson med grönsaker som räcker året om.

– Folk är fascinerade över att det alls går att odla här i växtzon 7, på gränsen till 8. Att vi dessutom är självförsörjande på grönsaker förvånar många, konstaterar Agneta.

– Men själv kan jag inte tänka mig bättre förutsättningar. I och för sig är säsongen kort, å andra sidan har vi det fantastiska ljuset. Ett annat plus är de svala somrarna som gör att vi slipper både skadedjur och arbetet med att vattna. Vi punktvattnar vissa växter med vattenkanna och täckodlar så att jorden inte torkar ut.

Agneta Andersson Jonsson odlar i växtzon 7 och är självförsörjande på grönsaker.
Agneta och Roger bor och odlar i Stensele, en tätort i Storumans kommun.

Snön gör nytta

Agneta tycker att snön är viktig. Den lägger sig som ett skyddande täcke över perenna grönsaker som står kvar ute under vintern. Och till våren blir den näringsrika finmojorden i de upphöjda bäddarna tidigt varm eftersom ett rejält snötäcke gör att tjälen inte går så djupt.

När Agneta och Roger flyttade in i prästgården 2009 satte de genast i gång med att anlägga sin köksträdgård. I dag upptar odlingarna 500 av tomtens totalt 8 300 kvadratmeter, där flera stora gräsmattor ger täckodlingsmaterial.

– Vi täckodlar det mesta vilket reducerar mycket arbete, under säsongen lägger jag bara några timmar i veckan på att sköta odlingarna. Täckmaterialet både håller fukten och ger bra gödsling.

– En stor fördel med att odla i norr är också att vi inte har mördarsniglar, som skulle kunna krypa in under täckmaterialet och förstöra grödorna.

Agneta Andersson Jonsson odlar i växtzon 7 och är självförsörjande på grönsaker.
Agnetas trädgårdsland består både av odlingsbäddar och odlingslådor.

Blandar odlingslådor och odlingsbäddar

Agnetas odlingar består till tre fjärdedelar av friland med djupgrävda upphöjda odlingsbäddar och en fjärdedel odlingslådor och varje år utökas ytan med en eller ett par bäddar.

Dessutom odlar hon mycket i krukor stående vid den varma söderväggen, där tomater och gurka stortrivs. Därtill sker en del av odlingen inomhus, innanför stora söderfönster som fungerar som växthus bjuder paprika och chili på fina skördar.

Utomhus är årets nyhet ett tunnelväxthus som ska upp så fort tjälen gått ur jorden. Där hoppas Agneta vinna drygt en månad på våren och även kunna dra ut på odlingssäsongen under hösten.

– Inte minst kan kanske en del av kålen då stå kvar lite längre på odlingsplatsen. Annars har vi problem med rådjur på hösten och inte minst snö under vintern för även om kålen klarar en köldknäpp är det svårt att komma åt och skörda i ett meterdjupt snötäcke.

Odlingssäsong redan i gång

Så här dags har Agnetas odlingssäsong redan varit i gång i ett par månader. Redan i januari sår hon paprika, chili och kronärtskocka liksom purjo, lök, stjälk- och rotselleri – allt inomhus och under extraljus.

Nu i mars är det dags för olika sorters kål, alla kryddor och tomater, och i april och maj blir det fänkål, bönor, pumpa och squash. När det så småningom är dags för frilandssådd och utplantering skyddas allt med fiberväv som får ligga på fram till midsommar.

– Trots den korta säsongen går det faktiskt att odla två grödor i följd på samma ställe, åtminstone av korta kulturer. Rädisor går två gånger, dessutom är jag alltid beredd med förodlade plantor av bladgrönsaker att peta ner allt eftersom det blir tomma ytor.

14 sorters potatis

Agneta sprudlar av energi när hon pratar om sina odlingar. Hon växelbrukar med sexårig växtföljd, lyckades förra året dra upp 35 kilo rödbetor och hade dessutom fjorton sorters potatis.

Till favoriterna hör den norrländska mandelpotatisen, vars lagringsduglighet gör att den håller sig fin hela vintern. Därtill dignar landen av morot, svartrot och persiljerot, liksom spenat, mangold och asiatiska blad, pumpa, olika squashsorter och kryddor i mängder samt jordgubbar och bärbuskar.

– Det är roligt med variation så vi är noga med att odla både olika grödor och olika sorter av samma slags grönsak.

Dessutom använder vi i princip allt, jag gör till exempel örtsalt av våra kryddor och buljong av en del grönsaker. Många kastar blast men vi tar vara på till exempel morotsblast och tillagar pesto.

– Att vara självförsörjande handlar ju inte bara om att odla utan om att ta till vara allt man får fram. Och inte minst är det vettigt att ta egna frön, det gör vi så långt det går.

Agneta Andersson Jonsson odlar i växtzon 7 och är självförsörjande på grönsaker.
Agneta odlar kål i alla dess sorter och har även lyckats få salvia att överleva utomhus.

Kål i alla dess former

Till Agnetas favoritgrödor hör kål i alla dess former. Vitkål, rödkål, savojkål, spetskål, grönkål … Allt för att kunna laga varierad mat med bra näringsinnehåll.

– Kål är en bra stapelvara i hushållets kost. Jag syrar en del men med en bra matkällare håller kålen sig bra även som färsk. I år hade jag fortfarande kvar av savojkålen i februari.

Egentligen är det inte odlingen som är besvärlig, menar Agneta. Det svåra, och tidskrävande, är att ta till vara och förädla allt som skördas.

– Som väl är har vi en stor matkällare utgrävd under husets entré. När det är 30–35 minusgrader ute krävs en frostvakt men i övrigt håller den två till fyra plusgrader. Svalkan är så fin att vi till och med måste ta ut och grodda potatisen i värme på våren.

Agneta Andersson Jonsson odlar i växtzon 7 och är självförsörjande på grönsaker.
Korg efter korg tas in in för torkning och förädling.

Gott odlingsläge

Att det skulle vara svårt att odla i norr håller Agneta inte med om. Snarare ger det fantastiska sommarljuset grönsakerna betydligt högre näringsinnehåll än söderöver och egentligen är det inte svårare än någon annanstans.

– Knepet för att lyckas, var man än befinner sig, är att utgå från förutsättningarna och pröva sig fram.

– Förra året vertikalskar vi till exempel gräsmattorna och fick en väldig massa mossa och torrt gammalt gräs över. Vi testade att odla potatis i materialet och trots att den -växte på gårdshusets norrsida fick den ljus hela natten och gav en fantastisk skörd.

Misstag blev fördel

Till sitt värsta misstag räknar Agneta att hon och maken lade odlingarna i den del av trädgården där det blåser kraftigt från älven och åkrarna. Senare har de fått veta att en gammal köksträdgård varit placerad i ett mer skyddat läge.

– Men man får ta det onda med det goda. Här blåser till exempel morotsflugan bort i ett kick och potatisbladmögel sveps i väg med vinden innan det hinner få fäste.

Något Agneta är stolt över är att hon har fått salvia och fransk dragon att överleva utomhus. Odlade i upphöjd bädd, cirka tjugo centimeter ovan mark, och isolerade av ett tjockt snötäcke på vintern kommer kryddväxterna tillbaka år efter år.

– Jag tycker att vi odlar på ett perfekt ställe. Kanske kan vi inte driva fram meloner men i övrigt kan vi definitivt odla det mesta här i Lappland.

Agneta Andersson Jonsson odlar i växtzon 7 och är självförsörjande på grönsaker.
Syltat, syrat, inlagt, torkat. Agneta och Roger är självförsörjande på grönsaker i alla dess former.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen