19 ätbara blommor
Dekorera tårtan eller toppa en somrig sallad med färgglada – och ätbara – blommor! Här är en guide till 19 ätbara blommor och vad de passar till.
Många blommor går att äta – och det är ju dessutom ett utmärkt sätt att njuta av dem till fullo.
Till efterrätter och bakverk är det vackert att kandera rosblad, violer eller syren. Det gör du enkelt genom att vispa upp äggvita försiktigt med en gaffel, pensla på blommorna och sedan strö över socker. Sockret kommer att likna rimfrost och när blommorna får torka är de lätta och vackra att dekorera med.
Läs också: Kanderade doftvioler – vackert och gott!
Undvik besprutade blommor
Tänk på att blommor som har drivits upp i blomsterhandel kan vara besprutade och därmed inte lämpliga att äta. Egenodlade blommor är alltid bäst – och ät med måtta! Är du osäker på en blomma, skippa hellre än chansa. Vissa arter kan vara lika varandra, men ofta har de något kännetecken som du kan lära dig.
19 ätbara blommor
Ringblomma
Ringblomma med sin starka färg kan användas i soppor och bakverk för att få en saffransliknande färg. Smakar lätt kryddigt. Hela växten går att äta, men nya kronblad ger bäst smak. Rik på C-vitamin!
Löktrav
Löktrav är ett vanligt ogräs som kan användas som krydda. Bladen funkar bäst i kalla rätter eftersom den tappar smak när den värms upp. Har en mild smak av vitlök och senap. Löktraven gör sig bra i kombination med olja i pesto, sallad, dressing och hummus.
Konservera löktrav genom att frysa in den i ett kryddsmör eller finhackad som färsk krydda.
Fläderblom
Fläderblomman går som känt att göra saft på och används som smaksättning i många bakverk. Du kan också fritera de utslagna blommorna med frityr- eller pannkakssmet.
Läs också: Tre knasiga vårknoppar du inte visste att du kunde äta
Äppelblom
De vackra blommorna i äppelträden går att använda i bakverk. Dekorera efterrätter med äppelblom, antingen färska eller kanderade. Päronblom går att använda på samma sätt.
Pensé och viol
Pensé och viol liknar varandra i både utseende och smak. De är otroligt vackra att kandera till tårtor och bakverk men är också fina som garnering på till exempel en somrig sallad.
Malva
Malvan smakar inte så mycket men alla sorter går bra att äta. Malvan är vanligast i färgerna rosa, lila och vit, och passar för att dekorera bakverk. Ångkoka bladen som en grönsak eller smaksätt olja och vinäger. Roten kan ätas efter att man kokat den mjuk och därefter steker den. För den som har ont i halsen kan te på läkemalva lindra irriterade slemhinnor och dämpa hosta.
Gurkört
Strössla gurkörtens blommor över sommarens desserter eller sallader. Dekorera fruktbålen eller lägg i en sillinläggning. Gurkörten ska ätas med måtta och håriga och vassa blad bör hackas fint. Smakar svagt av gurka.
Gul daglilja
Den gula dagliljan smakar milt blommigt och kronbladen är en vacker färgklick på tallrikar och serveringsfat. Knoppar kan stekas i lite smör.
Doftpelargon
Doftpelargoner finns i många olika sorter och smaker – allt från hasselnöt till Coca-Cola! Bladen används i sallader, geléer eller i en sockerkaka. Akta dig för att äta de vanliga pelargonerna och ät inte heller den kokosdoftande doftpelargonen P. ’Grossularoides’ som kan ge magkramper. Vildpelargoner bör du också se upp med.
Läs också: Glass, likör och bakverk – fyra recept med pelargon
Ros
Smaken av rosor är blommig – som de doftar! Både vanliga rosor och nyponrosor går att äta och är fina som dekoration på efterrätter och bakverk. Ju mer de doftar, desto mer smakar de. Rosenbladen kan du göra sylt, marmelad och gelé på – gärna i kombination med bär och frukt.
Lavendel
Lavendeln smakar så ljuvligt som den doftar. Kryddväxten lavendel passar bra till viltkött och lammkött då den rustika smaken drar lite åt salvia, timjan eller rosmarin. Baka bröd med lavendelkross eller smaksätt bakverk med den söta blomman, men se upp med att använda för mycket – då smakar det parfym. Blommorna kan användas färska, torkade eller kanderade.
Läs också: Sommarens mirakelört – 10 saker du inte visste att du kan göra med lavendel
Indiankrasse
Indiankrassen går ofta under namnen slingerkrasse eller buskkrasse när man köper frö. Indiankrassen är pepprig och smakar lite som gurka. De gröna bladen är C-vitaminrika och fröna kan tillagas som kapris!
Läs också: Gör läskande saft av blommande syrener
Syren
Syrenen blommar bara en kort tid så då gäller det att passa på! Blommorna smakar syrligt och blommigt och kan användas till saft och sorbet. Vackra att kandera eller göra syrensocker på.
Läs också: Så enkelt gör du somrigt syrensocker – med ljuvlig vanilj
Kamomill
Inte att förväxla med Baldersbrå. Kamomillen känner du igen med sitt gula blomhuvud som är upphöjt, samt lite urholkat i mitten. Baldersbrå har ett platt blomhuvud.
Kamomill är underbar att torka och göra te av. Du kan använda kamomill i sillinläggning eller strössla över kött eller soppa. Smaken påminner om äpple.
Tusensköna
Tusenskönan känns igen med sin lilla rosa nyans på blombladen. Under våren är blommorna fräscha och bladen späda – då passar de extra bra att äta, i exempelvis en sallad. Tusenskönan används inom folkmedicin som en kur mot till exempel eksem, feber och hosta.
Rödklöver
Rödklövern kan torkas och användas till te. Färska blommor och blad kan du toppa salladen med. Smaken är något nötig.
Körsbärsblom
I Japan används körsbärsblom i alla möjliga bakverk. Används med fördel som dekoration till efterrätter och bakverk.
Läs också: 4 recept med maskros
Maskros
Den gula maskrosblomman är rik på vitamin C och A. Den har en bitter smak, men unga blomknoppar är mildare och kan friteras eller ångkokas. Eller varför inte göra en härlig solskenssirap av blommorna?
Läs också: Så gör du solskenssirap – av maskrosblommor!
Blåklint
Blåklinten är dekorativ att blanda ner färsk eller torkad i diverse maträtter. Dekorera tårtan med de vackra blommorna eller torka och blanda ner i en müsli.
Källor: Hembakat, Landleys kök, Allt om trädgård
Giftiga blommor
Se upp så du inte använder giftiga blommor eller blommor som är besprutade. Här är några växter du ska undvika:
Amaryllis – kan ge magbesvär
Anemon – kan ge sveda i mun och magbesvär
Belladonna – är mycket giftig
Blåsippa – kan ge svalg- och magbesvär
Gullregn – är giftig och påverkar andningen
Påsklilja – ger magbesvär
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.