Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 10 april 2018

Så använder du hönsgödsel – se plantorna växa så det knakar

Ge dina växter en extra skjuts med gödsel! Att använda hönsgödsel för dina växter är oftast en god idé. Så här gör du för att lyckas!

FOTO: Istock

Hönsgödsel är en allsidig gödsel och snabbverkande för dina växter. Den ger ett bra tillskott med kväve, något de verkligen vill ha. Men! Om man ger en växt för mycket kväve så mår den inte heller bra, så det gäller att göra det med måtta! Och hur vet man det? Ja, som oftast är regeln i odlingsvärlden så får du prova dig fram.

Läs också: Så odlar du svartkål

Använd det på ett av två sätt

Tänk på att använda gödseln några veckor innan du ska plantera.

Det finns två sätt att använda hönsgödsel. Det ena sättet är att ta rätt mängd för den plantan du har och sen sprida ner gödseln i marken några veckor innan du planterar. Hur mycket du behöver kan stå på fröpåsen, gödselpåsen eller så får du fråga en expert som jobbar på din lokala handelsträdgård. Du kan också testa efter bästa förmåga.

Läs också: Behöver du förkultivera eller förså dina frön? Gör så här!

Blanda ut med vatten

Det andra sättet är att blanda ut rätt mängd gödsel i vattenkannan. Då har du fått härligt gödselvatten. Proportionerna är också olika beroende på vilket hönsgödsel du har köpt, så titta efter på gödselpåsen.

Hur mycket hönsgödsel behöver du? Ett riktmärke är att 15 liter hönsgödsel räcker till 150 kvadratmeter, men igen, det beror på vilken sorts hönsgödsel du har!

Undvik ärtväxter

Hönsgödsel går bra att använda till de allra flesta ätbara grönsaker och växter, men använd hellre något annat till ärtväxter. Det beror på att ärtväxter är rätt så duktiga på att tillverka kväve själva, och tillsätter du då hönsgödsel som är kväverikt, riskerar du att få blommor och blad, men inga ärtor.

Läs också: Därför hyllar Sara Bäckmo sina höns

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen