Lyckas med tomater utan växthus
Visst kan du odla tomater utan växthus. Rätt sorter, smart förodlade och placerade på rätt ställe ger tomater ute i friska luften.
KAMPANJ:Börja prenumerera – Erbjudande till dig som följer Land.se
Den älskade tomaten vill vi inte vara utan. Bästa godiset att plocka direkt från buskarna, söta, saftiga, fulla av nyttiga antioxidanter och bara några få kalorier.
De anses dessutom lättodlade men det finns en del knep att ta till för att riklig och tidig skörd och man måste inte ha växthus.
Faktum är att det finns många sorter som trivs bättre utomhus där temperaturen inte riskerar att bli för hög och små vindpustar sköter pollineringen perfekt.
Satsa på busktomater
Tomater kan delas in på olika sätt, efter användningsområde, härstamning, utseende, hur de kan placeras, men viktigast är om de är högväxande eller busksorter.
Höga (indeterminate) växer på höjden hela sommaren. De tjyvas och fungerar generellt bäst i växthus eftersom de också behöver bindas upp, ofta är de mer krävande och behöver en lång säsong.
Busksorter grenar snabbt ut sig och slutat växa när de nåt sin genetiska höjd. Eftersom kraften inte går åt till att växa på höjden hinner de ändå ge skörd på sidogrenarna.
De tjyvas inte eftersom det då inte blir nån buske. Höjden varierar från dvärgsorter (dwarfs) som bara är 20-30 cm som fullvuxna även kallade fönstertomater till de som blir 150 cm.
När vi odlar utomhus är det i gruppen busktomater vi hittar bra sorter. Den som bor i odlingszon 0-2 och har en väl vindskyddad innegård med full sol, kan i stort sett odla vilka sorter som helst utomhus. Vi andra får vara lite noggrannare med sortvalet.
Utvecklingstiden från frö till tomat varierar kraftigt från drygt 40 till cirka 120 dagar. Utomhus måste vi ha is i magen och inte plantera ut förrän nattemperaturen överstiger 15 grader samtidigt som vi vill kunna njuta av tomaterna så tidigt som möjligt under sommaren.
Sol och värme ger dessutom bästa smaken. Därför är det viktigt att hitta sorter med kort utvecklingstid, helst runt 60 dagar. Det finns ändå mycket att välja på. Säljaren brukar ange utvecklingstid om det är en extra snabb sort ibland med dagar, ibland som tidig eller mycket tidig.
Välj en sort som är tålig
Andra egenskaper vi gärna ser hos en utomhustomat är att den är tålig. Det vill säga att den levererar bra även en typisk regnig och lite svalare sommar.
Det finns några sorter utvecklade särskilt för nordiskt klimat, men störst är utbudet från öststaterna och Kanada. Vi vill förstås att tomaterna ska smaka fantastiskt, att plantorna ska hålla sig friska, gärna vara resistenta mot sjukdomar och sprickbildning, vara stadiga och ge rikligt. Ofta få man ge avkall på nåt önskemål.
En del sorter hittar vi hos de stora svenska fröfirmorna, men de mest spännande finns hos privata samlare, i fröbytargrupper på sociala medier, Tradera och tomatklubbar. Det går också att handla direkt från utlandet. Enklast är att googla på nån särskild sort man hört talas om.
Bra plantor behöver en bra start för att bli kompakta, lätthanterliga, ge god skörd och få så god motståndskraft mot sjukdomar som möjligt.
De vanligaste felen vi gör är att börja förgro för tidig, att vi inte har nånstans att göra av plantorna innan de kan komma ut, att de har det för varmt och får för lite ljus.
Läs också: Spännande växthus till din trädgård
Ljus och svalka
Lämplig såtid för utomhusodling är april-maj månad. Med rätt sortval kan du ändå skörda de första godistomaterna till midsommar eller i alla fall under juli månad.
Du behöver tillgång till ett utrymme som kan hållas 15-18 grader varmt. Det kan vara vilket rum som helst, garage, förråd, källarutrymme och det behövs extra ljus. Många gånger lägger vi mycket pengar på fröer men struntar i belysning.
Enkla LED-lysrör och armaturer kan fås för ett par hundralappar hos de flesta bygg- och hobbyfirmor. Köp samtidigt kedjor och fästen att hänga upp i taket. Kedjor gör att armaturen lätt kan höjas efterhand som plantorna växer. En belysning håller många år och kommer att göra odlandet så mycket roligare. Beräkna 10-12 omskolade plantor per T4 lysrör.
Så sår och odlar du bra tomatplantor
- Fyll kärlet med planteringsjord och dunka lätt mot bordet så jorden packar sig, fyll upp med såjord, vattna igenom om jorden är torr.
- Så fröna ett och ett i krukor med 5 cm diameter eller bredså med minst 5 cm mellan fröna. Sådjup 2 mm. Spreja ytan med vatten och täck med perforerad plast
- Ställ varmt och ljust till exempel över elementet och håll fuktigt. Grotiden brukar vara 4-7 dagar.
- Så fort det minsta lilla liv syns i nån av burkarna, flytta genast alla av samma sort till svalare miljö 15-18 grader, men fortfarande ljust. Ser du nåt grönt på morgonen så vänta alltså inte till kvällen med flytten. Placera belysningen cirka 20 cm över och håll det avståndet efter hand som plantorna växer.
- Plantera om till 12 cm kruka när plantan fått 4 blad eller rötterna fyller ut krukan. Använd plantjord, blomjord eller tomatjord. Vid varje omplantering kan du sätta den djupare med jord upp till första grenen. Det kommer att bildas rötter längs all stam under jord och det gör plantan starkare.
- Efter 4-6 veckor är näringen slut och plantorna förmodligen bredare än krukorna. Gödsla med flytande blom- eller tomatgödning.
- Det är också dags att avhärda som innebär att man under två veckor successivt vänjer plantorna vid dagsljus genom att flytta ut dem i skugga dagtid och ta in dem på nätterna.
- Plantera om till 20 liters kruka med avrinningshål, gärna svart som drar till sig värme. Placera hinkarna i lä och mot en södervägg eller skyddat på friland.
- Tomatplantor som blir utsatta för temperaturer under 15 grader får röda stjälkar och röda undersidor på bladen, särskilt på försommaren. De överlever men försenas i utvecklingen. Här ligger en utmaning i att hålla koll på väderleksrapporterna, täcka med odlingsväv och vara kreativ vid temperaturdippar.
- När plantorna börjar blomma behövs extra näring för att utveckla stora frukter. Gödselvattna med flytande tomatnäring eller blomgödning.
Bra mat för tomat
- Såjord är mager, luftig och endast till för fröna att gro i. Planteringsjord är laddad med näring för cirka en månad, sedan behövs tillskott.
- När det gäller jord och gödsel räknas tomatplantor som blommor och inte som grönsak. Alltså fungerar näringsrik blomjord och vanlig blomgödning väldigt bra.
10 tomater som trivs ute
1. ‘Arkticheskaya vishnya’ en mycket god ampeltomat med naturligt hängande växtsätt som levererar stora mängder rosa körsbärstomater. Odlas i 7-10 liters ampel, hög kruka, balkonglåda eller kanten på pallkrage. Låt inte det krångliga namnet som betyder Arktiskt körsbär avskräcka. Tidig buske, höjd 30-40 cm.
2. ‘Bärnsten’, söt och mycket god salladstomat, alltså med lite tunnare skal som ger bra och länge. Nästan normalstora orange frukter, 59 dagar, troligen från Östra Ukraina, buske höjd 60-120 cm. Minst 20 liters hink.
3. ‘Black Sea Man’ är en av få bifftomater på buske som trivs utomhus. Utsökt rik och god smak, mörkröd med olivgröna axlar och marmorerat fruktkött. Alla frukter mognar inom en tvåveckorsperiod. Medeltidig och förekommer med både potatisbladverk och vanliga blad, höjd 120 cm. Minst 20 liters hink.
4. ‘First In Field’, röd cocktail, saftig med smak dragning åt vin. Kompakt planta med tunga klasar och rekordtidig med 40 dagar från frö till mogen tomat under optimala förhållande. God, men snabbheten betalas med lite mindre sötma. Kan även odlas som krukväxt året runt 5-7 liters kruka, höjd 40 cm. Fröna är ljusgroende.
5. ‘Funsu’, röd normalstor med tjockt skal och ibland gula axlar, mycket god och ger rikligt, dessutom en tidig buske, höjd 80 cm, 20 liters hink.
6. ‘Glacier’, med sina 59 dagar från frö till skörd, levererar tidigt medelstora cocktailtomater med exceptionellt god smak för en så tidig sort. Tålig mot låga temperaturer både vår och höst och god motståndskraft mot sprickbildning. Ger riklig skörd långt in på hösten på 70-100 cm hög buske och är nåt så ovanligt som en svenskutvecklad sort, 20 liters hink.
7. ‘Grot’, en god och mycket tidig cocktail, riklig skörd och bra både som godis och mattomat, buske 70 cm, 20 liters hink.
8. ‘Scotia’, normalstor röd, salladstomat med tunt skal, saftig och mycket god. Kanadensisk sort med 60 dagar från sådd till skörd. Fortsätter att producera hela säsongen på ca 100 cm hög buske, 20 liters hink.
9. ‘Zolotoi’, vacker och god pastatomat, gul med hög sötma och köttighet. Utmärkt både som snabbt mellanmål, i salladen, matlagningen och för torkning, ger bra på mycket tidig buske, höjd 80 cm, 20 liter hink.
10. ‘White Currant’ räknas till vildtomaterna även om ursprunget är oklart. En riktigt spännande art. Det är den absolut sötaste i samlingen med 9,2 Brix, en supergodistomat.
Detta är en sort som växer på höjden hela sommaren, men ändå trivs bra utomhus i vårt klimat. Plantan tål temperaturer långt under 15 grader och levererar mängder av vinbärsstora tomater till frosten kommer. Sötman finns kvar även efter en kylig period.
God resistens mot sprickbildning och sjukdomar, till och med potatisbladmögel. Skirt bladverk släpper igenom tillräckligt med ljus även om man sparar tre, fyra huvudstammar och tjyvar resten. Enda nackdelen är att arten kan korsa sig spontant. Tänker du ta frö bör den inte stå i drag från andra plantor, helst inte ens i närheten. Medeltidig, höjd 200-300 cm, 20 liters hink.
Tyckte du om den här artikeln? Prenumerera på Land
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.