Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 12 november 2018

Odla nötter: Lyckas med hassel och valnöt

Nötter är gott och nyttigt så varför inte odla egna? Här får du tips för att lyckas med hassel och valnöt. Visst finns fler alternativ – men de kräver supermilt klimat, tålamod eller en okänslig näsa…

 Valnöt och hassel går att odla i stora delar av landet.
Valnöt och hassel går att odla i stora delar av landet. FOTO: IBL

Hassel växer vilt i Sverige, framför allt i de södra delarna och upp längs Norrlandskusten. I Umeåtrakten finns hasselbestånd kvar sedan tidigare värmeperioder. Säkert var hasselnötter ett uppskattat inslag redan i stenåldersdieten.

– Det verkar tyvärr helt ha fallit i glömska hos svenska folket att man kan plocka hasselnötter direkt från buskarna. Färska är de jättegoda, friskare och saftigare än de torkade, säger Britta Nylinder, som skrivit en rapport om att odla nötter i södra Sverige och driver andelsodlingen Kollinge torpargård utanför Helsingborg.

– Man måste också beskära hasselbuskarna för att föryngra grenarna och få in mer ljus om det ska bli någon skörd att tala om, säger Britta.

Läs också: Hemmagjord Nutella – nöt- och chokladsmör på burk

Smaka gröna nötter

 Ät dem gröna så hinner du före ekorren till hasselbusken.
Ät dem gröna så hinner du före ekorren till hasselbusken. FOTO: Istock.

Om du vill plantera hassel för nötternas skull och bor i södra Sverige är det en bra idé att satsa på en storfruktig namnsort. De får matigare kärnor och ger betydligt större skörd än vild hassel. I danska odlingar hittar man oftast ‘Lambert Filbert’ och ‘Tidig Lång Zellernöt’ som även passar i svenska trädgårdar. I Danmark säljs nötterna färska när de fortfarande är gröna och omslutna av sina dekorativa svepeblad. De avnjuts som en delikatess – när kommer den trenden till Sverige? Snart hoppas Britta, som planterat ett sjuttiotal hasselplantor under hösten.

– Förhoppningen är att grönsakslådorna vi levererar även ska innehålla färska hasselnötter om några år, säger Britta.

Säsongen för färska hasselnötter brukar börja i mitten av september när nötternas svepeblad börjar bli gula och pågår någon månad. Provar man dem i förtid är de inte goda. En fördel med att plocka nötterna gröna från busken istället för att vänta tills de mognar och faller till marken är att man då brukar hinna före ekorrar och fåglar.

De flesta sorter som är så härdiga att de går att odla i Sverige skrumpnar när de när torkas. I stället kan de lagras utomhus i fuktig sand. Då behåller de sina färska egenskaper ungefär till jul. Ett undantag är ’Nottingham Prolific’ som är en av få härdiga hasselnötter som inte skrumpnar vid torkning.

Ny turkhassel ger hopp

På danska Fyn ligger Westergaards plantskole som är specialiserade på olika nötträd. De har introducerat nya sorter som är hybrider med turkhassel. Till skillnad från vanlig hassel, som är en storvuxen flerstammig buske, har turkhassel ett trädformat växtsätt och skjuter inte rotskott.

– Turkhassel har små nötter och tjockt skal men de är goda och har fin kvalitet samtidigt som de kan torkas utan att skrumpna, berättar Britta.

Förhoppningen är att dessa egenskaper ska föras vidare till de nya sorterna. Westergaards använder även turkhassel som grundstam till de äldre beprövade sorterna för att de ska få ett trädformigt växtsätt. Det gör dem lättare att sköta i större odlingar.

– Jag tror att trädformen kan passa bra i trädgårdar också, då blir det lite som att ha ett fruktträd, säger Britta.

Odla hassel i zon 4

Philipp Weiss, en av författarna till Skogsträdgården: Odla ätbart överallt – som utsetts till Årets trädgårdsbok 2018 – menar att de storfruktiga hasslarna kan fungera ungefär till zon 4 om de får ett riktigt bra läge.

– Plantera dem gärna lite högre upp i en backe dit den första höstfrosten inte når, tipsar Philipp som odlar hassel utanför Stjärnsund i södra Dalarna.

– Det är alltid bra att även så nötter eller ta plantor från närmsta hasselbestånd om du får för markägaren. De är garanterat härdiga. Vill du prova någon storfruktig sort är vanlig hassel också viktig som pollenkälla, säger Philipp.

Hanblommorna på de förädlade sorterna är nämligen frostkänsligare än honblommorna så man kan inte lita på att de gör jobbet i ett kallare klimat.

Odla äkta valnöt

Bor du i de mildare delarna av landet kan du även odla äkta valnöt. Om man odlar sitt valnötsträd från en kärna kan det ta många år innan trädet ger nötter. Men köper man en ympad sort kan det gå på bara ett par, tre år.

Äkta valnöt brukar anges som härdig ungefär till gynnsamma lägen i zon 2 men det finns frösådda träd som ger skörd i bistrare klimat. Har du ett sådant träd i din närhet kan en frösådd ge ett bra resultat även om skörden låter vänta på sig. ’Loiko’ används som samlingsnamn för ett hundratal frösådda valnötsplantor från en vitrysk provodling. De har planterats på många platser i Sverige och har gett skörd i bland annat Sundsvallstrakten. Westergaard plantskola har förökat upp och ska börja sälja ’Loiko’ under november. Exakt hur härdig denna ympade ’Loiko’ är, är svårt att säga.

Förutom äkta valnöt finns bland annat japansk, grå, svart och manchurisk valnöt. Hjärtnöt är en form av japansk valnöt som är intressant då den är något härdigare än äkta valnöt och klarar tyngre jordar. Manchurisk valnöt är härdig till zon 5 men har precis som grå och svart valnöt mycket hårt skal.

Läs också: Kolla in Mandelmanns nya spännande fruktträd!

Plantera äkta kastanj

 Äkta kastanj trivs längst i söder i Sverige.
Äkta kastanj trivs längst i söder i Sverige. FOTO: IBL

Du som bor i de mildaste delarna av landet kan även göra som till exempel Mandelmanns på Österlen och plantera äkta kastanj. Har du ett kärvare klimat men är utrustad med riktigt gott tålamod kan du plantera cembratall eller koreatall och få egna pinjeliknande nötter. Båda är mycket härdiga – haken är bara att det kan ta decennier innan de får kottar.

Ett lite oväntat nötträd är det säregna ginkgoträdet. Arten har skilda hon- och hanplantor men när man planterar ginkgo i parker och alléer används bara hanträd. Varför? De köttiga frukterna luktar avföring när de mognar. Men kokas de i en kvart blir fröna ätbara – då lär de smaka ungefär som kronärtskockshjärtan.

Så odlar du hasselnöt

 En hasseldunge i Uppland.
En hasseldunge i Uppland. FOTO: IBL

Plats: Plantera hassel i ett soligt och vindskyddat läge. Visst växer hassel i skugga och blåst men någon vidare skörd blir det inte. Bäst trivs hasseln i sluttningar med rörligt vatten och lätt, sandblandad jord.

Härdighet: De härdigare storfruktiga sorterna går bra att odla till zon 3. I zon 4 är det mer ett experiment. I kallare klimat är det troligt att vild hassel, gärna även med nordlig härstamning, ger bättre skörd.

Plantera: Kan med fördel planteras sen höst och tidig vinter.

Beskärning: För att ge god skörd behöver hasseln beskäras regelbundet så att unga skott gynnas. Det kan göras på vårvintern.

Pollinering: Hassel är vindpollinerad och har skilda hon- och hanblommor på samma planta. Som pollinerare fungerar bland annat vild hassel och ormhassel – som är en form av vanlig hassel som har ”lockiga” grenar vilka är särskilt vackra på vintern. Vissa sorter som ’Cosford’ är också bra pollinerare i milt klimat.

Skörd: Plantor börjar ge nötter efter något år.

Sorter: ’Butler’, ’Cosford’, ’Gunslebert’, ’Jättenöt från Halle’, ’Lambert Filbert’, ’Nottingham Prolific’, ’Tidig Lång Zellernöt’, ’Webb’s Prize Cob’, ’Waterloo’. Hybrider med turkhassel: ’Dundee’, ’Farris88Q’.

Så odlar du valnötter

 En valnöt på väg ur sitt gröna ytterskal.
En valnöt på väg ur sitt gröna ytterskal. FOTO: IBL

Plats: Valnöt behöver en varm, solig och vindskyddad växtplats. Träden är speciellt känsliga för frost och temperatursvängningar under vår och höst.

Härdighet: Äkta valnöt är vanligtvis härdig till zon 2 men vissa exemplar och sorter klarar kallare klimat. Grå och svart valnöt är härdiga till zon 4-5, hjärtnöt till zon 3-4, manchurisk valnöt till zon 5.

Plantera: På våren.

Beskärning: Görs under juli-september, eftersom träden lätt blöder på våren. Målet är att skapa en stark och luftig krona.

Pollinering: Har enkönade blommor på samma träd och är ofta självfertila men korspollinering ger säkrare skörd. Olika valnötsarter kan pollinera varandra.

Skörd: Kärnsådda träd av äkta valnöt kan ge skörd efter ungefär 5-15 år medan ympade träd kan få nötter 1-3 år efter köp.

Sorter: Två lite härdigare sorter av äkta valnöt är ’Broadview’, en kanadensisk sort som härstammar från Karpaterna och ’Loiko’ som kommer från Vitryssland. Läs också: 4 supernyttiga nötter – så bra är de för ditt hjärta!

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen