Odla potatis: Sara Bäckmos bästa tips
Sent på hösten njuter jag av färsk potatis direkt från jorden. Att sätta potatis i juli är tricket för att locka fram sommarens smaker en sista gång innan vinterkylan drar in.
Det är nästan kriminellt att inte odla potatis i den egna trädgården. Inget är så enkelt och kan ge en så fulländad smakupplevelse. Potatis kan förstås vara riktigt tråkig och alldeles för vardaglig, men det gäller sällan den vi odlat hemma. Det gäller bara att sätta sin första knöl, sen vill man liksom inte sluta.
Jag tycker det är så roligt med hemodlad potatis att jag sätter den både på våren och sommaren för att få riktigt lång skördeperiod. Nu i november plockas de första sommarplanterade knölarna upp ur jorden, med sådär tunt och härligt skal. Visst är det lyxigt!
Sommarplanterad potatis
Den här potatisen har vuxit i ett av mina tunnelväxthus. Sorten heter ’Sarpo Mira’ och är känd för att vara otroligt motståndskraftig mot potatisbladmögel. Inga angrepp har synts, mer än att gråmögel drabbat blasten.
Läs även: Sugen på att utöka din odling? Lotta odlar (nästan) hela årsbehovet i sin villaträdgård
Det är inte så mycket att orda om. Gråmögel drabbar många grönsaker på hösten, särskilt de som växer på fuktiga platser som växthus eller tunnelväxthus. Det ser ut som om delar av bladen fått en grå kort päls, som dammar när man petar på den. Dessbättre tar inte potatisen skada och blasten ska hur som helst klippas ner innan det fryser.
Potatisen sattes i juli. Tretton fina knölar som jag fram till dess förvarat i kylskåp. Så kan man göra med vårens sättpotatisar, spara ett gäng till senare. De får långa vita groddar som slingrar sig in i varandra, men det gör inget. När de väl kommit i jorden växer de fint.
Jag satte årets sommarpotatis i tunneln för att kunna skörda sent på året. Tunneln är en skyddad plats och med ett lager löv över planteringen räknar jag med att kunna skörda också på vintern. Om inte sorken hinner först. ’Sarpo Mira’ är en vinterpotatis som bildar hårt skal efter en tid och lär tåla att ligga i kylig jord.
Vill komma igång tidigt
Visst odlar jag också potatis på vanligt vis, genom att sätta på våren och skörda sommar och höst. Jag är mån om att komma igång så tidigt som möjligt eftersom min trädgård alltid drabbas av potatisbladmögel. När potatisen kommer tidigt i jorden hinner den växa ordentligt innan angreppen slår till under sommaren och det ger större skörd.
För att öka potatisens möjlighet att bilda fina knölar har jag för vana att rota potatisen innan den sätts. Att rota potatisen är inte samma sak som att förgro den.
Oftast brukar hemmaodlare låta potatis ligga ljust inomhus så att den bildar groddar några veckor innan de åker i jorden, då ligger sättpotatisen till exempel i en äggkartong eller på en bricka, där knölarna hinner utveckla groddar. Men jag lägger potatisen på fuktig jord istället. Då bildas både rötter och groddar.
Det ger potatisen ett flera veckor långt försprång. Om jag rotar potatisen i slutet av februari, planterar ut på skyddad plats första veckan i april, ja då kan jag oftast skörda hemodlade potatis sista veckan i maj.
Om potatisen drabbas av potatisbladmögel syns mörka skador på blasten, det ser nästan ut som brännskador. Så fort skadorna upptäcks ska blasten skäras ner och brännas eller lämnas till förbränning på återvinningsstationen. Potatisen kan ligga kvar i marken och skördas som vanligt, fastän blasten är kapad.
Kupa och täck
Kanske är det potatisens mångsidighet som gör att jag tycker den är så rolig att odla. Oavsett vilka förutsättningar trädgården har så går det alltid att odla pärer. De kan odlas traditionellt i land med fin jord, de kan odlas i krukor och komposter, i halm rakt på gräsmattan eller i en hög packad med trädgårdsskräp. Kraven är verkligen inte stora.
Det enda som är viktigt att komma ihåg är att potatisknölarna inte ska utsättas för solljus. Då blir de gröna och kan utveckla giftiga ämnen. Gröna potatisar ska inte ätas men kan gott och väl användas som utsäde om potatisen i övrigt är frisk och fin. Ett sätt att undvika gröna potatisar är att kupa upp jord runt plantorna, men jag brukar istället täcka så gott jag kan med växtmaterial under säsongen.
Det kan till exempel vara ogräs, blast, gräsklipp, löv eller annat som råkar finnas till hands. Det skyddar lika bra som jord och är smidigt eftersom trädgårdsskräpet kommer väl till användning. I landet blir det till jord, i vad som närmast kan beskrivas som en slags direktkompost på marken.
Läs även: Potatisrecept! Krossad vitlökspotatis med timjan
Välj sort med omsorg
Det är en djungel att välja potatis, det finns så många olika sorter. Det verkar som om varje odlare har ett gäng favoriter som följer med från år till år, så är det också hos mig. ’Amandine’ är min absoluta favorit, liksom mandelpotatis. Men jag tycker också det är roligt att prova nya sorter. ’Sarpo Mira’ är en av nyheterna i år.
Sen är jag svag för alla potatisar som har avvikande färger. Det är ju hur kul som helst att kunna bjuda på mörkt lila potatis, eller varför inte en knallrosa för att överraska barnet som har dille på rosa prinsessor.
Vi som har problem med potatisbladmögel ska vara noga när vi väljer sättpotatis och särskilt leta efter sorter som har hög resistens mot bladmögel. Läs sortbeskrivningen noga! Det är också bra att välja tidiga sorter med snabb utvecklingstid. De hinner växa fram ordentligt med knölar innan bladmöglet slår till och hämmar tillväxten när blasten kapas.
Enkel att lagra
Trots att många av oss inte bor i hem utrustade med bra lagringsplatser går det att hålla potatisen fräsch och fin lång tid efter skörd. Mitt enklaste lagringsknep är att lägga potatisen i pappkartonger eller papperspåsar på en sval och mörk plats, ett förråd, garage eller ouppvärmd yta inomhus. Det funkar lika bra i en hink eller i en back av något slag, så länge inget ljus når potatisen.
Om den börjar gro är det för varmt och om det blir minusgrader är det för kallt. Akta särskilt för minusgrader. Då fryser potatisen och när den till slut tinar blir den en geggig massa som läcker ut på golvet om det vill sig illa. Men summa summarum brukar det vara mycket lätt att lagra potatis över vintern. Prova får du se, om du inte redan ätit upp alla läckra knölar vill säga.
Att rota potatis på jord
- Fyll ett tråg eller en bricka med jord, torv eller sand.
- Fukta jorden lätt.
- Lägg ut sättpotatis, det går bra att lägga den ganska tätt.
- Låt tråget stå svalt (10-15 grader) och ljust i cirka 4 veckor.
- Sätt sedan varje planta för sig.
Skörda på många sätt
Knöl för knöl: Tidig på säsongen stoppar jag ner en hand vid plantorna och vittjar dem på en eller två potatisar var. Plantan får stå kvar och utvecklar fler potatisar efter hand.
Flera skördar: Lossa plantan från marken med en grep och skörda alla stora potatisar. Klipp sedan ner blasten och sätt plantan i jord igen. Några veckor senare har ny blast vuxit ut och nya potatisar kan skördas i slutet av sommaren.
Slutskörd: Lirka upp plantan ur jorden, skörda alla potatisar och lägg blasten på komposten. Inget växer upp igen och odlingsytan kan användas till annat.
Läs också: 6 toppentips vi lärt oss av Mandelmanns!
Frågor och svar om potatis
Hur funkar det att använda egenodlad potatis som utsäde?
Det går jättebra, så länge potatisen inte bär på smittor. Använd bara fina potatisar och inte skörd från plantering som drabbats av potatisbladmögel.
Vad händer om man sätter ut potatisen för tidigt och blasten fryser?
Då vissnar blasten ner, men i de flesta fall klarar sig potatisen. Blasten växer upp igen och möjligen försenas skörden något. Ett knep är att klippa ner lång blast något vid utplanteringen, då är det inte så mycket som kan frysa om det kommer en sen frost.
Hur kan jag förhindra potatisbladmögel?
Det finns några saker att göra som ökar chanserna till att slippa hårda angrepp. Välj resistenta och tidiga sorter.
Använd bara certifierat utsäde. Och sätt potatisen med ordentligt mellanrum.
När ska potatis skördas?
När den är stor nog. En del säger att potatis ska skördas efter att den blommat, men det är inget vidare bra riktmärke. Tre månader efter att de tidigaste sorterna kommit i jord brukar de vara stora nog att skörda.
Kan jag lagra alla slags potatisar?
De flesta sorter klarar en tid i kylskåp. Men vill du odla potatis för att lagra under lång tid är det i första hand vinterpotatis du ska satsa på. Det står i sortbeskrivningen hur väl den klarar lång lagring.
Läs också: Visste du detta om potatis?
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.