Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 4 april 2018

Så odlar du och skördar spenat

Att ha egen spenat för salladen eller mackan är riktig lyx. Men bäst är kanske att den är så lättodlad.

Du behöver inte ha gröna fingrar för att lyckas med denna gröna sköning. Du behöver nästan bara lägga ner lite frö i jord och så sköter det sig självt!

Läs också: Så odlar du ljuvliga bönor på bästa sätt

Direktså är går jättebra

Såtid: Du kan lägga ner fröna direkt i jorden i april till juni. Du kan vattna jorden innan du sår. När du har sått klart så ska du se till att hålla jorden fuktig under tiden som den ska gro.

Du kan faktiskt så fröna under hela sommaren för att få mycket att skörda. Men undvik juli, för då kan den gå i stock, vilket betyder att den börjar blomma och då smakar den inget vidare.

Läs också: Så odlar du bönor på bästa sätt

Skörda redan i juni

Sådjup: Du lägger ner fröna 1-2 centimeter i jorden. varje frö kan du lägga ner med 5-10 centimeters mellanrum och vill du så i flera rader ska du ha 40 centimeter mellan raderna.

Skörd: Redan i juni kan du börja skörda. Man skördar spenat genom att skära av hela plantan nära markytan eller bara bryta loss de yttersta bladen ett och ett. Det beror vad du vill ha spenatbladen till! Om du skördar bladen tidigt så kan du ta rätt många blad. Då får du många och det passar bra till smörgåsen. Om man skär av hela spenatplantan 2-5 cm ovanför markytan stimulerar det ny bladutveckling.

Om du ger plantan lite mer tid så blir bladen lite större och passar till lyxiga sallader. Lämna ett par blad i plantan så växer det ut nya. Men se till att skörda innan plantorna går i blom och i god tid innan första frosten.

Läs också: Varför inte odla en annan lätt grönsak: Mangolden

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen