Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 21 maj 2019

Skapa biologisk mångfald i din trädgård

Din trädgård kan bli ett hem för en mängd vilda arter! Här är åtta bra tips – bland annat är det bra att vara lite lat.

 Öka den biologiska mångfalden i din trädgård med hjälp av de här 8 tipsen.
Öka den biologiska mångfalden i din trädgård med hjälp av de här 8 tipsen. FOTO: Istock

Att vara ganska lat i trädgården är en bra början för att ge plats åt fler arter och öka den biologiska mångfalden. Trappa till exempel med gott samvete ned på gräsklippningen och låt ogräset frodas på valda delar av tomten.

Det menar Anna Persson, forskare på Centrum för miljö- och klimatforskning (CEC) i Lund, som är källa till flera av råden nedan.

1. Rensa inte bort allt ogräs

Det vi ser som ogräs kan ofta vara en viktig resurs för andra arter. Därför behöver man inte ”städa” så noga i sin trädgård. Blommande tistlar och maskrosor är mums för många vildbin, till exempel.

2. Bra alternativ till ogräs

Om du blir nervös av att ha ogräs i trädgård och rabatter finns ett alternativ. Plantera marktäckande, insektsvänliga växter som myskmadra, vintergröna, revsuga och marktäckande rosor till exempel.

3. För in fler vilda ängsväxter

Bin, humlor och fjärilar älskar och är anpassade till traktens ängsblommor, buskar och träd. Testa att så frön du själv plockat från inhemska, vilda arter.

Läs också: Plantera fröbomber med blommande ängsväxter!

4. Välj gamla mormorsväxter

Gamla sorter av perenner och rosor har ofta mer mat för pollinerande insekter än moderna sorter. De senare har ofta förädlats fram för en viss färg eller form, på bekostnad av produktionen av pollen och nektar.

5. Låt gräsklipparen vila

Klipp bara en del av gräsmattan, där man kan spela boll och ha en filt utlagd, men låt resten växa och få slå ut i blom. Anlägg gärna en äng på en den orörda delen av tomten.

6. Planera för lång blomning

Se till att alltid något i din trädgård är i blomning, från tidig vår till sensommar. Träd och buskar blommar ofta tidigt. Sälg är en nyckelart för vårens vildbin. Fruktträd, bärbuskar och kryddväxter är generellt bra tips.

Läs mer här: Odla för insekterna – från vår till höst

7. Ordna ett sandigt hörn åt vildbina!

70 procent av alla vilda bin bygger bon i marken. Locka dem genom att låta ett – soligt – hörn av trädgården vara bart. Blanda in sand om jorden är lerig eller mullrik, minst en halvmeter djupt för att ge bina gott om plats.

8. Ge fåglarna ett ”smörgårdsbord”!

Med en mångfald av träd, buskar och växter ser du till att fåglarna får en mängd olika typer av mat: Bär, frukter, fröer, maskar, insekter och spindlar.Buskar är bra skydd mot rovdjur där fåglarna kan gömma sig.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen