Trädgårdsväxter hotar naturen – fem bubblare bland de tio värsta
Funderar du på att plantera häggmispel? Snöbär? Jättedaggkåpa? Det vill inte Naturvårdsverket. Nu kommer en ny lista med invasiva trädgårdsväxter.
Så kallat invasiva arter är ett problem för den biologiska mångfalden i Sverige. Det är växter och djur som kommit hit med människans hjälp, frivilligt eller ofrivilligt. Och typiskt är att de sprider sig snabbt och orsakar skador på, eller helt enkelt tränger bort, ursprungliga arter.
Välkända exempel i djurvärlden är mink, signalkräfta och mårdhund.
Läs också: Djur och växter som hotar naturen
Sprider sig okontrollerat
På uppdrag av Naturvårdsverket har Artdatabanken vid SLU listat bland annat trädgårdsväxter som hotar inhemska växter genom att de okontrollerat sprider sig i naturen.
I ett pressmeddelande presenteras de tio trädgårdsväxter som utgör störst risk för vår biologiska mångfald. Fem har redan varit på tapeten ett tag: Parkslide, blomsterlupin, kanadensiskt gullris, vresros och jättebalsamin.
Morgondagens problem
Dessutom räknas ytterligare fem arter upp: Snöbär, häggmispel, flocknäva, jättedaggkåpa och skogklematis.
Artdatabanken fruktar att de kan bli lika problematiska och vill uppmärksamma trädgårdsbranschen på de arter som kan bli morgondagens problemarter.
Aggressiva rotsystem
”Vissa buskar, främst de med röda bär, sprids lätt av fåglar ut i naturen och arter med aggressiva rotsystem som parkslide är kostsamma att ta bort, därför är det klokt att redan nu se över vilka arter som säljs för att undvika framtida problem”, säger Mora Aronsson, botanist på Artdatabanken, i pressmeddelandet.
Naturvårdsverket uppmanar alla som hanterar växter att hjälpa till att förebygga spridning av dessa invasiva arter även om det, ännu, inte finns något förbud mot att importera och sälja dem.
Läs också: ”Skräckväxten” fick fäste i Jönköping
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.