Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 27 september 2018

Trädgårdsväxter hotar naturen – fem bubblare bland de tio värsta

Funderar du på att plantera häggmispel? Snöbär? Jättedaggkåpa? Det vill inte Naturvårdsverket. Nu kommer en ny lista med invasiva trädgårdsväxter.

 Flocknäva.
Flocknäva. FOTO: ibl

Så kallat invasiva arter är ett problem för den biologiska mångfalden i Sverige. Det är växter och djur som kommit hit med människans hjälp, frivilligt eller ofrivilligt. Och typiskt är att de sprider sig snabbt och orsakar skador på, eller helt enkelt tränger bort, ursprungliga arter.

Välkända exempel i djurvärlden är mink, signalkräfta och mårdhund.

Läs också: Djur och växter som hotar naturen

Sprider sig okontrollerat

 Skogsklematis.
Skogsklematis. FOTO: ibl

På uppdrag av Naturvårdsverket har Artdatabanken vid SLU listat bland annat trädgårdsväxter som hotar inhemska växter genom att de okontrollerat sprider sig i naturen.

I ett pressmeddelande presenteras de tio trädgårdsväxter som utgör störst risk för vår biologiska mångfald. Fem har redan varit på tapeten ett tag: Parkslide, blomsterlupin, kanadensiskt gullris, vresros och jättebalsamin.

Morgondagens problem

 Snöbär.
Snöbär. FOTO: ibl

Dessutom räknas ytterligare fem arter upp: Snöbär, häggmispel, flocknäva, jättedaggkåpa och skogklematis.

Artdatabanken fruktar att de kan bli lika problematiska och vill uppmärksamma trädgårdsbranschen på de arter som kan bli morgondagens problemarter.

Aggressiva rotsystem

 Häggmispel.
Häggmispel. FOTO: ibl

”Vissa buskar, främst de med röda bär, sprids lätt av fåglar ut i naturen och arter med aggressiva rotsystem som parkslide är kostsamma att ta bort, därför är det klokt att redan nu se över vilka arter som säljs för att undvika framtida problem”, säger Mora Aronsson, botanist på Artdatabanken, i pressmeddelandet.

 Jättedaggkåpa.
Jättedaggkåpa. FOTO: ibl

Naturvårdsverket uppmanar alla som hanterar växter att hjälpa till att förebygga spridning av dessa invasiva arter även om det, ännu, inte finns något förbud mot att importera och sälja dem.

Läs också: ”Skräckväxten” fick fäste i Jönköping

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen