Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 22 februari 2019

Så nyttigt är popcorn

Letar du efter ett nyttigt snacks är det popcorn som ska ligga i skålen. De torkade majskornen är inte bara kalorisnåla – de innehåller faktiskt en mängd nyttigheter! Här är allt du behöver veta om popcorn.

 Vill du ha snacks men samtidigt snåla på kalorierna? Välj popcorn!
Vill du ha snacks men samtidigt snåla på kalorierna? Välj popcorn! FOTO: Istock

Är popcorn hälsosamt?

En portion popcorn kan ge upp till 70 procent av det rekommenderade dagliga intaget av fullkorn. Fullkorn är bland annat bra för tarmen och kan motverka förstoppning.

Popcorn innehåller även antioxidanten polyfenol som kan sänka kroppens kolesterol och motverka viss typ av cancer.

När polyfenol späds ut med vatten mister den många av sina hälsosamma egenskaper. Det här är fallet med till exempel frukt och grönt. Eftersom popcorn endast innehåller fyra procent vatten kan majskornen till och med vara den bästa källan för att få i sig polyfenol, menar forskare (obs: extern länk).

Vad innehåller popcorn?

Popcorn innehåller antioxidanten polyfenol, kolhydrater, kostfibrer och protein. Popcorn innehåller inget kolesterol och knappt några vitaminer.

GI-värdet på popcorn är 55, vilket är i den högre änden av kost med lågt GI.

Popcorn är också glutenfria.

Kalorier i popcorn

Poppade popcorn innehåller ungefär 502 kalorier per 100 gram. Fettmängden är cirka 24,3 gram. Det här kan jämföras med 537 kalorier i 100 gram potatischips, där fettet utgör 31,9 gram.

På grund av att popcorn innehåller fullkorn och fibrer blir du snabbt mätt och håller dig mätt längre, vilket gör majskornen till ett lite nyttigare snacks.

Tillaga popcorn hälsosamt

 Tillaga popcornen i maskin eller på spisen – inte i micron.
Tillaga popcornen i maskin eller på spisen – inte i micron. FOTO: Istock

Vill du snåla med kalorierna ska du tillaga popcorn i en gryta i lite olja, eller i popcornmaskin där du kan utesluta oljan. Micropopcorn är inte ett hälsosamt val.

Källa:Iform.se, Reader’s digest

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen