Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 21 augusti 2019

Därför ska du äta äppelskrutten

Äpplen har fler superkrafter än du kan ana, inte minst äppelskrutten. Det visar ny forskning.

 Äpplen innehåller nyttiga bakterier som gör gott för din tarmflora, enligt en ny studie. Men det gäller att peta i sig hela äpplet.
Äpplen innehåller nyttiga bakterier som gör gott för din tarmflora, enligt en ny studie. Men det gäller att peta i sig hela äpplet. FOTO: Istock

Det finns flera skäl att älska äpplen. Förutom den härliga smaken så innehåller äpplen nyttigheter som C-vitaminer, fibrer och antioxidanter. Det har Land skrivit om tidigare.

Läs också: Ämne i äpplen kan bromsa in åldrandet

Ät hela äpplet

Nu visar ny forskning från Österrike att det finns goda skäl att stoppa i sig hela äpplet med kärnhus, skal och allt. Det är nämligen här de allra flesta bakterierna som gör gott för tarmfloran finns.

100 miljoner bakterier

Ett äpple innehåller ofattbara 100 miljoner bakterier. Men om du lämnar skrutten oäten får du bara i dig en tiondel så många goda bakterier som om du äter upp allt på äpplet.

Ekologiska äpplen nyttigast

Studien visar också att ekologiska äpplen innehåller den allra bäst sammansatta bakteriefloran. Detta, menar forskarna, kan vara en förklaring till att ekologiska äpplen är extra hälsosamma. Den exceptionella bakteriefloran hos ekoäpplen anses även ligga bakom att många tycker att de smakar bättre än konventionellt odlade äpplen.

Läs också: 5 hälsovinster med att äta äpplen!

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen