Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 1 mars 2019

Därför ska du sluta duscha varmt

Visst kan det vara skönt att börja dagen med en rykande varm dusch, men särskilt smart är det inte. Varken för din hud eller hälsa. Här är 5 skäl till att skruva ner temperaturen i duschen.

 Sänk temperaturen i duschen – den vinner din hälsa och hud på.
Sänk temperaturen i duschen – den vinner din hälsa och hud på. FOTO: istock

Lagom är bäst. Det vet vi ju sedan tidigare. Och det gäller även när vi duschar. För din hud och din hälsa mår bra av att duscha i lagom varmt vatten, det vill säga ljummet. På köpet spar du energi och pengar. Förbrukningen av varmvatten står nämligen för så mycket som en femtedel av energiförbrukningen i våra hem.

35 grader är lagom

Men om vi håller oss till hud och hälsa så brukar 35 grader rekommenderas som lagom varmt i duschen. Med den vattentemperaturen i stället för rykande hett så utsätter du din hälsa och hud för mindre påfrestning. Här är några av riskerna du undviker.

Läs också: Duscha inte varje dag

5 skäl till att sluta duscha för varmt

1. Huden kan torka ut

Hudens egen skyddande olja kan sköljas bort av för varmt vatten. Detta kan göra huden torr och irriterad. Din hud och ditt hår mår alltså bättre av kallare vatten som stänger porerna och minskar risken för uttorkning.

2. Hudproblem kan förvärras

För varmt vatten som irritera huden kan orsaka hudinflammation och förvärra eksem.

3. Du kan få klåda

Värmen kan göra huden så irriterad att den börjar klia.

4. Blodtrycket kan höjas

Undvik att duscha för varmt om du har förhöjt blodtryck eller hjärt-kärlsjukdom. Det varma vattnet kan öka blodtrycket ytterligare, enligt Healthessentials.

5. Du blir trött i stället för pigg

Att duscha varmt på morgonen är inte så smart. Det varma vattnet höjer din kroppstemperatur och när den sjunker igen efter cirka en halvtimme skickas sömnsignaler till kroppen.

Läs också: Därför ska du duscha på kvällen

Ta det iskallt

För dig som längtar efter en riktigt kall avrivning så tveka inte att duscha iskallt. Åtminstone om ditt hjärta mår bra. Forskning visar att det finns flera hälsofördelar med att duscha riktigt kallt. Här är några:

• Kalla bad och duschar sätter fart på blodcirkulationen.

• Frisätter må bra-hormoner.

• Vinterbadare har visat sig ha färre sjukdagar och är mindre förkylda än genomsnittet.

• Kan motverka depressioner.

• Kan bidra till viktminskning.

• Kan ge smärtlindring.

• Kan vara bra för hud och hår.

Tänk på!

Om du duschar i 10 minuter går det åt 160 liter vatten. Duschar du istället i 3 minuter går det åt 36 liter vatten. Dessutom mår huden bättre av en kortare dusch.

Övriga källor: Healthline, Baylor College of Medicin, Womens Health, Huffingtonpost, Medicalnewstoday, Time, UMPC, Sciencedirect

Läs också: Vinterbada – därför ska du hoppa i vattnet året runt

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen