Det här är de 5 mest näringstäta grönsakerna!
Vill du få ut maximalt med nyttigheter per tugga? Då ska du äta från grönsakernas 5-i-topplista!
Det är Svenska Dagbladets näringsfysiolog Linda Backman som rankat grönsaker (obs: extern länk) efter hur rika de är på nyttiga ämnen.
Beräkningen bygger på Livsmedelsverkets (obs: extern länk) databas och hur stor procent av RDI, det rekommenderade dagliga intaget, som 70 gram råvara ger.
Läs också: Så nyttiga är frysta grönsaker
De 5 nyttigaste grönsakerna:
1. Spenat
Så hög andel av RDI, rekommenderat dagligt intag, ger 70 gram spenat:
Fibrer: 5 procent
C-vitamin: 34 procent
Folsyra: 35 procent
Kalcium: 7 procent
A-vitamin: 38 procent
B6: 16 procent
Magnesium: 24 procent
E-vitamin: 17 procent
(17 kcal)
Poäng: 176
2. Grönkål
Så hög andel av RDI, rekommenderat dagligt intag, ger 70 gram grönkål:
Fibrer: 9 procent
C-vitamin: 69 procent
Folsyra: 19 procent
Kalcium: 11 procent
A-vitamin: 26 procent
B6: 12 procent
Magnesium: 5 procent
E-vitamin: 19 procent
(28 kcal)
Poäng: 170Läs också: Nya rön: Därför ska du äta mer bladgrönsaker varje dag!
3. Brysselkål
Så hög andel av RDI, rekommenderat dagligt intag, ger 70 gram brysselkål:
Fibrer: 10 procent
C-vitamin: 79 procent
Folsyra: 28 procent
Kalcium: 4 procent
A-vitamin: 4 procent
B6: 13 procent
Magnesium: 6 procent
E-vitamin: 8 procent
(31 kcal)
Poäng: 152
4. Broccoli
Så hög andel av RDI, rekommenderat dagligt intag, ger 70 gram broccoli:
Fibrer: 7 procent
C-vitamin: 77 procent
Folsyra: 31 procent
Kalcium: 5 procent
A-vitamin: 4 procent
B6: 12 procent
Magnesium: 6 procent
E-vitamin: 3 procent
(25 kcal)
Poäng: 145
5. Morot
Så hög andel av RDI, rekommenderat dagligt intag, ger 70 gram morot:
Fibrer: 6 procent
C-vitamin: 5 procent
Folsyra: 4 procent
Kalcium: 2 procent
A-vitamin: 86 procent
B6: 8 procent
Magnesium: 2 procent
E-vitamin: 5 procent
(25 kcal)
Poäng: 118Läs också: Råa eller tillagade grönsaker? Det är nyttigast!
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.