Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 26 september 2018

Det här är de 5 mest näringstäta grönsakerna!

Vill du få ut maximalt med nyttigheter per tugga? Då ska du äta från grönsakernas 5-i-topplista!

 Välj rätt grönsaker och få ut så mycket nyttigheter som möjligt – i varje tugga!
Välj rätt grönsaker och få ut så mycket nyttigheter som möjligt – i varje tugga! FOTO: Istock

Det är Svenska Dagbladets näringsfysiolog Linda Backman som rankat grönsaker (obs: extern länk) efter hur rika de är på nyttiga ämnen.

Beräkningen bygger på Livsmedelsverkets (obs: extern länk) databas och hur stor procent av RDI, det rekommenderade dagliga intaget, som 70 gram råvara ger.

Läs också: Så nyttiga är frysta grönsaker

De 5 nyttigaste grönsakerna:

1. Spenat

FOTO: Istock

Så hög andel av RDI, rekommenderat dagligt intag, ger 70 gram spenat:

Fibrer: 5 procent

C-vitamin: 34 procent

Folsyra: 35 procent

Kalcium: 7 procent

A-vitamin: 38 procent

B6: 16 procent

Magnesium: 24 procent

E-vitamin: 17 procent

(17 kcal)

Poäng: 176

2. Grönkål

FOTO: Istock

Så hög andel av RDI, rekommenderat dagligt intag, ger 70 gram grönkål:

Fibrer: 9 procent

C-vitamin: 69 procent

Folsyra: 19 procent

Kalcium: 11 procent

A-vitamin: 26 procent

B6: 12 procent

Magnesium: 5 procent

E-vitamin: 19 procent

(28 kcal)

Poäng: 170Läs också: Nya rön: Därför ska du äta mer bladgrönsaker varje dag!

3. Brysselkål

FOTO: Istock

Så hög andel av RDI, rekommenderat dagligt intag, ger 70 gram brysselkål:

Fibrer: 10 procent

C-vitamin: 79 procent

Folsyra: 28 procent

Kalcium: 4 procent

A-vitamin: 4 procent

B6: 13 procent

Magnesium: 6 procent

E-vitamin: 8 procent

(31 kcal)

Poäng: 152

4. Broccoli

FOTO: Istock

Så hög andel av RDI, rekommenderat dagligt intag, ger 70 gram broccoli:

Fibrer: 7 procent

C-vitamin: 77 procent

Folsyra: 31 procent

Kalcium: 5 procent

A-vitamin: 4 procent

B6: 12 procent

Magnesium: 6 procent

E-vitamin: 3 procent

(25 kcal)

Poäng: 145

5. Morot

FOTO: Istock

Så hög andel av RDI, rekommenderat dagligt intag, ger 70 gram morot:

Fibrer: 6 procent

C-vitamin: 5 procent

Folsyra: 4 procent

Kalcium: 2 procent

A-vitamin: 86 procent

B6: 8 procent

Magnesium: 2 procent

E-vitamin: 5 procent

(25 kcal)

Poäng: 118Läs också: Råa eller tillagade grönsaker? Det är nyttigast!

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen