Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 26 september

Det här är de 5 mest näringstäta grönsakerna!

Vill du få ut maximalt med nyttigheter per tugga? Då ska du äta från grönsakernas 5-i-topplista!

 Välj rätt grönsaker och få ut så mycket nyttigheter som möjligt – i varje tugga!
Välj rätt grönsaker och få ut så mycket nyttigheter som möjligt – i varje tugga! FOTO: Istock

Det är Svenska Dagbladets näringsfysiolog Linda Backman som rankat grönsaker (obs: extern länk) efter hur rika de är på nyttiga ämnen.

Beräkningen bygger på Livsmedelsverkets (obs: extern länk) databas och hur stor procent av RDI, det rekommenderade dagliga intaget, som 70 gram råvara ger.

De 5 nyttigaste grönsakerna:

1. Spenat

FOTO: Istock

Så hög andel av RDI, rekommenderat dagligt intag, ger 70 gram spenat:

Fibrer: 5 procent

C-vitamin: 34 procent

Folsyra: 35 procent

Kalcium: 7 procent

A-vitamin: 38 procent

B6: 16 procent

Magnesium: 24 procent

E-vitamin: 17 procent

(17 kcal)

Poäng: 176

2. Grönkål

FOTO: Istock

Så hög andel av RDI, rekommenderat dagligt intag, ger 70 gram grönkål:

Fibrer: 9 procent

C-vitamin: 69 procent

Folsyra: 19 procent

Kalcium: 11 procent

A-vitamin: 26 procent

B6: 12 procent

Magnesium: 5 procent

E-vitamin: 19 procent

(28 kcal)

Poäng: 170Läs också: Nya rön: Därför ska du äta mer bladgrönsaker varje dag!

3. Brysselkål

FOTO: Istock

Så hög andel av RDI, rekommenderat dagligt intag, ger 70 gram brysselkål:

Fibrer: 10 procent

C-vitamin: 79 procent

Folsyra: 28 procent

Kalcium: 4 procent

A-vitamin: 4 procent

B6: 13 procent

Magnesium: 6 procent

E-vitamin: 8 procent

(31 kcal)

Poäng: 152

4. Broccoli

FOTO: Istock

Så hög andel av RDI, rekommenderat dagligt intag, ger 70 gram broccoli:

Fibrer: 7 procent

C-vitamin: 77 procent

Folsyra: 31 procent

Kalcium: 5 procent

A-vitamin: 4 procent

B6: 12 procent

Magnesium: 6 procent

E-vitamin: 3 procent

(25 kcal)

Poäng: 145

5. Morot

FOTO: Istock

Så hög andel av RDI, rekommenderat dagligt intag, ger 70 gram morot:

Fibrer: 6 procent

C-vitamin: 5 procent

Folsyra: 4 procent

Kalcium: 2 procent

A-vitamin: 86 procent

B6: 8 procent

Magnesium: 2 procent

E-vitamin: 5 procent

(25 kcal)

Poäng: 118Läs också: Vilka vitaminbomber! Ät dig frisk med 7 nyttiga kålsorter

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen