Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
hälsa 22 mars 2017

Downshifting – 7 steg till ett härligt, hållbart liv (på landet)

Downshifting handlar om att göra både sig själv och miljön en tjänst genom att leva enklare. Ofta på landet. Trenden från 1990-talet är aktuellare än någonsin. Sugen på att prova? Så här gör du.

Bild 1/2
Bild 2/2

Drömmer du om ett hållbart liv men befarar att det kan vara trist och krångligt? Glöm det! En miljövänlig livsstil kan i själva verket vara friare och roligare och ge mer tid för skratt, samtal, samvaro och sex. De fyra s:en som enligt experterna är grunden i ett lyckligt äktenskap.

För det är själva nedväxlingen som är livets lyx, inte ekorrhjulet. Det menar flera downshifters som har valt mer tid i stället för mer pengar och satsar på sådant de verkligen vill göra.

Detta är downshifting

 Downshiftingrörelsen startade i USA på 1990-talet. Den bygger på omtanken om miljön, men inte bara. Rörelsen skapades egentligen ur en känsla av att tillvaron mest kändes stressig, tråkig och meningslös.

 Den nya enkelheten, som downshifting också kallas, handlar om att välja bort allt som kräver mer energi än vad som är mödan värt.

 Man ifrågasätter normen om att ständig sträva efter högre standard och om att lyckad = mer pengar.

 Downshifting är ingen tävling i att leva enkelt utan handlar egentligen bara om att välja det du tycker är viktigast i livet. Visst, om det råkar var en ny soffa så är det helt ok, men det kan också handla om att lägga pengarna på till exempel mer tid med barnen.

 Downshifting kan vara att går ner i arbetstid, byta jobb till något som känns mer meningsfull eller starta eget. Även om det innebär lägre lön.

 Downshifting kan till exempel vara att flytta från en lägenhet i stan till ett hus på landet. Eller tvärt om.

• Det kan också handla om att göra sig av med onödiga prylar.

• Att rensa i kalendern kan också var ett steg till downshifting.

Två bevis på att pengar inte är lika med lycka

1. När vi nått en viss levnadsstandard så minskar sambandet mellan materiellt välstånd och upplevd lycka, enligt forskarna. Alltså, fler prylar gör oss inte lyckligare.

2. Ju mer tid vi måste lägga ner på att tjäna pengarna för att skaffa och underhålla en massa prylar, desto mindre tid och energi blir det över till hälsa, kärlek, relationer, sex, kreativitet och känsla av mening. Allt det som egentligen gör oss lyckliga, enligt lyckoforskarna.

Downshifting – så gör du

1. Skriv upp vad du köper. Vilka grejer var väl värda sitt pris i förhållande till vad de kostade i tid att arbeta ihop? Vilka var det inte?

2. Räkna. Hur mycket måste du sänka dina utgifter om du vill arbeta mindre? Räkna in även vad det kostar dig att förvärvsarbeta, till exempel resor till och från jobbet och dyra luncher.

3. Gör en lista med Måste, Borde och Vill. Hur många Borden kan du strunta i, till exempel?

4. Låt enkelhet styra. Avstå från dyrt och krångligt. Välj sådant som gör tillvaron enklare, ger energi eller tar dig närmare det liv du vill ha.

5. Testa långsamhet. Testa att äta långsamt (bra för magen) eller att vika tvätt lugnt och omsorgsfullt (härligt meditativt).

6. Förändra. Bestäm en tidsperiod och prova en förändring. Kanske mobilfria kvällar eller köpstopp för onödiga prylar. Hur det gick och hur det kändes?

7. Summera. När du har tänkt, räknat och testat – fundera över hur du vill fortsätta att leva ditt liv.

Växla ner – 4 viktiga grundstenar

1. Mer tid till det du vill göra.

2. Prioritera hårdare.

3. Välj bort onödig stress.

4. Strunta i konventioner om hur saker och ting brukar eller ska vara.

Hållbara tips!

• Om du är intresserad av kläder kan du mixa second hand med att köpa få kvalitetsplagg. Då kan också gå igenom din garderob och sy om eller kombinera gamla kläder på nya sätt. Det finns även bra bytes- och skänkessajter på nätet som kan ge dig en helt ny garderob för inga pengar alls.

• Är du intresserad av inredning kan du till exempel investera i drömsoffan men hitta soffbordet på second hand.

Källor: Ecoqueen, Lev enklare – idéer för en hållbar livsstil av Giséla Linde (Viva), Simple living – nya vägar till ett meningsfullt liv av Gitte Jørgensen (Prisma).

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen