Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 19 oktober 2018

Forskaren: Så länge räcker D-vitaminet från sommarens sol!

Hur länge räcker kroppens D-vitaminlager efter sommaren? Land frågade forskaren Johan Malm.

 När solens ultravioletta strålning träffar huden startar en kemisk reaktion som bildar D-vitamin.
När solens ultravioletta strålning träffar huden startar en kemisk reaktion som bildar D-vitamin. FOTO: luza studios

Solen är den absolut bästa källan för att bilda D-vitamin. När den ultravioletta strålningen träffar huden startar en kemisk reaktion som bildar D-vitamin.

En solig sommardag kan kroppen på 15-20 minuter producera betydligt mer än det rekommenderade dagsintaget.

D-vitamin lagras i fettväven

Och eftersom D-vitamin är fettlösligt så lagras det i kroppens fettväv. Men hur länge?

– Den som tror att det räcker ända till nästa sommar tror fel. D-vitamin har en halveringstid på mellan tre veckor och två månader, säger Johan Malm, professor i klinisk kemi vid Lunds universitet.

Så länge lagras D-vitamin i kroppen

Så max två månader från det att man exponerats för sol, senast fram till höstdagjämningen – därefter står solen får lågt för att ge D-vitamin.

Hur stort lagret är och hur länge det räcker är väldigt individuellt, enligt Johan Malm.

Överviktiga, mörkhyade och äldre har svårare att bilda och lagra D-vitamin.

Läs också: Vanliga symtom på magnesiumbrist

D-vitaminförgiftning

Även den som har ett bra ”upptag” av D-vitamin från solen kan inte lagra hur stora mängder som helst, det är självreglerande.

– Det går inte att bli förgiftad av D-vitamin från solen eller kosten. Men stora mängder D-vitamintillskott kan i sällsynta fall leda till förgiftning, säger Johan Malm.

Så mycket D-vitamin behöver kroppen

Nu på hösten och fram till vårdagjämningen i mars kan det vara bra med tillskott för alla som inte ofta äter D-vitaminrik mat som sill, lax och annan fet fisk – och även skogssvamp som kantareller.

Livsmedelsverkets rekommenderade dagsintag är på 10 mikrogram, men flera forskare menar att 25-50 mikrogram per dag bättre motsvarar kroppens behov.

– Men mer forskning behövs för att fastställa det optimala dagsintaget av D-vitamin, säger Johan Malm.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen