Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 18 mars

Rangan Chatterjee: Ät hela alfabetet

Ät en varierad kost med mycket frukt och grönt. Det är läkaren Rangan Chatterjee bästa tips. Här är hans uppmärksammade metod: Äta hela alfabetet.

 Läkaren Rangan Chatterjee tipsar om ”att äta hela alfabetet”.
Läkaren Rangan Chatterjee tipsar om ”att äta hela alfabetet”. FOTO: Pressbild/Istock

Det finns en stark koppling mellan vad du äter och hur du mår psykiskt. Det skriver den engelska kändisläkaren och bästsäljarförfattaren Rangan Chatterjee i sin bok Stressbalansen.

Depression och kost

Rangan Chatterjee hänvisar till en känd vetenskaplig studie från 2017 där patienter med depression fick en diet med fet fisk, frukt, grönt och fullkornsprodukter. Efter 12 veckor hade patienterna tillfrisknat i betydligt högre utsträckning än de i kontrollgruppen.

Rangan Chatterjees bokstavsmetod

Ett bra sätt att få i sig mycket grönt och därmed må bättre med mindre stress är enligt Rangan Chatterjee att ”äta hela alfabetet”. Det innebär att du äter dig igenom grönsaker, frukter och bär i alfabetisk ordning. En bokstav per dag, från A till Ö.

Hinner vänja sig

Om du inte är van vid att äta så mycket fibrer som bokstavsmetoden innebär, föreslår Rangan Chatterjee att du tar det lite försiktigt i början så att din tarm hinner vänja sig.

Så äter du hela alfabetet

Ta ett linjerat papper och gör en tabell eller lista med alfabetets bokstäver, A-Ö, i början på varje, varannan eller var tredje rad. Du ska få plats att efter varje bokstav rada upp förslag på frukt och grönt som börjar på just den bokstaven. Därefter gör du plats för anteckningar. Sätt upp din tabell på en synlig plats i köket.

Läs också: 9 tecken på vitamin b12-brist

Frukt och grönt från A till Ö

Här följer några förslag på alfabetets nyttigheter.

  • Aroniabär
  • Blomkål, blåbär, bondbönor, broccoli, brysselkål
  • Champinjoner, citrongräs
  • Dill
  • Endiv
  • Frisésallad, fänkål
  • Grönkål, gröna ärtor, gurka
  • Hallon, hjortron
  • Ingefära, isbergssallad
  • Jordgubbar, jordärtskocka
  • Kantareller, kålrot, kvitten, kronärtskocka, kålrabbi
  • Lingon, lök
  • Majrova, mangold, maskrosblad, morot
  • Nässlor, nötter
  • Ostronskivling
  • Palsternacka, persilja, potatis, purjolök, pumpa
  • Rabarber, rotselleri, rödbeta, rödlök, rättika
  • Sallad, savojkål, schalottenlök, spenat, selleri, svamp
  • Tomat, tranbär
  • Vattenmelon, vinbär, vitlök, vattenkrasse
  • Zucchini
  • Åkerbär, åkeröäpple
  • Ängssyra, äpple, ärtskott
  • Örter

Välj efter säsong

Fyll på alfabetet med mer frukt och grönt. Tänk på att i möjligaste mån välja svenska råvaror efter säsong.

Läs också: Mat i säsong – månad för månad

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen