Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 19 augusti 2019

Ridterapi kan hjälpa personer med schizofreni

Hästunderstödd terapi kan bli ett steg ut ur social ångest och isolering för personer diagnostiserade med schizofreni. På en hästgård i Simlångsdalen utanför Halmstad har ett sådant projekt genomförts, som ska hjälpa forskarna att klargöra sambanden.

 Ridterapi kan hjälpa människor med schizofreni ur social isolering.
Ridterapi kan hjälpa människor med schizofreni ur social isolering. FOTO: iStock

Resultaten av projektet, som gjorts i samverkan mellan IFSAP Halmstad och ”Bråddareds Häst för Hälsa & Välbefinnande” med utvärdering av Högskolan i Halmstad, tyder på att hästunderstödd terapi (HUT) kan vara gynnsamt för personer med svåra psykiska störningar som schizofreni.

– Man ser signifikant mer positiva känslor efter att man har deltagit och också under de veckorna man har deltagit. Det är beröringen och kontakten med hästarna, man känner att man har ett samförstånd och ger varandra bekräftelse, säger Henrika Jormfeldt professor i omvårdnad på Högskolan i Halmstad, till SVT Nyheter Halland.

”Nog så verksamt som medicin”

Under ett års tid har patienterna träffats vid sex tillfällen på hästgården och både före och efter tillfällena har de svarat på frågor om sitt välmående i en enkät.

Nu ska resultaten sammanställas och förhoppningen är att involvera kommun och region så att hästunderstödd terapi i framtiden ska kunna erbjudas i större skala, kanske till och med på recept.

– Jag tror att det här är nog så verksamt som en medicin, säger Henrika Jormfeldt.

Läs också: Att klappa hund eller katt minskar stress

Positivt att umgås med hästarna

Rehabiliteringen kan bestå av att deltagarna matar, borstar och promenerar med hästarna ute i naturen. Tidigare studier har visat att närvaron med hästarna stimulerar en positiv affektion, reglerar personernas emotionella tillstånd och underlättar återhämtningen.

Ökar självförtroende

Ridterapi verkar kunna öka självförtroende och självbild, samt stimulera social kontakt som kan överföras till andra delar av deltagarens liv. Dessutom bidrar hästterapin med fysisk aktivitet, vilket har bevisat positiva effekter på symtom som depression och ångest bland individer med schizofreni.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen