Stor studie: Kolhydrater största hälsoboven - inte fett!
Ett högt intag av kolhydrater ökar risken för dödliga sjukdomar. Men det gör inte fett, visar en ny stor studie.
Det är en stor epidemiologisk studie med över totalt 135 335 personer i åldrarna 35-70 år i 18 länder. Den har just publicerats i ansedda tidskriften The Lancet.
Kolhydrater störst bov
Personernas kostvanor och sjuklighet har följts upp och resultatet visar att kolhydrater är den största ”kostboven”.
En kost med ett högt intag av kolhydrater var kopplat till en högre risk för ökad dödlighet totalt, oavsett orsak.
Fett ökar inte risken
Ett högt intag av fett visade däremot ingen ökad risk.
Tvärtom visade resultatet att intag av mättade fetter till och med kunde minska risken för stroke något.
Forskarna går inte in på orsaken till resultatet. En orsak kan vara att några av länderna i studien är låginkomstländer med sämre näringsinnehåll överhuvudtaget i kosten och hög andel kolhydrater.
Ökar inflammationer
En annan orsak kan vara att kolhydrater, särskilt snabba sådana i ”skräpmat”, ökar risken för låggradiga inflammationer i kroppen vilket tidigare studier har visat.
De inflammationerna ökar i sin tur risken för hjärt- och kärlsjukdomar och även cancer.
Dock visar en annan studie kopplad till den första, att kolhydrater i grönsaker och baljväxter och även frukt inte hade en skadlig effekt.
Tvärtom ger et högt intag av grönsaker och baljväxter en skyddande effekt och minskar risken för tidig död.
Läs också: Ny svensk studie: Vanlig grönkål dämpar farlig inflammation i kroppen!
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.