Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 16 april 2019

Vitamin i ägg kolin

Njut ordentligt av dina frukostägg eller lunchomelett. De ger dig dagsbehovet av ett för många okänt, men livsviktigt näringsämne – kolin!

 Ägg är mycket rika på det viktiga ämnet kolin.
Ägg är mycket rika på det viktiga ämnet kolin. FOTO: Istock

Inte många känner till kolin trots att det är ett näringsämne som är livsviktigt att få i sig varje dag.

Det är ett slags B-vitamin som är inblandat i en mängd funktioner i kroppen, som nervsystemet, hjärnan och kroppens fettomsättning.

Dagsbehov kolin

Ägg är en av de bästa källorna. Två-tre ägg innehåller hela dagsbehovet av kolin, på 425-550 milligram för vuxna (kvinnor respektive män enligt FDA, USA;s livsmedelsverk).

Andra kolinrika livsmedel är nötlever, lax, kikärtor, nötkött, kyckling och kalkon.

3 viktiga hälsoeffekter av kolin

1. Kan motverka fettlever

Kolin hjälper till att transportera bort kolesterol från levern och motverkar fettlever visar vissa djurstudier (obs: extern länk). Brist på kolin kan leda till att fett byggs upp i levern.

2. Bra för minnet

Kolin omvandlas till acetylkolin som är en viktig signalsubstans i hjärnan och som har visat sig vara viktig för att motverka minnesproblem (obs: extern länk). Vid Alzheimers sjukdom och demens finns en kraftig brist på acetylkolin.

3. Kan öka reaktionsförmågan

Acetylkolin är en signalsubstans som finns i synapserna (obs: extern länk) mellan bland annat nerver och muskler. Med åldern minskar den vilket försämrar reaktionsförmågan. En kost rik på kolin kan hjälpa till att motverka det.

Läs också: 5 bra och naturliga källor till omega 3

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen