Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 16 april 2019

Vitamin i ägg kolin

Njut ordentligt av dina frukostägg eller lunchomelett. De ger dig dagsbehovet av ett för många okänt, men livsviktigt näringsämne – kolin!

 Ägg är mycket rika på det viktiga ämnet kolin.
Ägg är mycket rika på det viktiga ämnet kolin. FOTO: Istock

Inte många känner till kolin trots att det är ett näringsämne som är livsviktigt att få i sig varje dag.

Det är ett slags B-vitamin som är inblandat i en mängd funktioner i kroppen, som nervsystemet, hjärnan och kroppens fettomsättning.

Dagsbehov kolin

Ägg är en av de bästa källorna. Två-tre ägg innehåller hela dagsbehovet av kolin, på 425-550 milligram för vuxna (kvinnor respektive män enligt FDA, USA;s livsmedelsverk).

Andra kolinrika livsmedel är nötlever, lax, kikärtor, nötkött, kyckling och kalkon.

3 viktiga hälsoeffekter av kolin

1. Kan motverka fettlever

Kolin hjälper till att transportera bort kolesterol från levern och motverkar fettlever visar vissa djurstudier (obs: extern länk). Brist på kolin kan leda till att fett byggs upp i levern.

2. Bra för minnet

Kolin omvandlas till acetylkolin som är en viktig signalsubstans i hjärnan och som har visat sig vara viktig för att motverka minnesproblem (obs: extern länk). Vid Alzheimers sjukdom och demens finns en kraftig brist på acetylkolin.

3. Kan öka reaktionsförmågan

Acetylkolin är en signalsubstans som finns i synapserna (obs: extern länk) mellan bland annat nerver och muskler. Med åldern minskar den vilket försämrar reaktionsförmågan. En kost rik på kolin kan hjälpa till att motverka det.

Läs också: 5 bra och naturliga källor till omega 3

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen