Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
krönika 30 september 2016

Krönika: Att erkänna sin ensamhet kräver mod!

Du är inte ensam att känna dig ensam. Två av tre svenskar känner likadant. Sveriges singeldrottning Helén Andersson är expert på att hjälpa människor som söker en vän.

Att känna sig ensam är egentligen inte så ovanligt och känslor har ingen ålder. Det drabbar de flesta då och då. Ensam kan man känna sig trots att man har många omkring sig.

Den ofrivilliga ensamheten gör oftast ondast och man kan känna sig tom inombords. Det är längtan efter samtal, andra människor, kramar och få bekräftelse på att man duger som den människa man är som är det viktigaste som finns.

Det är svårt att ­bekräfta sig själv men ändå det som är grunden till att man ska våga gå ­vidare till nya människor och skapa ­samhörighet.

För duger det gör du. Du är okej för den du är och har blivit genom åren. Vem eller vad skulle du annars vara?

Många gånger får man peppa sig själv och säga att man är okej. Det behöver nog de flesta människor då och då när man står inför olika uppgifter och upplevelser i livet. Tyvärr bygger man också upp många hinder för sig själv för att inte ta det där steget för att komma ur sin ensamhet.

Fundera på vad du bygger upp för hinder. Du ser dem snart och lägg inte skulden på andra. Att ha modet att ta kontakt med en främmande person är ett stort steg och ändå så undrar man:

–  Varför sitter jag här nu  ensam igen?

– Det är ju ensamt på jobbet också.

–  Varför händer det ingenting i mitt liv?

Var du än bor i Sverige eller hur du än lever där du inte har kontakt med så många människor så kommer tankarna med jämna mellanrum och man undrar vad det är för fel.

Är det verkligen så här livet ska vara? För visst vill man ha någon att prata med och tycka om. Det kan vara både som vän och som kärlekspartner.

Många människor lider av ensamheten i dag. Speciellt i byar, mindre städer och kanske som nyinflyttad. Men att erkänna sin ensamhet både för sig själv och andra kräver mod.

Det känns pinsamt att tala om och att erkänna att man känner sig ensam. Ändå är det så många i dagens samhälle som är ensamma. Man vå­gar inte visa grannen att man sitter och längtar efter någon i sin ensamhet.

Hur får man då mod? Mod att ta det oväntade steget så att man får ny energi och livsglädje. Pröva att göra det praktiskt. Sitt inte bakom gardinen och kika utan öppna dörren och bjud in. Fråga dig vad det värsta som kan hända är.

Heléns 8 bästa råd mot ensamhet

1. Först och främst träna på att glömma det där om vad folk ska säga. De säger vad de vill ändå och du kommer säkert att glädja många om du vågar lite mer.

2. När du är och handlar i affären så le mot någon du vill ha kontakt med och säg hej och fråga hur personen mår. Låtsas att du känner igen personen. Hen måste ju svara. Vem vet, det kanske slutar med att ni äter middag tillsammans.

3. Bjud in till ett Öppet hus i din bostad eller i din/en trädgård. Det kan vara ett knytkalas där de själva tar med sig mat eller bjud på kaffe, smörgåstårta och kanske en kaka. Be din granne om hjälp även om du inte känner hen. Människor vill vara behövda. Skriv en enkel inbjudan med tid, plats och att du vill lära känna nya människor och lägg den i brevlådorna och be om svar till ett visst datum.

4. Alla behöver vi motion så sök upp exempelvis Friskis och Svettis eller någon annan aktivitet och sätt fart på kroppen. Då ökar endorfinerna och du blir gladare plus att du träffar nya människor.

5. Gå en kurs och ge dig ut på en resa du lockas av tillsammans med andra.

6. Fråga någon du är intresserad av om hen vill följa med på en musikupplevelse eller ett idrottsarrangemang.

7. Gå en matlagningskurs. Då ser du vad deltagarna tycker om och så kan du bjuda hem någon av dem.

8. Du är inte ensam om att vara ensam!

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen