Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 21 december 2018

Till tomten – en önskelista från landsbygdsbon

Ett helt Sverige. En polis som kommer. Gatubelysning som är tänd. Här är krönikören Terese Bengards önskelista till tomten...

 Önskan. Tänk om tomten kunde handla alla sina klappar lokalt.
Önskan. Tänk om tomten kunde handla alla sina klappar lokalt. FOTO: iStock

Kära Tomten, jag vet att min lista är lång och att man inte alltid kan få allt man önskar sig på en gång. Men här är min önskelista för hela året.

Jag önskar mig ett land i balans. Där landsbygden värderas lika högt som staden. Där vi har utjämnat de orättvisor som finns och klyftan har försvunnit.

Jag önskar att politiker och myndigheter hittar på bra julklappar till oss fyllda av nya smarta lösningar för att hela Sverige ska leva. En säck full med förenklingar av regelverk, mindre papper på klapparna och i projektadministrationen och massor med godis för att peppa fler att kunna njuta av landsbygden.

Jag önskar att alla de 75 fina små julklapparna i landsbygdsparlamentariska utredningen blir genomförda. Och att alla kommande beslut landsbygdssäkras.

Jag önskar att de statliga jobben som finns ska spridas ut över hela landet. Och att man ska kunna plugga oavsett vart man bor.

Jag önskar att det finns bra lokal bevakning på detta i hela landet.

Jag önskar att fler fick känna sig delaktiga och att deras inflytande ökar.

Jag önskar mig att de där fåniga bilderna som får representera landsbygden slutar att visas och att vi inte längre använder landsbygden för att få billiga skratt när vi förlöjligar byfånarna.

Jag önskar att tänka stort skulle betyda att tänka småskaligt.

Jag önskar att jag får massor med pengar i julklapp och att kontanterna ska kunna sättas in på banken.

Jag önskar att man ska kunna bo var man vill. Bygga hus i hela Sverige. Och kanske ett å annat vid en strand. Och att ingen ska behöva höra ”så du blev kvar här”… som att välja sin hembygd skulle vara nått dåligt.

Jag önskar mig att gatulyset lyser i byarna.

Jag önskar att det finns uppkoppling i alla stugor i Sverige.

Jag önskar mig farbara vägar och mer tågräls (alltså sådan riktig inte leksaksjärnväg) där vi kan ha klimatsmarta alternativ som fungerar i hela landet.

Jag önskar att vi uppskattar all den underbart goda julmat som produceras i landet. Och att vi köper svenskt. Att det skapas bättre förutsättningar för att producera ännu mer bra lokal och närodlad mat i hela landet.

Jag önskar att barnaföderskor inte ska behöva åka flera timmar i bil när de ska föda. Och att det inte ska behövas födas några barn i ett stall i Sverige.

Jag önskar att alla barn ska ha en nära förskola och skola. Att byskolorna uppgraderas och digitaliseras så avstånden blir kortare både för barnen och till bra undervisning.

Jag önskar mig en vit jul. På fler sätt än ett.

Jag önskar att polisen kommer om jag kallar på hjälp.

Jag önskar mig att kulturutövare i hela landet har bra lokaler och bra förutsättningar för att skapa julstämning i hela landet. I kyrkor, bygdegårdar och folkets hus ska kulturen få flöda.

Jag önskar att du handlar dina klappar lokalt.

Jag önskar att fler fick tillbaka vinsten som produceras i deras närhet. Att triss-devisen ”Plötsligt händer det” blir sann och vi får vattenkraft- och vindkraftsåterbäring.

Jag hoppas att de kalla vindarna i Sverige slutar blåsa.

Jag önskar att hela Sverige blev helt igen. Läs mer av krönikören här

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen