Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 15 december 2023

Bernt-Ove och Gunvor har adventsluckor på höskullen

Väddö

På höskullen har Bernt-Ove och Gunvor Gunnarsson låtit tomtemor, tomtefar och alla nissar flytta in! Varje december lockas många nyfikna ortsbor hit till gården på Väddö för att se de fantasifulla julmiljöer som paret har byggt upp.

 Bernt-Ove och Gunvor Gunnarsson i Edeby på Väddö bjuder på julstämning på sin gård med sina sagor, adventsluckor och fika under december.
Bernt-Ove och Gunvor Gunnarsson i Edeby på Väddö bjuder på julstämning på sin gård med sina sagor, adventsluckor och fika under december. FOTO: Johnny Dahlén

Bernt-Ove och Gunvor bor på en snart 300 år gammal gård Edeby som ligger på Väddö, tio mil norr om Stockholm.

Varje år öppnar de sin gård för besökare från första advent och har öppet fram till trettondag jul och lockar många nyfikna besökare från trakten.

Livlig fantasi

 I ladan, uppe på hökullen, öppnas luckor med fantasifullt uppbyggda julmiljöer.
I ladan, uppe på hökullen, öppnas luckor med fantasifullt uppbyggda julmiljöer. FOTO: Johnny Dahlén

Idén föddes för 12 år sedan när det första barnbarnet ville ge sin önskelista till jultomten. Det satte igång Bernt-Oves livliga fantasi.

– Vi hade ju skullen som vi inte använde längre och där stod en gammal släde som såg ut som den som tomten kommer med, fullastad med julklappar. Det gav mig idén till den första luckan, berättar han.

Läs också: Hanna Lupiner: ”Vår släkt har sålt granar på torget i över 70 år”

 FÖRSTA LUCKAN. Den gamla släden stod på loften och gav Bernt-Ove idén till denna, första lucka där tomten kommer med julkappar..
FÖRSTA LUCKAN. Den gamla släden stod på loften och gav Bernt-Ove idén till denna, första lucka där tomten kommer med julkappar.. FOTO: Johnny Dahlén

Men det stannade inte där.

– Sedan gick åren och vi fick fler barnbarn som tyckte det var roligt med tomtar, och vi fick inspiration till att skapa flera luckor, en efter en, fortsätter han.

Gunvor och Bernt-Ove berättar för besökarna om varje lucka, som i en saga i fem delar.

– Vi har fler luckor men jag har lovat att inte göra fler. Men det finns ju faktiskt plats på baksidan av ladan, men nej det får inte plats fler, säger Bernt-Ove medan Gunvor skrattar i bakgrunden.

Innehållet i luckorna har paret själva skapat med hjälp av gamla redskap och verktyg som funnits på gården.

Firar på gårdsplanen

 Den här luckan föreställer tomtens verkstad tomtenissar och tomtelisor tillverkar mängder av julklappar, som tomtefar sedan tar på släden och delar ut till glada barn.
Den här luckan föreställer tomtens verkstad tomtenissar och tomtelisor tillverkar mängder av julklappar, som tomtefar sedan tar på släden och delar ut till glada barn. FOTO: Johnny Dahlén

– Vi tycker att det är roligt att göra något för dem som bor i byn, att skapa lite julstämning.

Det kommer ett hundratal besökare vid varje säsong, många är från den närmsta trakten.

– Ofta är det människor som har stugor här på Väddö och många frågar redan på hösten ifall vi kommer att ha våra tomteluckor öppna. Det är roligt när de tar barnen med sig så att nya generationer får invigas i traditionen, säger Bernt-Ove.

 I den sista adventsluckan i gårdens julsaga väntar tomtemor med grötfatet på att tomtefar ska komma hem trött och tillfreds efter att ha delat ut paketen till alla barn.
I den sista adventsluckan i gårdens julsaga väntar tomtemor med grötfatet på att tomtefar ska komma hem trött och tillfreds efter att ha delat ut paketen till alla barn. FOTO: Johnny Dahlén

Han tror att visningen av gårdens tomteluckor är bra sätt för nyinflyttade att lära känna byborna här och sin nya hembygd.

Och till slut vill han och Gunvor skicka en specialhälsning.

– Vi önskar alla Landläsare en riktigt god jul, säger Bernt-Ove och Gunvor, som själva är trogna Landläsare sedan årtionden.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen