Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 19 september 2019

Cykelreglerna du bör ha koll på i trafiken

Får du cykla mot rött och är det lag på cykelhjälm? Här är cykeltrafikreglerna du inte hade koll på – och lagbrotten som kan ge retfulla böter!

 Cykelreglerna är många och inte alltid självklara. Det här kan ge böter i trafiken!
Cykelreglerna är många och inte alltid självklara. Det här kan ge böter i trafiken! FOTO: Istock

Reglerna för cyklister bestäms i Trafikförordningen. Det finns en lång rad av trafikbrott som en cyklist kan göra sig skyldig till. Nedan är några av de vanligaste reglerna som cyklister inte känner till.

Cykla på övergångsställe

Reglerna vid ett övergångsställe ser olika ut beroende på om du väljer att cykla över det eller hoppa av och leda cykeln. Den som cyklar över ett övergångsställe har väjningsplikt mot gångtrafikanter och mot fordon på vägen.

Om du leder cykeln över övergångsstället räknas du som en gångtrafikant och ska följa samma regler som en gående, det vill säga du ska följa trafiksignalerna och gå över utan onödigt dröjsmål.

Läs också: Allt om ögoninflammation – symtom, behandling och så undviker du det

Böter om du cyklar mot rött

Det är förbjudet att cykla mot rött vid trafikljus. Gör du det ändå riskerar du att få böter på 1 000 kronor.

Fortkörning för cyklist

I gångfartsområden och på gågator riskerar du böter på 1 000 kronor om du cyklar snabbare än, just det, gångfart. Du har dessutom väjningsplikt mot gångtrafikanter.

Lag på cykelhjälm

Alla barn under 15 år ska använda cykelhjälm om de cyklar eller bli skjutsade. Lagen gäller även om de cyklar på en gårdsplan, skolgård eller annat inhägnat område.

Barn under 15 år utan cykelhjälm kan förvisso stoppas av polis, men inte bötfällas. Vuxna som skjutsar barn utan hjälm kan bötfällas.

Passagerare på pakethållaren

Det får inte färdas fler personer på cykeln än vad den är byggd för. En cyklist över 15 år får skjutsa ett barn under 10 år på cykeln om den är byggd för det med lämpliga säten och skydd för ekrarna. Vuxna över 18 år får skjutsa två barn under 6 år.

Polisen har tolkningsföreträde gällande vad som är ett ”lämpligt säte”. Många gånger räknas inte en vanlig pakethållare som det.

Du som skjutsar någon olovligt riskerar böter på 500 kronor, och den som åker med och är straffmyndig får detsamma.

Cykla på trottoaren

Barn får cykla på trottoaren eller gångbanan till och med det år de fyller 8 år. Vuxna som cyklar på en otillåten vägbana, till exempel trottoar, riskera att få böta 500 kronor.

Läs också: Maria fick 13 får stulna – polisen lägger ned varje ärende

Packning på cykel

Du får transportera packning på cykeln så länge du klarar av att manövrera cykeln säkert. Om du får svårt att hålla balansen, sikten skyms eller andra trafikanters framfart hindras, har du packat för mycket.

Göra tecken som cyklist

Som cyklist ska du ge tydliga handsignaler vid start från vägkant, vändning, sväng eller byte av körfält. Du ska även sträcka upp handen när du saktar in eller bromsar.

Tecknen ska ges i god tid innan manövern och du har sedan en skyldighet att kontrollera att det du tänkt göra sker utan fara eller hinder för någon annan.

Ringklocka på cykel

Det är lag på att din cykel ska vara utrustad med ringklocka och broms. Hur ringklockan ska se ut eller låta finns det inga bestämmelser för.

Om du stoppas av polis och har en ringklocka som inte fungerar riskerar du böter på 500 kronor. Samma bötesbelopp gäller för en cykel helt utan eller med illa fungerande bromsar.

Cykla mot trafiken

Cyklister över 15 år får cykla på körbanor på vägar med 50 km/h eller lägre hastighetsbegränsning, och då åka i samma färdriktning som bilarna. Om vägrenen är tillräckligt bred ska du hålla dig i den.

Att cykla mot enkelriktat kan ge böter på 500 kronor. Stockholms stad har sedan några år tillbaka öppnat upp vissa tidigare enkelriktade gator för cyklister.

Cykla på landsväg

På landsvägar där hastighetsbegränsningen är 70 km/h eller högre, och det saknas så väl cykel- som gångbana, får cyklister över 15 år enligt Transportstyrelsen ”använda körbanan endast om det är lämpligare med hänsyn till färdmålets läge”.

Cyklister ska i sådana fall anpassa sin hastighet efter gångtrafikanter som kan komma att använda väggrenen.

Rattfylla på cykel

Det finns ingen lagstadgad godkänd promillegräns vid cykling men enligt trafikförordningen ska du kunna framföra cykeln på ”ett betryggande sätt”. Bryter du mot det riskerar du att dömas för vårdslöshet eller grov vårdslöshet i trafiken.

Läs också: Därför finns det ibland 2 gulor i ägget

Bötesbelopp cyklister:

  • Cykla mot stoppskylt: 1 000 kronor.
  • Cykla över heldragen linje: 800 kronor.
  • Cykla i bussfil: 500 kronor.
  • Cykla med överdrivet låg hastighet: 500 kronor.
  • Försvårande av omkörning: 500 kronor.
  • Orsaka fara vid egen omkörning: 500 kronor.
  • Inte släppa fram buss: 500 kronor.

Källa: Polisen Norrbotten, Allt om bilar, Transportstyrelsen, Expressen

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen