Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 28 december 2018

Därför borde vi sluta med fyrverkerier

De är vackra att se på. Men fyrverkerier och smällare orsakar också skador och lidande. Allt fler kommuner slopar nu fyrverkerierna. Här är 6 skäl för oss alla att följa deras exempel.

 Från och med juni 2019 blir det stopp för privatpersoner att skjuta raketer på pinnar.
Från och med juni 2019 blir det stopp för privatpersoner att skjuta raketer på pinnar. FOTO: Istock

Sedan några år tillbaka har fler butikskedjor helt slutat att sälja fyrverkerier och smällare. Även ett växande antal kommuner har bytt ut de traditionella fyrverkerierna mot till exempel laser- eller ljusshower.

Från och med juni 2019 blir det stopp för privatpersoner att skjuta raketer på pinnar. För att få köpa den sortens fyrverkeripjäser måste man ha ett specialtillstånd, skriver SVT.

Här är 6 skäl att skippa fyrverkerierna helt i år.

Läs också: Djurägare till upprop mot fyrverkerier

1. För husdjurens skull

Att husdjur blir vettskrämda av fyrverkerier känner de flesta till. Omkring en tredjedel av Sveriges cirka 730 000 hundar är skotträdda, skriver Svenska Kennelklubben på sin hemsida. Det gör nyårshelgen till ett långt lidande för ett stort antal individer som känner stark rädsla, ångest och oro. ”Det måste bli ett STOPP på detta vansinniga smällande som varje år orsakar stress och lidande för tusentals djur och även många människor”, skriver hästprofilen Ulrika ”Ponnymamman” Fahreus på sin blogg.

 Omkring en tredjedel av Sveriges cirka 730 000 hundar är skotträdda.
Omkring en tredjedel av Sveriges cirka 730 000 hundar är skotträdda.

2. … och för de vilda djuren också

Fyrverkerismällandet skrämmer även slag på våra vilda vänner. Däggdjur som rävar, harar och rådjur kan få panik och fly i natten. Vill det sig riktigt illa kan de springa ut på vägar eller tunna isar. Fåglar blir också livrädda och kan ibland flyga in i hus och träd när de försöker komma undan smällandet i mörkret.

3. … samt för boskapen

Det har tidigare rapporterats om hur boskap far illa av fyrverkerier och smällare. I samband med nyårsafton 2016 fick flera kor avlivas efter incidenter med raketer. Bland annat fick två dräktiga kor avlivas i Ånge, då de skenat i panik och brutit benen.

Läs också: Svävande nyårslyktor – en dödsfälla för korna

4. De är giftiga

Fyrverkeripjäser kan innehålla tungmetaller som bly, kvicksilver och kadmium, som används för att färgsätta fyrverkeriet. Dessa ämnen sprids sedan i mark och vatten. Vid en stickprovskontroll 2015 hittade Kemikalieinspektionen ämnet hexaklorbensen i flera pjäser. Det är ett svårnedbrytbart ämne och förbjudet i Sverige sedan 1980.

5. De skräpar ner

En tydlig effekt av smällandet är allt skräp som det lämnar efter sig på gator, torg och i naturen. Plast och annat skräp sprids över stora områden. Är det snö på marken ligger de ofta kvar ända till våren.

 Smällandet lämnar efter sig skräp på gator, torg och i naturen.
Smällandet lämnar efter sig skräp på gator, torg och i naturen. FOTO: Istock

6. De kan vara farliga

I takt med strängare regelverk har fyrverkeriskadorna minskat. Men fortfarande skadas människor svårt av fyrverkerier och smällare – varje år. Bland de drabbade är unga män överrepresenterade.

– Att råka ut för en fyrverkeripjäs som exploderar i ansiktet innebär ett livshotande trauma med invalidiserande skador som följd; inte sällan förlorar man ögat eller i alla fall synen, skriver ögonkirurg Madeleine Zetterberg i Göteborgs-Posten.

Läs också: Så gör du nyårsafton mindre plågsam för hunden

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 43 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen