Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 5 augusti 2019

Glädjesnickarna levererar trähus till hela landet

Ålsta

Granstock efter granstock matas in i den ena änden av Glädjesnickarnas verkstad på jämtländska Norderön. Den stora fräsen jobbar för högtryck och ut i den andra änden kommer färdiga sågtimmerstockar med knutar och allt.

 Max Larsson har tillsammans med sin far Örjan en egen timmerhustillverkning på Norderön. Här håller Max på att bygga ett skotergarage som ska stå på den egna tomten.
Max Larsson har tillsammans med sin far Örjan en egen timmerhustillverkning på Norderön. Här håller Max på att bygga ett skotergarage som ska stå på den egna tomten. FOTO: Jan Andersson

Det var 2010 som far och son, Max och Örjan Larsson, kom på att de tillsammans skulle starta en trähustillverkning. De började i liten skala, men verksamheten har svällt eftersom och nu bygger de hus som säljs över hela landet.

– Pappa och jag har anställt två medarbetare till för att hinna med produktionen, berättar Max, som är VD för Glädjesnickarna.

Läs också: Pappa Bengt och sonen Eric gör unika möbler av en 1800-talslada

Verkstad på ö

Tillverkningen sker i byn Ålsta på Norderön, en av alla öarna i jämtländska Storsjön. Här växte Örjan upp och likaså Max. Härifrån har man en härlig utsikt åt alla håll och slottet på Verkön, som är grannön, lyser vitt i solen.

 Fräsen är en imponerande maskin. Den tillverkar stockarna exakt med knutar och allt. Max matar på eftersom de blir klara.
Fräsen är en imponerande maskin. Den tillverkar stockarna exakt med knutar och allt. Max matar på eftersom de blir klara. FOTO: Jan Andersson

Det mesta virket som behövs i produktionen kommer från olika säljare från Norrlandslänen, men det kommer långtradare med virke även från Dalarna.

– Gran är lättare att jobba med så det är mest det träslaget vi använder. Men det händer att vi även tillverkar våra hus i fura, säger Max.

Skickar måttbeställd byggsats

Glädjesnickarna får aldrig se sina hus klara, utan när de har sågat och hyvlat och fräst stockarna enligt noga framställda ritningar så förpackas husdelarna i stora plastemballage, som hämtas upp med lastbilar för vidare färd till byggplatserna runt om i landet.

­– Men är det någon beställare i närheten som vill ha sitt hus uppsatt, så hjälper vi till med det också, säger Max.

 Pappa Örjan Larsson visar den knut som används i tillverkningen av timmerhusen. Den kallas Dalaknuten.
Pappa Örjan Larsson visar den knut som används i tillverkningen av timmerhusen. Den kallas Dalaknuten. FOTO: Jan Andersson

Hur lång tid behöver ni för att tillverka ett hus?

– ­Det beror förstås på storleken, men om vi tar ett attefallshus på 25 kvadratmeter, så tar det en vecka för oss att få det klart.

– ­Just nu har vi fått en beställning på ett stort timmerhus som ska till Dalarna. Det ska bli närmare 100 kvadratmeter. Det blir ett av de största hus vi gjort. Så nu väntar vi på en leverans av extra långa stockar som ska komma från Värmland, berättar Max.

Trä praktiskt till mycket

För att husen ska bli stabila, så skruvas de ihop med gängstänger, hålen till dem görs också i den stora fräsen.

­– Stängerna sitter på varannan till var tredje meter och följer med paketen. Dessutom skickar vi med lindrev, som snickarna ska lägga mellan stockarna så det blir extra tätt. Vi rekommenderar också att man tilläggsisolerar på insidan om huset ska bli vinterbonat.

 En bod i timmer för soptunnor.
En bod i timmer för soptunnor. FOTO: Jan Andersson

Men det är inte bara hus som Glädjesnickarna tillverkar av sina stockar. De gör sopbodar, trägårdsmöbler, skotergarage och annat. Det är bara fantasin som sätter stopp.

– ­Vi tillverkar efter kundernas önskemål. Det mesta går att göra i timmer, säger Max och skrattar.

Entreprenörsanda på Norderön

Norderön har bara 54 hushåll och 130 invånare. Här finns ett tjugotal småföretagare, många är jordbrukare men det finns också konsulter, konstnärer och en restaurang. Det är en produktiv samling människor som bor på Norderön.

På frågan om hur framtiden ser ut för husfabriken säger Max att det inte är otroligt att man anställer ytterligare en person för att klara den stora efterfrågan.

– ­Det blir någon som kan hjälpa oss med montering av husen i så fall, säger Max.

 Max och Örjan Larsson säger att det mesta går att göra med timmer. Här ska det bli en trädgårdsmöbel.
Max och Örjan Larsson säger att det mesta går att göra med timmer. Här ska det bli en trädgårdsmöbel. FOTO: Jan Andersson

Håller i timmerhuskurser

För att få fler intresserade av timmerhus så ordnar Glädjesnickarna kurser i timring några gånger om året.

– ­Det är en grundkurs i både praktik och teori och när deltagarna märker vad svårt det är så köper de en färdigtimrad stuga istället, skrattar Örjan.

 Av allt spån som blir av tillverkningen görs det briketter.
Av allt spån som blir av tillverkningen görs det briketter. FOTO: Jan Andersson

Vad gör ni av allt sågspån som blir över i tillverkningen?

– Vi tillverkar briketter av spånet. Det blir utmärkt ved till uppvärmning och vi får användning av vårt spån, säger Max.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen