Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 18 april 2019

Gustavsbergs porslinsfabrik nedläggningshotad – startar insamling

Innanför de slitna tegelväggarna i Gustavsberg har det världskända porslinet tillverkats i närmare 200 år. Men porslinsfabriken har stora ekonomiska problem och är på god väg mot sin egen undergång. Nu hoppas Gustavsbergs VD att en crowdfunding ska rädda verksamheten.

 Gustavsbergs porslinsfabrik har stora ekonomiska problem.
Gustavsbergs porslinsfabrik har stora ekonomiska problem. FOTO: Mostphotos

Gustavsbergs porslinsfabrik utanför Stockholm har funnits sedan 1825 och har gjort sitt märke världskänt med formgivare som Stig Lindberg (”Berså”) och Lisa Larson (”Adventsbarn”). Men de senaste åren har fabriken haft stora problem med ekonomin. Omsättningen har sjunkit kraftigt och företaget har gått igenom en rekonstruktion.

 ”Berså” av Stig Lindberg.
”Berså” av Stig Lindberg. FOTO: Gustavsberg

Har inte betalat hyran

Kvarstår gör dock en rad obetalda hyror för fastigheten, som ägs av Värmdö kommun.

– Det som hände var att vi inte betalade hyran. Och vi vill inte betala hyran, fastigheten är i så dåligt skick. Det snöar in och är minusgrader här på vintern, det ramlar rost i glasyren. Vi har förhoppningar om att komma överens med kommunen om detta, säger Marie Bohjort, VD för Gustavsbergs porslinsfabrik.

Läs också: Titta in i historiska Gustavsbergs porslinsfabrik

Gustavsberg startar insamling

För att inte behöva avveckla företaget gör nu Gustavsberg ett sista försök att överleva – med hjälp av sina kunder.

– Vi är i en uppstartningsfas för att starta en crowdfunding. Man får chansen att bli delägare, vilket vi har märkt att många vill. Exakt hur det ska gå till måste vi titta på.

Gustavsbergs porslingsfabrik har bjudit in till visning av sina lokaler för allmänheten.

– Vi kommer att be dem rädda ett rädda ett kulturarv, en historia. Vi hoppas att vi lyckas med det. Många vill att fabriken ska överleva.

Tror på lönsamhet

 Gustavsbergs porslinsfabrik har funnits på samma plats i snart 200 år.
Gustavsbergs porslinsfabrik har funnits på samma plats i snart 200 år. FOTO: Arkiv

Marie Bohjort är övertygad om att det finns en lönsamhet att räkna med i framtiden.

– Vi har mycket kunder och vi tror på porslinsfabriken. Hållbarhet och miljö diskuteras mycket nu och det kan inte bli bättre än att köpa sitt porslin av oss, i stället för att köpa porslin från Asien där de flesta har sin tillverkning i dag, säger Marie Bohjort.Läs också: Så mycket är ditt porslin värt – vi listar guldkornen

Ett känt ansikte utåt

Att lägga ner Gustavsberg vill Marie Bohjort inte ens tänka på, men det skulle innebära att vi går miste om ett historiskt svensk hantverk menar hon.

– Vi har otroligt mycket turister som besöker oss, ända från Asien. Vi är ett känt ansikte utåt. Man ska inte glömma att Stig Lindberg och Lisa Larson med flera faktiskt har arbetat här, säger Marie Bohjort.

 Stig Lindberg (1916-1982).
Stig Lindberg (1916-1982). FOTO: IBL Fotoware

Fakta: Gustavsbergs porslinsfabrik

  • AB Gustavsberg är Nordens enda benporslinstillverkare.
  • Mest populärt är porslinet med dekor av Stig Lindberg, till exempel ”Berså”, ”Adam” och ”Spisa Ribb”. Lindberg var Gustavsbergs konstnärlige ledare 1949-1957, samt 1971–1980, och var under sin livstid också verksam på Konstfack.
  • Kanske känner du också igen serier som ”Liljeblå” (Wilhelm Kåge), ”Kobolt” (Karin Björkkvist) och ”Adventsbarn” (Lisa Larson).
  • HPF (Hushållsporslinsfabriken) har återlanserat flera klassiska serviser och är även kunglig hovleverantör.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen