Så gör du om din katt springer bort – 10 tips
Det är alla kattägares mardröm – att din älskling plötsligt bara är borta! Men hoppet behöver inte vara ute. Det finns smarta knep för att få tillbaka en bortsprungen katt.
Det är en skrämmande upplevelse när en katt försvinner. Oron och ovissheten är plågsam, och alla katastroftankar om vad som kan ha hänt med familjemedlemmen maler i huvudet. Men det finns smarta knep att ta till när din katt springer bort – och en del tricks du kan ta till i förväg för att vara bättre förberedd om det värsta skulle hända.
Ett exempel på ett sådant sätt att vara väl förberedd är förstås att låta id-märka din katt, vilket en veterinär kan hjälpa dig med. Kattens nummer registrerar du sedan på exempelvis DjurID.se, Svenska Kennelklubbens stora ägarregister, eller ID-registret för katter hos kattförbundet Sverak. Avgiften varierar beroende på betalsätt, från 35 kronor upp till 140 kronor.
I vissa fall blir ID-numret registrerat och sökbart direkt, i andra fall finns en handläggningstid på några veckor. Kolla upp vad som gäller i samband med din registrering.
ID-märkning underlättar
En id-märkning underlättar mycket när katten väl hittas och kan smidigare återlämnas till dig. Dock ska det sägas att det är sisådär ställt med id- och äganderegistreringen på just katter i Sverige. Bara 6 av 10 katter är ID-registrerade och bara 4 av 10 är ägarregistrerade trots att mer än hälften av katterna är utekatter, enligt försäkringsbolaget Agria.
Om du väljer att registrera din katt är det viktigt att dina kontaktuppgifter ständigt är aktuella och uppdaterade.
Här listar vi några saker du kan göra i förebyggande syfte och tips att ta till om din katt har rymt.
Det här kan du göra redan i dag:
Skapa en Smeller
Spara doftprover av päls när du kammar din katt och förvara i lufttäta glasburkar. Märk datum på burken och byt ut provet med några månaders mellanrum. Du kan också spara andra saker som din katt använt, exempelvis halsband. Dessa kommer sedan till nytta om du behöver leta efter din katt med hjälp av en IDhund.
Fotografera din katt
Se till att ta bra bilder på din katt som kan användas om den rymmer. Ta olika typer av bilder, både helkroppsbilder och närbilder på detaljer.
Registrera ID!
Som nämndes tidigare i texten är det långt ifrån alla katter i Sverige som är ägande- och id-registrerade. Djurid.se är Svenska kennelklubbens ägarregister för katter och hundar. Har du registrerat katten, som då ska vara märkt, så är det här informationen lagras. Hundratusentals katter finns registrerade på Djurid.se och här får man snabbt om det händer något. Du kan också registrera din katt i ID-registret hos kattförbundet Sverak.
Det här kan du göra när din katt sprungit bort:
Leta, ropa och locka
Det kan låta hur självklart som helst. Men om din katt är rädd och trycker någonstans i närheten så kan din välbekanta röst vara en välkommen signal. Du kan gå ut sent på natten eller tidigt på morgonen då det är stilla och ropa på den. Du kan locka på den med sådant som du vet att den tycker om som särskilt omtyckt mat, godis eller kattmynta. Kolla trånga utrymmen i närheten av ditt hus som krypgrunder, förråd, källarutrymmen. Ta gärna hjälp av grannarna och be dem göra detsamma.
Sätt ut mat och vatten
Sätt ut skålar med mat och vatten i anslutning till det område där katten försvann. Då katter har gott väderkorn så kan du lägga ut en filt eller liknande på en torr plats nära ert hem. Då luktar det ”hemma” för katten och kan bli signalen som får en rädd, bortsprungen katt att våga sig tillbaka.
Spring inte efter!
En innekatt som inte är van att vara ute kan vara skärrad och otrygg. Får du syn på den så ska du inte springa efter. Det må gå emot alla dina instinkter, men risken är stor att du skrämmer katten ytterligare. Fortsätt som ovan att lägga ut mat och vatten på samma ställe istället.
Efterlys katten i området
När det kommer till bortsprungna katter (och hundar med för den delen) är att sätta upp lappar i närområdet. Gör egna lappar med beskrivning och bild. Sprid över närområdet. Du kan även göra en digital efterlysning via någon av de mängder av lokala grupper som finns på Facebook. Där är det också enkelt gjort att lägga upp flera bilder så att människor där du bor får en bra uppfattning om hur din katt ser ut.
Polisanmäl försvunnen katt
Om din katt sprungit bort så ska du även kontakta Polisen på antingen 114 14 eller via polisen.se och göra en anmälan om att din katt är försvunnen. Där får du också veta vad som händer efter att anmälan är gjord.
Kontakta djursjukhus och katthem
Finns det ett djursjukhus i närheten där du bor? Kontakta dem för att se om de fått in någon. Detsamma gäller gatukontoret (som ansvarar för påkörda katter). Undersök också ifall det finns ett katthem i närheten av där du bor. De vet ifall någon katt kommit in och kan även hjälpa dig med värdefulla råd då de sitter på en bred och gedigen erfarenhet.
Återrapportera
Om allt går så bra som alla vill – att din katt blir återfunnen och är trygg och säker hemma hos dig igen – så glöm inte att återrapportera till både polisen och de olika registren att katten är hemma igen.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.