Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 14 december 2023

Sex klassiska konditorier i Sverige

Förr fanns minst ett "kondis" i varje småstad. Och fortfarande finns det klassiska konditorier runt om i Sverige. Här är 6 pärlor du kan besöka.

Elsa Andersons konditori i Norberg

 Elsa Andersson konditori i Norberg , brann med 2015 men byggdes upp i samma stil som originalet, från tidigt 1900-tal.
Elsa Andersson konditori i Norberg , brann med 2015 men byggdes upp i samma stil som originalet, från tidigt 1900-tal. FOTO: Privat

En besöksmagnet i Västmanland som grundades 1916 av Elsa Anderson, som utbildat sig till konditor. Hon gifte sig med en man i Norberg och startade sitt konditori i en gammal gästgivargård vid torget.

Ofvandahls hovkonditori Uppsala

 Ovfandals hovkonditori i Uppsala har funnits sedan 1905.
Ovfandals hovkonditori i Uppsala har funnits sedan 1905. FOTO: Privat

Ett av de äldsta konditorierna i Sverige, som 1905 fick sitt nuvarande namn och plats på Sysslomannagatan i Uppsala. Grundaren hette först Erik Andersson och började som sockerbagare i Sala 1878. Sedan bytte han efternamn till Ofvandahl efter sin hemby i Dalarna.

Läs också: Katarina och Emma: ”Kaféet hade stått öde i 17 år när vi tog över”

Centralkonditoriet Väderstad

 Centralkonditoriet i Väderstad startade 1914 i liten skala.
Centralkonditoriet i Väderstad startade 1914 i liten skala. FOTO: Privat

Startade i liten skala 1914 i östgötska Väderstad med Hilda Jortsberg som drev kaféet fram till slutet av 1930-talet. Efter henne tog Ernst och Karin Johansson över som lockade med låga priser, och ”gamla smuliga kakor” för 5 öre. Nuvarande ägare har valt att behålla mycket av den gamla inredningen från 1930-talet.

Flickorna Lundgren på Skäret

 Flickorna Lundgrens på Skäret i Höganäs kommun, mellan Arild och Jonstorp.
Flickorna Lundgrens på Skäret i Höganäs kommun, mellan Arild och Jonstorp. FOTO: Privat

Ett populärt trädgårdskafé i ett gammalt fiskartorp från 1700-talet på Skäret i Höganäs kommun, mellan Arild och Jonstorp.

Det öppnades 1938 av sju flickorna Lundgren och blev känt för sina goda kakor, hemvävda trasmattor och blomstrande trädgård.

Kung Gustaf VI Adolf var stamgäst här mellan 1945 och 1973 och Kungarummet finns fortfarande kvar. Nu drivs det vidare av fem passionerade” Flickorna-Lundgren-vänner”

Conditori Nordpolen i Vara

 Conditori Nordpolen, i Vara med sin klassiska målning bakom disken.
Conditori Nordpolen, i Vara med sin klassiska målning bakom disken. FOTO: Privat

Det startades 1903 västgötska Vara av systrarna Alma och Alvida Janssons som valde namnet Nordpolen för att hedra upptäcktsresanden August Andrée, som omkom 1987 Under ett försök att nå Nordpolen med vätgasballong . Bakom disken finns en stor väggmålning från 1951 av ett nordpolslandskap med eskimåer och igloos.

Fahlmans Conditori i Helsingborg

 Fahlmans Conditori har legat nära Stortorget i Helsingborg sedan 1921.
Fahlmans Conditori har legat nära Stortorget i Helsingborg sedan 1921. FOTO: Privat

Fahlmans Conditori är en institution i Helsingborg. Det grundades 1914 av konditorn Georg Fahlman och har sedan 1921 haft sina lokaler i huset på hörnet av Kullagatan och Stortorget.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen