Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 13 december 2016

Svävande nyårslyktor – en riktig dödsfälla för korna

Satsar du på svävande lyktor istället för raketer på nyårsafton för att skona djuren? Då behöver du titta noga på lyktorna du köper, vissa kan nämligen vara rent livsfarliga för kor.

FOTO: Istock

Många väljer bort raketerna för djurens skull och skickar istället upp vackra thailyktor som varken smäller eller blixtrar. Lyktorna är dock inte alltid ett så djurvänligt alternativ som man kan tro.

Problemet med lyktorna är att resterna av dem faller till marken igen när ljuset slocknat. De hamnar i trädgårdar, skog och på åkrar. Inte nog med att de skräpar ner, många lyktor innehåller också metalltråd som kan vara rent livsfarliga för korna.

– Om lyktorna far i väg och landar på en åker där man skördar gräs, så är det lätt hänt att de åker med skördemaskinerna och tillslut hamnar i fodret till korna, säger Henrik Arnesson, lantbrukare i Vallda utanför Kungsbacka, till SVT Halland.

Från skördemaskinerna är det näst intill omöjligt att upptäcka metalltrådarna och när korna får i sig dem går de en mycket plågsam död tillmötes. Varje år dör flera tusen kor  för att det finns skräp på åkrarna. Land har tidigare rapporterat om vad som händer när kor får i sig metallrester från till exempel burkar.

Henrik Arnesson har själv vid flera tillfällen hittat rester av svävande lyktor på sina åkrar. Och han har tvingats avliva en ko efter att den fått i sig metallrester.

– De små stålbitarna kan vandra igenom magen när musklerna dras ihop så det kan bli rätt otäcka skador och ett väldigt lidande för kon, säger han.

Det finns dock lyktor som är snällare mot miljön, som saknar metalltråd och är helt gjorda av bambu.

Fakta om svävande lyktor:

 • I november 2013 blev det tillåtet att släppa upp till 50 lyktor i taget utan Transportstyrelsens tillstånd.
 • Lyktorna får vara max 100 centimeter höga
 • Om du bor nära en flygplats måste du först kontakta flygplatsen i god tid innan. Läs mer om reglerna hos Transportstyrelsen.
 • Läs mer om

  Gör som 60 000 andra!

  Missa inte Lands nyhetsbrev

  Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

  Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

  Populära ämnen på Land.se

  Missa inte vår webbshop

  Lär dig i din takt

  Upptäck nya platser med

  Läs artiklar i säsong

  Till toppen