Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 21 oktober 2016

Tusentals nya spelare: Flyktingar räddar landsortslagen

Många små fotbollsklubbar runt om i landet har länge haft svårt att ihop fulla lag. På många håll har flyktingarna gjort att det lokala laget överlevt – så här många är de.

Sedan årsskiftet har 6 500 nya fotbollsspelare registrerats för seriespel, flertalet är flyktingar som kommit till landet. Fotbollförbundets gamla slogan ”En förening i varje by” har åter kommit till heders när många av de minsta fotbollsklubbarna i landet nu går en ny vår till mötes.

– Det är otroligt positivt att de som kommit hit har valt fotbollen. Det finns många exempel på landsortsklubbar som nu kan få ihop fulltaliga lag och fortsätta i seriespel. Ofta klubbar som drabbats av den stora omflyttningen, från land till stad, säger Karl-Erik Nilsson, ordförande för Svenska fotbollförbundet.

Fotboll på landet och i Världen

Klubbar som Johansfors IF, Baskemölla IF och Fårösunds GoIK har kunnat ställa upp i lokala serier tack vare flyktingarna som kommit.

Fotbollsklubbar finns över hela landet och det handlar om en sport som utövas i hela Världen.

– Vi är en folkrörelse där öppenheten är en grundpelarna. Att ha en öppen dörr sitter så djupt rotat hos oss, samtidigt är ett av våra strategiska mål att växa, säger Karl-Erik Nilsson.

Viktigt för integrationen

Idrotten har fått en särskild roll i samband med senare års flyktinginvandring. Riksidrottsförbundet har i år fått 64 extra miljoner kronor i anslag för att arbeta med integrationsprojekt.

– Den öppenhet, nyfikenhet och det välkomnande som idrotten ger, det kan övriga samhället lära sig av, säger Karl-Erik Nilsson, ordförande för Svenska fotbollförbundet.

Tre klubbar som nu har  klarat sig

Här är tre exempel från den svenska landsbygden där föreningar överlevt genom invandringen till orten.

Fårösunds GoIK. För 15 år sedan halades flaggan ner på regementet KA3 i Fårösund, på norra Gotland. Inför årets start av division 4 Gotland fanns det inte tillräckligt med spelare för att fylla laget. Klubben vände sig till de drygt 200 flyktingar kommit till orten. I år har de i stort sett spelat med ensamkommande flyktingkillar, de vann bara två matcher och kom sist i serien.

Johansfors IF har räddats av ensamkommande ungdomar.
Johansfors IF har räddats av ensamkommande ungdomar.

Johansfors IF. Glasbruket lade ner på orten och fotbollsklubben där en av den svenska fotbollshistoriens mest framgångsrika familjer inledde sin bana, var på väg att läggas ner. Johnny Elm, pappa till bröderna David, Rasmus och Viktor Elm, är tränare i klubben. Inför starten av Division 6 Lessebo ställdes frågan: Lägga ner verksamheten, eller sträcka ut handen mot ännu ett av traktens asylboenden. De valde det senare alternativet och spelade till sig en åttondeplats i en serie med tio lag.

Baskemölla IF. När tio spelare på kort tid lämnade Skåneklubben såg Baskemölla IF: s fotbollslag ut att gå i graven. Tack vare tretton flyktingar från Afghanistan överlevde klubben 2013. I år slutade laget sist i sin lokala division 7-serie, men klubben mönstrar en bredare trupp – och klubben har lyckats locka till sig fler spelare med rötter i bygden.

Fler exempel. Svenska Fotbollförbundet driver projektet Alla är olika, olika är bra, där finns en rad ytterligare exempel.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen