Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 4 augusti 2018

15 svenska råvaror du ska passa på att äta i juni

Äntligen! Nu är det dags att frossa i svenska primörer. När råvarorna är nyskördade smakar de inte bara bättre – de är dessutom billigare och bättre för miljön. Här är den färska maten du ska passa på att njuta av just i juni!

Fläderblom

 Varsågod! Det är nu naturen bjuder på sina finaste måltider.
Varsågod! Det är nu naturen bjuder på sina finaste måltider. FOTO: fermate

Gör som Mandelmanns och bjud på spännande pannkakor med fläderblom i smeten! Enkelt och fantastiskt smarrigt. Ett glas svalkande fläderblomssaft är aldrig heller fel.

Läs också: Läskande fläderblomssaft – utan citronsyra

Rädisor

Få råvaror är så starkt förknippade med svensk sommar som rädisor. Skär i tunna skivor i salladen eller bjud på en läcker färskpotatissoppa som du garnerar med rädisor och ädelost.

Tomater

En råvara som verkligen tjänar på att ätas i säsong. Tomater som fått solmogna och som inte transporterats långt i kylrum är överlägset godast – och mest näringsrika.

Färsk vitlök

 Testa den nyskördade vitlöken - så användbar och delikat.
Testa den nyskördade vitlöken - så användbar och delikat. FOTO: Istock

Den första färska vitlöken har bara en enda klyfta, men delar sig längre in i säsongen. Underbart god på grillen eller ugnsbakad. Använd gärna blasten fint hackad som krydda i sallad eller matlagning.

Läs också: Då vet du när du ska skörda färsk vitlök

Blomkål

FOTO: 7000

Blomkålsmos är ett supergott och mättande alternativ till potatismos med lägre GI. Koka mjuk, mixa med stavmixer och blanda med olivolja, flingsalt och vitpeppar. Tips: ta gärna vara på blomkålsbladen – späda blad kan tillagas som vitkål och grövre passar utmärkt om du kokar din egen grönsaksbuljong.

Färsk lök

Färsk gul och röd lök säljs i knippe då den är i säsong. Härliga smakhöjare som är fulla av nyttigheter som krom, fibrer och vitamin C. Den färska blasten går utmärkt att steka eller äta fint skuren i en sallad.

Även svensk salladslök finns att köpa i juni.

Sockerärter

FOTO: chengyuzheng

Goda som snacks, smörslungade till fisk eller i en sallad. Det höga fiberinnehållet hjälper till att hålla magen i form.

Purjolök

En superråvara för dig som tänker på figuren. Purjolöken har massor med smak och mättar bra tack vare sina fibrer – trots ett väldigt lågt kaloriinnehåll. Kombinera med proteinrik mat och andra grönsaker för att gå ner i vikt på ett hälsosamt sätt.

Morötter

Färska morötter säljs i knippe med blasten kvar och är världens bästa snacks. Strunta i chipsen och dippa de späda morötterna i en läcker yoghurtdipp eller guacamole.

Kryddväxter

FOTO: scisettialfio

Mynta, basilika, dill … nu kan du njuta av många närodlade färska kryddor. Bästa sommardrinken är superenkel att göra! Blanda en sprudlande mojito med massor av mynta och is i. Går även utmärkt att göra alkoholfri.

Jordgubbar

Alla älskar svenska jordgubbar. Njut av dem i stora lass med vispgrädde eller doppa i choklad. Omogna gröna jordgubbar går utmärkt att pickla och är läckrare än man först kan tro. Smakar som en blandning mellan jordgubbe och kiwi med en frisk syrlighet.

Körsbär

Körsbär är inte bara supergoda – de är dessutom en riktig hälso-boost. Tack vare sitt höga innehåll av fenoler som kan motverka inflammation i kroppen kallas de ibland ”naturens egen värktablett”.

Sallad

FOTO: undefined undefined

Isbergssallad, trädgårdssallad, romansallad och rucola är alla salladssorter som kan odlas och skördas på friland under sommarmånaderna. Sallad som säljs i kruka är däremot alltid växthusodlad.

Rabarber

Koka din egen rabarbersaft och häll upp i vackra flaskor. Rabarber är även supergott som kräm, kompott eller i en härlig smulpaj.

Läs också: Mormors rabarberkräm – klassiskt recept

Färskpotatis

En av sommarens godaste primörer. Skrubba och koka i rikligt med salt och njut med en klick smör. Gör en färskpotatissallad och du har en fräsch sommarlunch på ett kick.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen