15 svenska råvaror du ska passa på att äta i juni
Äntligen! Nu är det dags att frossa i svenska primörer. När råvarorna är nyskördade smakar de inte bara bättre – de är dessutom billigare och bättre för miljön. Här är den färska maten du ska passa på att njuta av just i juni!
Fläderblom
Gör som Mandelmanns och bjud på spännande pannkakor med fläderblom i smeten! Enkelt och fantastiskt smarrigt. Ett glas svalkande fläderblomssaft är aldrig heller fel.
Läs också: Läskande fläderblomssaft – utan citronsyra
Rädisor
Få råvaror är så starkt förknippade med svensk sommar som rädisor. Skär i tunna skivor i salladen eller bjud på en läcker färskpotatissoppa som du garnerar med rädisor och ädelost.
Tomater
En råvara som verkligen tjänar på att ätas i säsong. Tomater som fått solmogna och som inte transporterats långt i kylrum är överlägset godast – och mest näringsrika.
Färsk vitlök
Den första färska vitlöken har bara en enda klyfta, men delar sig längre in i säsongen. Underbart god på grillen eller ugnsbakad. Använd gärna blasten fint hackad som krydda i sallad eller matlagning.
Läs också: Då vet du när du ska skörda färsk vitlök
Blomkål
Blomkålsmos är ett supergott och mättande alternativ till potatismos med lägre GI. Koka mjuk, mixa med stavmixer och blanda med olivolja, flingsalt och vitpeppar. Tips: ta gärna vara på blomkålsbladen – späda blad kan tillagas som vitkål och grövre passar utmärkt om du kokar din egen grönsaksbuljong.
Färsk lök
Färsk gul och röd lök säljs i knippe då den är i säsong. Härliga smakhöjare som är fulla av nyttigheter som krom, fibrer och vitamin C. Den färska blasten går utmärkt att steka eller äta fint skuren i en sallad.
Även svensk salladslök finns att köpa i juni.
Sockerärter
Goda som snacks, smörslungade till fisk eller i en sallad. Det höga fiberinnehållet hjälper till att hålla magen i form.
Purjolök
En superråvara för dig som tänker på figuren. Purjolöken har massor med smak och mättar bra tack vare sina fibrer – trots ett väldigt lågt kaloriinnehåll. Kombinera med proteinrik mat och andra grönsaker för att gå ner i vikt på ett hälsosamt sätt.
Morötter
Färska morötter säljs i knippe med blasten kvar och är världens bästa snacks. Strunta i chipsen och dippa de späda morötterna i en läcker yoghurtdipp eller guacamole.
Kryddväxter
Mynta, basilika, dill … nu kan du njuta av många närodlade färska kryddor. Bästa sommardrinken är superenkel att göra! Blanda en sprudlande mojito med massor av mynta och is i. Går även utmärkt att göra alkoholfri.
Jordgubbar
Alla älskar svenska jordgubbar. Njut av dem i stora lass med vispgrädde eller doppa i choklad. Omogna gröna jordgubbar går utmärkt att pickla och är läckrare än man först kan tro. Smakar som en blandning mellan jordgubbe och kiwi med en frisk syrlighet.
Körsbär
Körsbär är inte bara supergoda – de är dessutom en riktig hälso-boost. Tack vare sitt höga innehåll av fenoler som kan motverka inflammation i kroppen kallas de ibland ”naturens egen värktablett”.
Sallad
Isbergssallad, trädgårdssallad, romansallad och rucola är alla salladssorter som kan odlas och skördas på friland under sommarmånaderna. Sallad som säljs i kruka är däremot alltid växthusodlad.
Rabarber
Koka din egen rabarbersaft och häll upp i vackra flaskor. Rabarber är även supergott som kräm, kompott eller i en härlig smulpaj.
Läs också: Mormors rabarberkräm – klassiskt recept
Färskpotatis
En av sommarens godaste primörer. Skrubba och koka i rikligt med salt och njut med en klick smör. Gör en färskpotatissallad och du har en fräsch sommarlunch på ett kick.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.