Ångkoka äggen – så gör du
Inget grönt i kanten och perfekt gula. Dessutom gör metoden dem enklare att skala. Så här ångkokar du perfekt hårdkokta ägg.
Skillnaden är den jämna värmen. När äggen får koka i ånga i stället för hett vatten blir ingen del av ägget varmare än någon annan, dessutom tränger ångan in lite innanför skalet så att det blir enklare att skala.
Läs också: Äggröra – enkelt recept
Ångkoka hårdkokt ägg
1. Börja med rumsvarma ägg. Om de dessutom får stå med spetsen ner några timmar hänger sig gulan perfekt, mitt i ägget.
Hinner du inte låta dem bli rumstempererade kan de läggas i varmvatten från kranen i 5 minuter.
2. Häll vatten i botten på en kastrull. Det ska vara så mycket det går utan att vattenytan når korgen äggen ska ångas i. Ånginsatserna brukar stå på små ben.
3. Koka upp vattnet så att det bubblar ordentligt, ställ ner ånginsatsen med äggen i och lägg på ett tätt lock.
4. Låt koka i 13 minuter. Vill du ha en aning mjukare gula kan de kokas i 11 minuter. Se till att vattnet inte kokar torrt.
5. Ta upp äggen och lägg dem direkt i iskallt vatten. Låt dem svalna innan du skalar.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.