Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 20 februari

Ångkoka äggen – så gör du

Inget grönt i kanten och perfekt gula. Dessutom gör metoden dem enklare att skala. Så här ångkokar du perfekt hårdkokta ägg.

 Lätta att skala och inga gröna kanter på gulan. Perfekt kokta ägg med ånga.
Lätta att skala och inga gröna kanter på gulan. Perfekt kokta ägg med ånga. FOTO: Kristina Bäckström

Skillnaden är den jämna värmen. När äggen får koka i ånga i stället för hett vatten blir ingen del av ägget varmare än någon annan, dessutom tränger ångan in lite innanför skalet så att det blir enklare att skala.

Ångkoka hårdkokt ägg

 En gammaldags ånginsats passar perfekt i grytan.
En gammaldags ånginsats passar perfekt i grytan. FOTO: Kristina Bäckström

1. Börja med rumsvarma ägg. Om de dessutom får stå med spetsen ner några timmar hänger sig gulan perfekt, mitt i ägget.

Hinner du inte låta dem bli rumstempererade kan de läggas i varmvatten från kranen i 5 minuter.

2. Häll vatten i botten på en kastrull. Det ska vara så mycket det går utan att vattenytan når korgen äggen ska ångas i. Ånginsatserna brukar stå på små ben.

3. Koka upp vattnet så att det bubblar ordentligt, ställ ner ånginsatsen med äggen i och lägg på ett tätt lock.

Läs också: Äggröra – enkelt recept

4. Låt koka i 13 minuter. Vill du ha en aning mjukare gula kan de kokas i 11 minuter. Se till att vattnet inte kokar torrt.

5. Ta upp äggen och lägg dem direkt i iskallt vatten. Låt dem svalna innan du skalar.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen