Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 23 januari 2019

Därför ska du använda smör och inte margarin

Margarin är ett omdebatterat fett som vissa föredrar och andra ryggar bak åt. Det finns flera goda skäl till att välja smör i stället.

 Välj smör och margarin och du undviker bland annat palmolja.
Välj smör och margarin och du undviker bland annat palmolja. FOTO: Istock

Livsmedelsverket rekommenderar flytande fett vid matlagning och bakning. Till den hör olja och margarin på flaska. Dietister tenderar också att rekommendera margarin som pålägg för den som kämpar med sina extrakilon.

Margarin består av en renad och därmed smak- och luktlös vegetabilisk olja som blandas med mjölk. Ju lättare margarinet är, desto mer vätska innehåller det.

Läs också: Därför ska du använda vispgrädde när du ska ha grädde

Tillverkning av margarin

För att vätskan och fettet ska binda samman tillsätts lecitin som har E-nummer E 322. För att få den rätta ”smöriga” smaken tillsätts aromämnen och salt. För att få rätt fasta konsistens tillsätts stärkelse eller gelatin.

Tillverkning av smör

Tillverkningen av smör består av betydligt färre steg och tillsatser. Smör är kort sagt grädde som vispats till en grynig massa. Efter sköljning och saltning arbetas smörkornen ihop till färdigt smör som syras med mjölksyrebakterier.

Kritik mot margarin

Det finns gott om skarp kritik mot margarin.

– Margarin är en jättekonstig produkt, den är artificiellt framställd. Man vinner inget på att äta lättprodukter, för eftersom man inte blir mätt så äter man ju mer istället och blir hungrig fort efteråt, sa professorn Fredrik Nyström till SVT Nyheter Halland i samband en debatt om margarin i Laholms kommuns skolkök.

Fördelarna med att välja smör är många.

Därför ska du välja smör – inte margarin

Inga tillsatser i smör

Smör består av pastöriserad grädde, mjölksyrakultur och salt. Samtliga är naturliga ingredienser.

Ingen palmolja i smör

Margarin kan förutom rapsolja, vatten, mjölk, salt, emulgeringsmedel och aromer, även bestå av kritiserade ingredienser som palmolja och citronsyra.

Smör förstärker smaker

Smör är en naturlig smakhöjare. Svamp och kött är två råvaror som blir särskilt goda om de steks i smör.

Flera smaker av smör

Riktigt smör smakar gott utan tillsatta aromer. Smaken kan även skifta karaktär beroende på hur det använts. Brynt, skirat och vispat smör har olika och unika smaker vardera.

Inbyggd stektermometer i smör

När smörklicken smält och slutat fräsa i stekpannan är det dags att lägga i dina råvaror. Smör har en enkel inbyggd stektermometer.

Smör ger mer pengar till bonden

Ju mindre behandlad en produkt är, desto mer av varuintäkterna går till bonden i stället för till industrin.

Källor:SVT Halland, Mitt Kök, Mjölk.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen