Därför ska du använda smör och inte margarin
Margarin är ett omdebatterat fett som vissa föredrar och andra ryggar bak åt. Det finns flera goda skäl till att välja smör i stället.
Livsmedelsverket rekommenderar flytande fett vid matlagning och bakning. Till den hör olja och margarin på flaska. Dietister tenderar också att rekommendera margarin som pålägg för den som kämpar med sina extrakilon.
Margarin består av en renad och därmed smak- och luktlös vegetabilisk olja som blandas med mjölk. Ju lättare margarinet är, desto mer vätska innehåller det.
Läs också: Därför ska du använda vispgrädde när du ska ha grädde
Tillverkning av margarin
För att vätskan och fettet ska binda samman tillsätts lecitin som har E-nummer E 322. För att få den rätta ”smöriga” smaken tillsätts aromämnen och salt. För att få rätt fasta konsistens tillsätts stärkelse eller gelatin.
Tillverkning av smör
Tillverkningen av smör består av betydligt färre steg och tillsatser. Smör är kort sagt grädde som vispats till en grynig massa. Efter sköljning och saltning arbetas smörkornen ihop till färdigt smör som syras med mjölksyrebakterier.
Kritik mot margarin
Det finns gott om skarp kritik mot margarin.
– Margarin är en jättekonstig produkt, den är artificiellt framställd. Man vinner inget på att äta lättprodukter, för eftersom man inte blir mätt så äter man ju mer istället och blir hungrig fort efteråt, sa professorn Fredrik Nyström till SVT Nyheter Halland i samband en debatt om margarin i Laholms kommuns skolkök.
Fördelarna med att välja smör är många.
Därför ska du välja smör – inte margarin
Inga tillsatser i smör
Smör består av pastöriserad grädde, mjölksyrakultur och salt. Samtliga är naturliga ingredienser.
Ingen palmolja i smör
Margarin kan förutom rapsolja, vatten, mjölk, salt, emulgeringsmedel och aromer, även bestå av kritiserade ingredienser som palmolja och citronsyra.
Smör förstärker smaker
Smör är en naturlig smakhöjare. Svamp och kött är två råvaror som blir särskilt goda om de steks i smör.
Flera smaker av smör
Riktigt smör smakar gott utan tillsatta aromer. Smaken kan även skifta karaktär beroende på hur det använts. Brynt, skirat och vispat smör har olika och unika smaker vardera.
Inbyggd stektermometer i smör
När smörklicken smält och slutat fräsa i stekpannan är det dags att lägga i dina råvaror. Smör har en enkel inbyggd stektermometer.
Smör ger mer pengar till bonden
Ju mindre behandlad en produkt är, desto mer av varuintäkterna går till bonden i stället för till industrin.
Källor:SVT Halland, Mitt Kök, Mjölk.se