Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 18 januari

Palmolja och aprikoskärnor i semlor

En klassisk semla består av tre saker: Bulle, vispgrädde och mandelmassa. Men bakverkets innehållsförteckning är ofta en sorglig läsning av palmolja och tillsatser.

 Butikerna fylls med semlor. Men vad innehåller de?
Butikerna fylls med semlor. Men vad innehåller de? FOTO: Istock

Semlor finns snart att hitta i varenda mataffär, snabbköp och bensinmack. Utan vidare eftertanke stoppar vi på oss både ett och två paket till fredagsmyset. Men har du stannat upp och läst på innehållsförtäckningen?

De förpackade semlorna innehåller inte sällan palmolja, aprikoskärnor, aromer, färgämnen och en rad andra tillsatser.

Läs också: Därför bör du undvika palmolja

Därför används inte äkta vara

Hur kommer det sig då att ett så enkelt och klassiskt bakverk kan ha ett trettiotal olika ingredienser, när det hade räckt med ett tiotal? Svaret är priset.

Mandel är dyrt, konkurrensen är hård och ryktet om billiga semlor sprider sig snabbt. Därför väljer bagerierna som slåss om vårt semlesug i stället de betydligt billigare aprikoskärnorna till sin massa. Kärnorna mals ned och aromämnen tillsätts innan massan täcks av ett gräddigt fluff.

Semleakademin skakar på huvudet

 Svenska semleakademins talesperson Bengt Edqvist tycker att tillsatser av alla slag är onödiga.
Svenska semleakademins talesperson Bengt Edqvist tycker att tillsatser av alla slag är onödiga. FOTO: Privat

Bengt Edqvist är talesperson på Svenska semleakademin. Han ser med fasa hur bagerijättarna fuskar sig fram.

– Om en semla har en kraftig smak av bittermandel misstänker jag att man använt mandelolja och aprikoskärnor i stället för mandel. Likaså är det skillnad i smak på smör och palmolja. Ärligt talat tycker jag att det är en jättestor sak, säger han.

Läs också: Fettisdagen 2019 – då får du börja äta semlor

Palmolja i stället för smör

 Ica Kvantum säljer semlor bakade av Bonjour. De innehåller palmolja, arom, aprikoskärnor och E-nummer.
Ica Kvantum säljer semlor bakade av Bonjour. De innehåller palmolja, arom, aprikoskärnor och E-nummer. FOTO: Jessica Rådne

Land har gjort ett nedslag i fyra olika butiker: Coop (eget bageri), Willy:s (Bake my day), Ica Kvantum (Bonjour) och Ica Supermarket (Biscuit konditori). Samtliga säljer semlor i 2-pack. Samtliga har en gedigen innehållsförteckning på sina paket.

Samtliga semlor innehåller förvisso mandel, men tre av fyra har även en utfyllnad med aprikoskärnor.

Detta är vad vi fann:

Semla Coop, eget bageri, innehåller:

  • palmolja och rapsolja
  • aprikoskärnor
  • aromer
  • E-ämnen, 3 st
  • inget smör

Semla Willy:s, Bake my day, innehåller:

  • palmolja och rapsolja
  • aprikoskärnor
  • aromer
  • E-ämnen, 2 st
  • inget smör

Semla Ica Kvantum, Bonjour, innehåller:

  • palmolja och rapsolja
  • aprikoskärnor
  • aromer
  • E-ämnen, 2 st
  • inget smör

Semla Ica Supermarket, Biscuit konditori, innehåller:

  • vegetabiliskt margarin
  • inget smör
  • inga E-ämnen

Livsmedelsverkets regler för innehåll

Alla varor som består av fler än en ingrediens måste enligt Livsmedelsverkets regler ha en innehållsförteckning. På den ska ingredienserna stå i fallande storleksordning. Om till exempel aprikoskärnor står före mandel på en semlas innehållsförteckning (vilket är fallet i tre av de fyra semlor Land tittat på), innebär detta att andelen aprikoskärnor är större än andelen mandel.

Livsmedelsverket har även regler för hur ingredienser som kan framkalla allergier ska märkas ut. Det innebär att grädde, smör, mandel och vetemjöl ofta står i versaler eller med fet text.

– Jag tycker att man ska vara observant på vad som göms med små bokstäver, säger Bengt Edqvist.

Läs också: Klassisk semla – bästa receptet

Hembakat är bäst

På konditori är det svårare att veta vad semlan innehåller. Semleakademin uppmuntrar konsumenter att ställa frågan. Allra bäst är att baka sina egna semlor, tycker Bengt Edqvist.

– Kanske behöver vi heller inte äta så många semlor. Satsa på att köpa en lite dyrare med äkta råvaror i stället för ett billigt tvåpack. Det gynnar dessutom svenska bönder om vi köper bakverk med smör i stället för importerad palmolja.

Vanliga E-nummer i semlor

  • E160a, färgämne, gul och orange.
  • E202, konserveringsmedel.
  • E300, askorbinsyra/c-vitamin.
  • E322, förtjockningsmedel och antioxidationsmedel.
  • E330, antioxidationsmedel och surhetsreglerande medel.
  • E401, förtjockningsmedel.
  • E407, förtjockningsmedel.
  • E415, förtjockningsmedel och stabiliseringsmedel.
  • E427, förtjockningsmedel.
  • E450, stabiliseringsmedel.
  • E471, förtjockningsmedel.
  • E472e, förtjockningsmedel och stabiliseringsmedel.
  • E500, surhetsreglerande medel.

Källa: Livsmedelsverket, Äkta vara, Allt om Stockholm

Relaterade artiklar

Lands Nyhetsbrev

Gör som 43 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen