Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 7 februari 2019

Raketosten kommer tillbaka efter 40 år

Raketost är tillbaka efter 40 år i dvala. Den här gången ska den säljas som mjukost på tub i en begränsad upplaga.

 Retroklassikern från 50-, 60- och 70-talet ska säljas i en begränsad upplaga. Till höger originalet med tub och snöre, till vänster den nya versionen.
Retroklassikern från 50-, 60- och 70-talet ska säljas i en begränsad upplaga. Till höger originalet med tub och snöre, till vänster den nya versionen. FOTO: Istock/Kavli

Alla som växte upp under svenskt 1950-, 60- eller 70-tal minns hur de bönade och bad om att få Raketost till frukostmackan. För många familjer var det en lyx när den äntligen dukades fram.

– Nu hoppas vi att den åter får ta plats på frukostbordet och skapa nya minnen för framtiden, säger Annika Skardal, varumärkeschef på O. Kavli AB i ett pressmeddelande.

Läs också: Elva ostar du måste smaka – osthandlarens tips

Snabbmat och rymden högsta mode

Raketosten lanserades av Kavli år 1947 under en tid då snabbmat kändes nytt och modernt. Hemmafrun hade gett sig ut i arbetslivet, dörren mot världen hade åter öppnats upp efter andra världskriget och rymden var supertrendig. Det skulle gå snabbt att bre mackan, och Raketosten var svaret.

Osten trycktes upp ur ett rör

Den ursprungliga Raketosten var en mjuk ost förpackad i ett vaxat papprör. Osten trycktes upp ur röret och skivades med hjälp av ett tillhörande snöre. Sedan produkten försvann ur butikshyllorna år 1979 har den varit omtalad och saknad i nostalgikretsar.

– Vi vill tacka våra konsumenter som hållit minnet av Raketosten vid liv, fortsätter Annika Skardal.

Läs också: Därför ska du välja vispgrädde – inte grädde

Därför blir det inget snöre

Kavli menar att det inte längre är möjligt att tillverka osten med tub och snöre, men att smaken är densamma som förr. Till Mitt kök förklarar Annika Skardal varför osten nu gjorts om till mjukost.

– Det är länge sedan den lades ner och tyvärr finns idag inte längre möjligheterna att göra samma ost i vår anläggning. Maskiner och teknik går såklart att återskapa men det skulle krävas en hel del jobb och investering. Även nya regler kring livsmedelshantering gör produkten svårt att ta fram på ett liknande sätt.

– Vi hoppas att många ska uppskatta den klassiska smaken ändå, säger Annika Skardal.

Den ost som nu 40 år senare lanseras är en mjukost i 250 grams tub med en fetthalt på 10 procent. Den kommer att finnas i en begränsad upplaga från vecka 7 hos Ica, Willys och Hemköp med ett rekommenderat pris på 35 kronor.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen