Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 17 januari 2018

Nävgröt – så gör du den värmländska delikatessen

Nävgröt gjord på skrädmjöl med stekt fläsk och rårörda lingon är en värmländsk delikatess. En rejäl skogshuggarrätt med salt och syrligt i en perfekt kombination.

Skrädmjöl är ett rostat havre som man bland annat gör nävgröt av, en kulinarisk värmländsk specialitet. I dag är det bara kvarnen Stöpafors strax norr om Torsby i norra Värmland som tillverkar skrädmjöl.

– Den sitter i våra skogshuggargener sedan hundratals år, säger mjölnaren Henry Ketola.

Här bjuder han på recept på nävgröt med stekt fläsk och rårörda lingon. Underbart gott!

Läs också: Evas och ­Kristinas kolbulle med lingonsylt

Nävgröt

Skriv ut

Ingredienser

  • 4-6 portioner
  • 6 dl vatten
  • 5 hg skrädmjöl
  • 1 tsk salt

Gör så här

  1. Koka upp 6 dl vatten och 1 tsk salt, slå över 5 hg skrädmjöl, allt på en gång, så det täcker vattenytan. Rör inte! Du ska i stället stampa med grötsked eller träsked.
  2. När allt vatten har ångat igenom är nävgröten färdig att serveras med stekt fläsk, flott och rårörda lingon.

Recept: Stöpafors

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen