Recept 29 januari 2019
Saftig sockerkaka
Sockerkakan är barndomens favorit nummer ett. Det klassiska receptet på mjöl, socker, mjölk och ägg håller ännu.
Som barn fanns det knappast något härligare än när en vuxen rörde ihop en sockerkaka och den söta doften spred sig i köket i takt med att kakan bakades gyllene i ugnen.
Bäst av allt är att favoriten från förr är precis lika god nu som då – om du följer det här receptet. För att få en riktigt saftig sockerkaka krävs mycket smör och det här receptet levererar kan vi lova!
Läs också: Pinocchiotårta med sockerkaka och maräng
Saftig sockerkaka
Skriv ut
Ingredienser:
- 3 dl vetemjöl
- 2 dl strösocker
- 100 g smör (smält)
- 1 dl mjölk
- 3 ägg
- 1 tsk vaniljsocker
- 2 tsk bakpulver
- 1 krm salt
- ströbröd
- ev citronsaft
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Smöra och bröa en sockerkaksform.
- Vispa ägg, socker och vaniljsocker vitt och fluffigt, gärna med elvisp.
- Blanda ihop mjöl, bakpulver och salt.
- Vänd ned mjölblandningen i smeten.
- Häll i det smälta smöret och mjölken. Jobba snabbt ihop till en jämn smet.
- Om du vill, pressa ned saften från en citron.
- Häll smeten i formen. Grädda i mitten av ugnen i 30-40 minuter, eller tills kakan börjar lossna i kanterna.
- Testa om kakan är klar genom att sticka ned en provsticka. Blir stickan kladdig behöver kakan grädda i några minuter till.
- När kakan är klar, låt den svalna innan du vänder upp den på ett galler eller ett fat.