Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Fixat 23 oktober 2018

10 trick från förr du också borde kunna

Lappa, laga och klara sig på lite. Här är 10 smarta trick som mormor och morfar kunde och som du också har nytta av.

 Gamla kunskaper för nya tider.
Gamla kunskaper för nya tider. FOTO: Istock/IBL

1. Vända en krage

Ta en titt på skjortkragens anatomi, den är likadan fram som bak. När kragens insida blir sliten och grå kan man sprätta loss den, vända och sy fast igen. Ett supersmart morfarstrick.

Läs också: Så vänder du en krage – steg för steg

2. Göra egen jord

Jord i plastpåse är egentligen en ganska underlig idé eftersom beståndsdelarna finns omkring oss hela tiden. Mormor blandade sin egen blomjord av lövkompost, torv och jord från potatislandet.

Läs också: Så gör du en egen jordfabrik

3. Stoppa en socka

Varma sockor är slitvaror, de går sönder och ofta går det fort. Lär dig stoppa så kan du njuta av värmen längre.

Läs också: Så här snyggt lagar du hålet i favoritsockan

4. Konservera mat

Nu litar vi på att det alltid, alltid ska finnas ström till frysen. Om det inte gör det skulle det vara toppen att kunna konservera, som man gjorde förr, i glasburkar med gummiring.

Vill du lära dig finns Facebook-grupper med likasinnade som delar med sig av sina kunskaper.

5. Slå och hässja hö

Gräsmattan börjar bli omodern och torkan och värmen har fått fler att plocka fram lien för att slå ängshö till husdjuren.

Att slipa, ställa och använda en lie är en skön konst. Kan man dessutom lägga upp en egen liten hässja känns det ännu roligare.

Lär också: Så slår du gräsmattan med lie

6. Laga en byxbak

Spricker jeansen lagar man och förr kunde man laga så att det nästan inte syntes. Börja utan krav och laga oavsett om det syns eller inte. I dag är en lapp i baken ett hedersmärke.

Läs också: Så lappar du byxorna

7. Koka eget lim

Att köpa papperslim är som att gå över ån efter vatten. Har du potatismjöl och socker i skåpet och vatten i kranen har du lim. Bara att koka och klistra.

8. Stycka kött

Att ta hand om kött på ett bra sätt är att visa respekt för maten. I den lilla skalan kan du minska svinnet genom att rensa en filé med varsam hand, i den stora skalan göra mycket mat genom att kunna skilja kött för långkok från finbitar.

9. Tälja en sked

… eller en smörkniv eller en grillpinne. Förr kunde en hög ris bli bestick eftersom de flesta kunde hantera en täljkniv.

Behöver du ingen träsked? Tälj ändå, det är så fruktansvärt roligt.

Läs också: Så täljer du en stekspade

10. Diska plastpåsar

Tänk efter. Tänk sedan en stund till… Vem har sagt att den där plastpåsen bara går att använda en enda gång? Mormor och hennes kompisar vände plastpåsen ut och in och vaskade den i diskhon. Det är bara att ta efter.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

LÄS MER FRÅN FIXAT

Till toppen