Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 12 november 2019

C-vitamin i paprika

Trodde du att apelsiner är det bästa du kan äta för att få i dig C-vitamin? Nix! Paprika innehåller tre gånger så mycket C-vitamin!

 Vill du få i dig en riktig superdos av C-vitaminer så ska du äta paprika – eller broccoli!
Vill du få i dig en riktig superdos av C-vitaminer så ska du äta paprika – eller broccoli! FOTO: Istock

Skalar och äter du en stor apelsin får du i dig dagsbehovet av C-vitamin.

Jämfört med paprika ligger apelsiner dock i lä. Paprika innehåller hela tre gånger så mycket C-vitamin som apelsiner.

Mest C-vitamin i gul paprika

Allra mest C-vitaminstinna är gula paprikor. Enligt Livsmedelsverket innehåller de 163 milligram C-vitamin per 100 gram. De röda ligger inte långt efter med sina 144 milligram C-vitamin per 100 gram. Gröna paprikor landar på 109 milligram C-vitamin per 100 gram.

Det innebär att en tredjedels paprika räcker för att du ska få i dig hela ditt dagsbehov av C-vitamin.

Bra alternativ

Eftersom de allra flesta frukter, bär och grönsaker innehåller C-vitamin finns det andra bra alternativ om du inte gillar paprika.

C-vitamin i broccoli

Exempelvis är broccoli och brysselkål särskilt välfyllda. Äter du 1 portion broccoli (100 gram) så får du i dig hela dagsbehovet av C-vitamin. Och enligt Livsmedelverkets beräkningar räcker det att du petar i dig 3 stycken brysselkål på en dag för att du ska få i dig tillräckligt med C-vitamin.

C-vitamin i nypon

En annan superkälla till C-vitamin är nypon. Både torkade nyponfrön och nyponsoppa kryllar av nyttigt C-vitamin.

Läs också: Maten som motverkar osteoporos

Så mycket C-vitamin innehåller:

  • Torkade nyponfrön innehåller 270 milligram C-vitamin per 100 gram.
  • Nyponsoppa innehåller 190 milligram C-vitamin per 100 gram.
  • Gul paprika innehåller 163 milligram C-vitamin per 100 gram.
  • Röd paprika innehåller 144 milligram C-vitamin per 100 gram.
  • Grön paprika innehåller 109 gram C-vitamin per 100 gram.
  • Brysselkål innehåller 85 gram C-vitamin per 100 gram.
  • Broccoli innehåller 83 milligram C-vitamin per 100 gram.
  • Apelsin innehåller 53 milligram C-vitamin per 100 gram.

C-vitamin rekommendation

Enligt Livsmedelsverkets rekommendation bör vuxna få i sig 75 milligram C-vitamin per dag. Skälet till det är att C-vitamin krävs för bygga upp brosk- och benvävnad i din kropp.

C-vitamin hjälper också till att tillgodogöra dig järnet i maten.

Källa: Livsmedelsverket, Nordiska näringsrekommendationerna

Läs också: Gröna bladgrönsaker bromsar hjärnans åldrande

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs artiklar i säsong

Till toppen