Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 22 november 2018

Allt du vill veta om D-vitamin – och 5 tecken på brist

D-vitamin har en nyckelroll i en mängd processer i kroppen. Forskning visar att för låga nivåer kan öka risken för allt från MS och diabetes till cancer.

 D-vitamin är helt nödvändigt för din kropp. Här får du veta vilka symptom du kan drabbas av om du lider brist, till exempel depression.
D-vitamin är helt nödvändigt för din kropp. Här får du veta vilka symptom du kan drabbas av om du lider brist, till exempel depression. FOTO: Istock

För att vi ska kunna producera eget D-vitamin måste vår hud exponeras för solljus. När solens UVB-strålar träffar huden så bildas D-vitamin via kolesterol i kroppen.

Halten av D-vitamin sjunker

Men för oss i Norden är solstrålningen inte tillräcklig under vinterhalvåret. därför sjunker halterna av D-vitamin hos många.

Förr åt vi mer fet fisk som sill och strömming och kompenserade på så sätt för bristen på sol.

Brist på D-vitamin

I dag är det många som inte får i sig tillräckligt via kosten vilket innebär att de får för låga halter av D-vitamin i blodet.

En mängd studier (obs: extern länk) visar att man inte behöver ha brist på D-vitamin för att hälsan ska påverkas, det kan räcka med låga halter.

D-vitamin hormonliknande

Orsaken är att D-vitamin både är ett vitamin och ett hormonliknande ämne som är inblandat i en mängd processer i kroppen.

Det har en central roll i regleringen av kalcium- och fosfatnivåerna i blodet vilket är viktigt för skelettet.

D-vitamin och immunförsvaret

D-vitamin har även stor betydelse för immunförsvaret, cellernas nybildning, hormonsystemets reglering, hjärt-kärlfunktion och musklernas funktion.

Dessutom har svensk forskning (obs: extern länk) av psykiatern och forskaren Mats Humble visat att D-vitamin är viktigt för hjärnan och psyket.

D-vitaminbrist ökar risk för autism

Låga nivåer D-vitamin hos modern kan öka risken för autism hos fostret och hos vuxna risken för årstidsbunden depression.

Sjukdomar som MS, diabetes (obs: extern länk) och reumatism är vanligare i solfattiga länder som de nordiska, än i solrika länder.

Ökad risk för cancer

Ny forskning (obs: extern länk) visar även att risken för olika sorters cancer ökar vid för låga nivåer D-vitamin, som tjocktarms-, bröst- och prostatacancer.

Trots vinterns solbrist så har inte alla nordbor för låga D-vitamnivåer. Störst risk löper du om du tillhör någon av dessa riskgrupper.

Överdosera inte D-vitamin

Man ska inte heller ta höga doser D-vitamin via tillskott utan läkarråd, utan hålla sig till de rekommenderade maxvärdena.

Läs också: Forskaren: Så länge räcker D-vitaminet från sommarens sol!

5 tecken på att du kan ha brist på D-vitamin

 Trött, deppig eller drabbas du ofta av luftvägsinfektioner? Det kan finnas ett samband till brist på D-vitamin.
Trött, deppig eller drabbas du ofta av luftvägsinfektioner? Det kan finnas ett samband till brist på D-vitamin. FOTO: Istock

1. Du får ofta luftvägsinfektioner

Flera studier (obs: extern länk) visar att återkommande luftvägsinfektioner hos vissa kan bero på för låga D-vitaminnivåer.

2. Du är väldigt trött

Trötthet, orkeslöshet och sömnproblem kan hos vissa bero på att de fått i sig för lite D-vitamin visar några studier (obs: extern länk).

3. Du drabbas av depression

Flera studier visar att för låga D-vitaminnivåer kan orsaka depression, särskilt i riskgrupper som äldre och överviktiga (obs: extern länk).

4. Du har ont i ryggen

I vissa fall, särskilt hos kvinnor efter klimakteriet, kan värk i ryggen ha ett samband (obs: extern länk) med för låga D-vitaminnivåer.

5. Du har inflammerat tandkött

Det finns studier (obs: extern länk) som visar att inflammerat tandkött och tandlossning kan ha ett samband med låga D-vitaminnivåer.

Relaterade artiklar

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen