Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 22 november 2018

Allt du vill veta om D-vitamin – och 5 tecken på brist

D-vitamin har en nyckelroll i en mängd processer i kroppen. Forskning visar att för låga nivåer kan öka risken för allt från MS och diabetes till cancer.

 Trött, deppig eller drabbas du ofta av luftvägsinfektioner? Det kan finnas ett samband till brist på D-vitamin.
Trött, deppig eller drabbas du ofta av luftvägsinfektioner? Det kan finnas ett samband till brist på D-vitamin. FOTO: Matthias Lindner

För att vi ska kunna producera eget D-vitamin måste vår hud exponeras för solljus. När solens UVB-strålar träffar huden så bildas D-vitamin via kolesterol i kroppen.

Halten av D-vitamin sjunker

Men för oss i Norden är solstrålningen inte tillräcklig under vinterhalvåret. därför sjunker halterna av D-vitamin hos många.

Förr åt vi mer fet fisk som sill och strömming och kompenserade på så sätt för bristen på sol.

Brist på D-vitamin

I dag är det många som inte får i sig tillräckligt via kosten vilket innebär att de får för låga halter av D-vitamin i blodet.

En mängd studier (obs: extern länk) visar att man inte behöver ha brist på D-vitamin för att hälsan ska påverkas, det kan räcka med låga halter.

D-vitamin hormonliknande

Orsaken är att D-vitamin både är ett vitamin och ett hormonliknande ämne som är inblandat i en mängd processer i kroppen.

Det har en central roll i regleringen av kalcium- och fosfatnivåerna i blodet vilket är viktigt för skelettet.

D-vitamin och immunförsvaret

D-vitamin har även stor betydelse för immunförsvaret, cellernas nybildning, hormonsystemets reglering, hjärt-kärlfunktion och musklernas funktion.

Dessutom har svensk forskning (obs: extern länk) av psykiatern och forskaren Mats Humble visat att D-vitamin är viktigt för hjärnan och psyket.

D-vitaminbrist ökar risk för autism

Låga nivåer D-vitamin hos modern kan öka risken för autism hos fostret och hos vuxna risken för årstidsbunden depression.

Sjukdomar som MS, diabetes (obs: extern länk) och reumatism är vanligare i solfattiga länder som de nordiska, än i solrika länder.

 Du kan bli trött om du lider av brist på vitamin-D. Men det finns fler symptom.
Du kan bli trött om du lider av brist på vitamin-D. Men det finns fler symptom. FOTO: Istock

Ökad risk för cancer

Forskning (obs: extern länk) visar även att risken för olika sorters cancer ökar vid för låga nivåer D-vitamin, som tjocktarms-, bröst- och prostatacancer.

Trots vinterns solbrist så har inte alla nordbor för låga D-vitamnivåer. Störst risk löper du om du tillhör någon av dessa riskgrupper.

Överdosera inte D-vitamin

Man ska inte heller ta höga doser D-vitamin via tillskott utan läkarråd, utan hålla sig till de rekommenderade maxvärdena.

Läs också: Forskaren: Så länge räcker D-vitaminet från sommarens sol!

5 tecken på att du kan ha brist på D-vitamin

1. Du får ofta luftvägsinfektioner

Flera studier (obs: extern länk) visar att återkommande luftvägsinfektioner hos vissa kan bero på för låga D-vitaminnivåer.

2. Du är väldigt trött

Trötthet, orkeslöshet och sömnproblem kan hos vissa bero på att de fått i sig för lite D-vitamin visar några studier (obs: extern länk).

3. Du drabbas av depression

Flera studier visar att för låga D-vitaminnivåer kan orsaka depression, särskilt i riskgrupper som äldre och överviktiga (obs: extern länk).

4. Du har ont i ryggen

I vissa fall, särskilt hos kvinnor efter klimakteriet, kan värk i ryggen ha ett samband (obs: extern länk) med för låga D-vitaminnivåer.

5. Du har inflammerat tandkött

Det finns studier (obs: extern länk) som visar att inflammerat tandkött och tandlossning kan ha ett samband med låga D-vitaminnivåer.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen