5 vetenskapliga skäl till att du ska äta grönkål – varje dag
Grönkål riktigt spritter av läkande ämnen. Här är fem av dess viktigaste hälsoeffekter!
Grönkål beskrivs med rätta som något av en supergrönsak. Den är extremt rik på viktiga mineraler, vitaminer, antioxidanter plus de intressanta svavelhaltiga kålämnena.
Bra ihop med fett
Grönkål är nyttig på olika sätt – både tillagad och rå, då vissa ämnen bäst tas upp när de hettas upp tillsammans med fett.
5 bevisade hälsoeffekter av grönkål:
Grönkål förebygger cancer
Grönkål är som all kål, rik på svaveldoftande glukosinolater, som när de bryts ned i kroppen kan motverka tumörer och förstärka effekten av behandling med kemoterapi (obs: extern länk)
Grönkål är bra för ögonen
Grönkål är enormt rik på antioxidanterna lutein, betakaroten och zeaxanthin som i flera studier (obs: extern länk) visat sig kunna minska risken för ögonsjukdomar i gula fläcken. Orsaken är att ämnena är rika på gul färg som liksom ”fyller på” ögats gula fläck.
Läs också: Det här är de 5 mest näringstäta grönsakerna!
Grönkål dämpar inflammation i kroppen
Forskning vid Linköpings universitet (obs: extern länk) visar att luteinrik mat som grönkål, kan ha medicinsk effekt.
Den ger en mätbar dämpning av de skadliga, låggradiga inflammationerna i blodet som kan orsaka åderförfettning och hjärt- och kärlsjukdomar.
Läs också: Så kan du enkelt odla grönkål hemma
Grönkål sänker kolesterolet
I en liten studie (obs: extern länk) fick 32 män med ärftligt förhöjda blodfetter dricka 1,5 deciliter grönkålsjuice varje dag i 12 veckor. Resultatet visar att de fick klart friskare och bättre kolesterolvärden.
Grönkål är bra för matsmältningen
När vi äter mat med besk smak som grönkål stimuleras produktionen av saliv och magsaft, vilket underlättar matsmältningen ända ned i tarmarna.
Får man lätt en uppkörd mage kan det vara bra att en äta en liten sallad med beska blad som grönkål före maten. Det förbereder hela systemet och rustar det bättre för att smälta maten.
Läs också: Grönkål dämpar farlig inflammation i kroppen