Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 11 maj 2021

Ny metod mot IBS: Annika blev frisk med hypnos

Från att ha levt med obeskrivlig trötthet och smärta dygnet runt är hon i dag pigg och har sällan ont i magen. Annika Tärnström fick bukt med tarmsjukdomen IBS på ett oväntat sätt.

 Numera kan Annika Tärström vandra och vara i fjällen igen.
Numera kan Annika Tärström vandra och vara i fjällen igen. FOTO: Privat

Att hypnos kan hjälpa överkänsliga tarmar och göra underverk för magen kan låta som hokus-pokus. Men de nya forskningsrönen från Sahlgrenska akademin är en ljusglimt för alla som är drabbade av tarmsjukdomen IBS.

Annika Tärnström, 59, i Göteborg är ett levande bevis på att det funkar. Hon har haft svåra magproblem sedan 20-årsåldern och de senaste 15 åren har varit obeskrivligt trött av att ständigt ha ont.

Hypnos mot IBS har hjälpt

– Hypnos har verkligen hjälpt mig. Nu mår jag fantastiskt, jag är piggare. Från att ha haft ont i stort sett dygnet runt kan jag ha ont i magen sammanlagt någon timme i veckan, säger Annika.

Hon bor med sambon Roger och dvärgschnauzern Winston i Öjersjö utanför Göteborg.

I vanliga fall jobbar Annika som belysningsmästare på Lorensbergsteatern men har under pandemin varit korttidspermitterad i väntan på att teatern kan komma igång igen. De tvingades bland annat flytta fram Pernilla Wahlgrens show.

Jobbigt handikapp

Annika ser fram emot att åter få sitta vid ljusbordet mitt i publikhavet. Allrahelst nu när hon mår så mycket bättre. Mag-tarmsjukdomen IBS har inneburit ett jobbigt handikapp och de har påverkat tillvaron och arbetet.

– Det har varit väldigt mycket spring på toaletten och jag blev uppblåst i magen.

Så styrde IBS Annikas liv

Det var såklart jobbigt, berättar hon, men hon tänkte absolut inte att det var någon sjukdom.

– Jag vande mig vid att slänga i mig några Alvedon och köra på, att alltid ha med mig spypåsar och Samarin och ha koll på närmaste toalett. Ofta satt jag helt kallsvettig och illamående på jobbet mitt i publikhavet utan att ha möjlighet att gå på toaletten.

Smärtorna tilltog vid 50-årsåldern

När smärtorna blev värre vid 50-årsålder sökte Annika hjälp hos gynekolog.

– Jag hade konstant magont och misstänkte att det rörde sig om äggstocksont, men det var ju tarmarna som bråkade, säger Annika.

Fick diagnosen IBS

Det var först häromåret som hon fick diagnosen IBS, irritable bowel syndrome.

– Jag gjorde en tusenmilaservice hos företagsläkaren och berättade om problemen med magen. Då fick jag en remiss till en mag-tarmläkare vid Sahlgrenska.

Valde kläder som passade IBS-magen

Vid utredningen fick Annika bland annat svara på hur mycket hon tyckte att magbesvären påverkade hennes liv.

– Då först insåg jag att jag dygnet runt anpassat mig efter magen, att jag valde bort aktiviteter och klädde mig efter IBS-magen. Jag hade heller aldrig kopplat ihop besvären och jag var så urbota trött.

Skönt få diagnos

När läkaren konstaterade att hon hade IBS var det skönt att få en diagnos men det jobbiga var att det inte fanns någon medicin som kunde bota sjukdomen.

Fanns inga mediciner

Så när Annika fick frågan om att delta i en studie på Sahlgrenskas mag- och tarmlaboratorium där man testade hypnos på IBS-patienter tackade hon utan tvekan ja.

– Det lät spännande och var ju seriöst, så varför inte testa tänkte jag. Många år tidigare blev jag hjälpt av akupunktur när jag skadat knät och det lärde mig att vara öppen för nya metoder.

Vändpunkten

Hypnosbehandlingen tio gånger vid Sahlgrenska sjukhuset leddes av en sjuksköterska som var utbildad hypnoterapeut. Den blev vändpunkten för ett nästan livslångt lidande.

Hypnos mot IBS kändes som avslappning

Annika fick lära sig andas djupt, koppla av, gå in i djup avslappning och visualisera hur hon till exempel befinner sig i en fjällstuga och känner hur magen lugnar ner sig.

– Själva hypnosen kändes som en skön avslappning där jag kom in i ett nytt mentalt tillstånd. Men jag var ändå hela tiden medveten om allt som hände. Efteråt kände jag mig lite yrvaken.

Efter de första två gångerna fick Annika mardrömmar och sov oroligt.

– Jag var lite orolig i själen men sedan så landade det. Redan efter fem behandlingar märkte jag en tydlig skillnad, jag blev lugnare och fick mindre ont och tröttheten försvann.

Mycket piggare efter hjälp med hypnos

Nu mår hon helt fantastiskt, tycker hon, bättre än på väldigt många år.

– Jag är så mycket piggare. Från att ha ont för jämnan handlar det numer om någon timme i veckan som jag får ont.

Hjälper mig att somna

Annika äter också läkemedlet Constella mot sin IBS, men upplever att hypnosen var den stora boosten som gjorde skillnad.

– Jag använder ofta de avslappnings- och andningsövningar jag lärde mig under studien och de hjälper mig bra. Jag gör dem med jämna mellanrum och de hjälper mig också att somna gott om kvällen.

Känner ny entusiasm

Efter att coronapandemin bröt ut förra våren har Annika haft tid över för trädgårdsarbete vid kolonilotten och långa promenader med sambon Roger och hunden Winston som trots sina 14 år är lika pigg på att fjällvandra som husse och matte. Varje morgon vaknar Annika numer pigg och utvilad och känner en ny entusiasm.

– Den energi jag förut lade på att ha ont lägger jag nu på att göra sådant jag vill. Roger märker stor skillnad, jag är piggare och gladare och mindre retlig. Förut var jag en ledsen människa som säkert var lätt deprimerad av att jämt ha ont. Nu gör jag allt med glädje och ser fram emot våra utflykter till landet och behöver inte tänka på vila och värk.

 Annika och sambon Roger fjällvandrar gärna runt Grövelsjön i Idre och hunden Winston hänger piggt med på rutten sin 14 år till trots.
Annika och sambon Roger fjällvandrar gärna runt Grövelsjön i Idre och hunden Winston hänger piggt med på rutten sin 14 år till trots. FOTO: Privat

Så kan hypnos mot IBS hjälp fler

Hennes önskan är att fler ska få möjlighet att behandlas med hypnoterapi och bli hjälpt mot IBS.

– Hoppas att fler med IBS-mage kan söka hjälp och behandlas i stället för att gå runt och ha ont.

Läs också: Vanliga symtom på magkatarr

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen