Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 18 december 2020

15 må bra-aktiviteter i jultider

Det finns en hel del trevligt du kan ägna dig åt i jul, också om du firar på egen hand. Här har vi listat några saker.

 Ta hand om dig själv under julen och ägna dig åt må-bra-aktiviteter. Passa på att ringa vänner och önska en god jul! Det höjer humöret om något!
Ta hand om dig själv under julen och ägna dig åt må-bra-aktiviteter. Passa på att ringa vänner och önska en god jul! Det höjer humöret om något! FOTO: YakobchukOlena

1. Ta en härlig skogspromenad

FOTO: istck

Forskning visar att en stilla skogspromenad kan lindra stress, sänka blodtryck och motverka depression. Tar du in syn-, doft-, känsel- och hörselintryck från skogen stimuleras dina sinnen och därmed din hjärna

2. Se en rolig film!

Ett gott skratt förlänger livet – och vässar din hjärna. Det visar forskning från Experimental Biology i San Diego. Så se en kul film, läs en rolig bok eller gör något annat som lockar fram ett skratt.

3. Lita på andra – det kan förlänga livet

– Att kunna lita på andra människor, inklusive främlingar, kan innebära en skillnad på cirka 10 månader när det gäller livslängd, säger Alexander Miething vid Stockholms universitet. Han är en av forskarna bakom en studie om hälsa och tillit.

Orsaken tros vara att den som litar på andra upplever mindre stress och får mer stöd och hjälp än de den som misstror sina medmänniskor.

4. Sjung, dansa och läs!

FOTO: Istock

Sjung, spela instrument, dansa och läs! Det funkar som dunderpiller för din hjärna och skyddar mot demens. Det visar forskare vid Centrum för åldrande och hälsa vid Göteborgs universitet.

6. Gosa med hunden

Studier visar att 15 minuters gosande med en hund kan utlösa en rad lyckohormoner samt sänka stressnivåer. Känner du dig ensam kan det vara värt att fundera på en fyrfota vän, som dessutom ger dig nyttig motion.

7. Jobba på dina egenskaper

Att lyckas och må bra här i livet verkar handla om fem egenskaper: emotionell stabilitet, beslutsamhet, självkontroll, optimism och ansvarsfullhet.

Om du utvecklar dem är chansen stor att du får ett framgångsrikt liv med pengar på banken, men också en bra hälsa och många vänner.

De konstaterar forskarna bakom en stor engelsk studie om åldrandet där 8 000 kvinnor och män i 50- eller 60-årsåldern följts under elva år.

8. Baka, sticka, tälj

Du som exempelvis stickar vet hur välgörande det kan vara. Orsaken är att stickandet frisätter kroppens gladhormon dopamin. Samma glada hormon stimuleras av alla sorters kreativa hantverk.

9. Njut av choklad och kaffe

FOTO: Istock

Choklad triggar produktionen av serotonin som är bra för dig. Vad gäller koffein verkar det uppiggande vilket kan sänka risken för depression, enligt en studie från Harvard University.

10. Börja yoga

FOTO: Istock

Pulshöjande aktiviteter men också yoga har visat sig påverka nivåerna av dopamin i kroppen. Detta lyckohormon kan hjälpa till att motverka stress och tecken på depression.

11. Pyssla med blommorna

FOTO: Blomsterlandet

Forskning från Harvard University har visat att levande blommor ger människor mer energi, gör dem mer entusiastiska och ökar deras medkänsla för varandra.

12. Ät gröna grönsaker

Mörkgröna bladiga grönsaker som spenat och grönkål är fullmatade med folat, en form av B-vitamin som kan fungera humörhöjande. I studier har personer med högre folatintag visat färre symptom på depression är de med ett mindre intag.

13. Låt ljuset pigga upp

Dra bort gardinerna och släpp in solens strålar. Ta en lunchpromenad och sug i dig av naturligt dagsljus. En mulen dag kan en påslagen ljusbox göra susen i stället, visar forskning.

Läs också: Historier från ett svunnet Sverige – läsa våra spännande reportage

14. Skriv ett brev

När skrev du ett vantligt brev senast? Passa på. Du kommer garanterat göra någon riktigt glad.

Och den där dagboken som legat oöppnad i åratal. Kanske läge att damma av den just precis nu under julen. Vässa pennan!

15. Börja släktforska

En perfekt syssla som är spännande och stimulerande är släktforskning. Googla på ”släktforska” så får du veta precis hur man gör.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen