Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 17 oktober 2019

Så kan motion bromsa hjärnans åldrande

Hjärnans volym krymper med åldern. Men med regelbunden träning kan hjärnan i stället föryngras.

Det förklarar hjärnforskaren Anders Hansen.

 Motion ger oss bättre minne, vi blir mer kreativa, får bättre koncentration och blir bättre rustade mot stress.
Motion ger oss bättre minne, vi blir mer kreativa, får bättre koncentration och blir bättre rustade mot stress. FOTO: iStock

När vi blir äldre minskar hjärnans storlek med ungefär en procent per år. Det gäller särskilt hjärnans minnescentrum, hippocampus, och det är därför minnet blir sämre när vi åldras.

Hjärnan föryngrades

Men fysisk aktivitet kan göra stordåd. Låt oss redogöra med ett exempel:

I en studie delades 120 personer i 60-årsåldern in i två grupper – den ena gruppen fick under ett års tid göra konditionsträning, den andra gruppen fick göra lugna stretchövningar utan att pulsen steg. Så vad hände då med hjärnans minnescentrum?

Jo, hos stretchgruppen hade hippocampus krympt med ett genomsnitt på 1,4 procent. Hos de som hade konditionstränat hade hippocampus istället växt med 2 procent. Istället för att bli ett år äldre hade deras hjärnor blivit två år yngre, rent storleksmässigt.

Räcker att promenera

Och det var ingen hårdträning eller maratonlopp deltagarna fick göra. Konditionsgruppen promenerade i snabb takt i 40 minuter, tre gånger i veckan.

– Minnescentrum växte till så mycket att det motsvarade två års åldrande. Den fysiska aktiviteten inte bara bromsade åldrandet utan lyckats även vända det. Man har också sett att hjärnan arbetar mer effektivt hos de 70- och 80-åringar som motionerar. De positiva effekterna av fysisk aktivitet gäller alltså hela livet, det här är inte något vi bara ska tänka på när vi är runt 30, säger Anders Hansen till Hälsoliv.

Läs också: 6 saker du inte visste om Anders Hansen

 Hjärnforskaren Anders Hansen är aktuell med SVT-programmet ”Din hjärna”.
Hjärnforskaren Anders Hansen är aktuell med SVT-programmet ”Din hjärna”. FOTO: TT

Bildar nya hjärnceller

Det som forskningen har kunnat visa är att motion ökar nybildningen av hjärnceller.

– Nybildning av hjärnceller minskar med åldern. Regelbunden motion höjer den kognitiva nivån och det bildas fler hjärnceller, även hos äldre oavsett utgångsläge, säger den amerikanska hjärnforskaren Fred Gage, i programmet ”Din hjärna”.

Ökar kreativitet

Fysisk aktivitet minskar risken för demens med hela 40 procent. Det ökar dessutom kreativiteten. Om du under en halvtimme promenerar istället för att sitta still kan du räkna med 60 procent bättre kreativitet. Det blir alltså som en tillfällig kreativitetsboost.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen