Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
hälsa 20 februari 2017

Detta gör vårljuset med din kropp – 8 hälsoeffekter

Vårljuset får det att bubbla av aktivitet i din kropp och signalsubstanserna väcks till liv efter vinterdvalan. Detta magiska händer med dig när dagarna blir längre.

FOTO: Istock

De allra flesta människor känner sig piggare och gladare på våren. Det beror på att ljuset sätter fart på produktionen av ”må bra-hormon”, som exempelvis serotonin, dopamin och oxytocin. Så ut och njut!

8 saker som ljuset gör med oss

1. Vi gör fler barn

Vi blir mer fertila under den ljusa årstiden. Mäns testosteronnivåer stiger och peakar runt midsommar, och kvinnors ägglossning ökar vid samma tid. Det är faktiskt också strax efter midsommar som de flesta barn blir till.

2. Trötta och deppiga

Vårdeppig? Det är du i så fall inte ensam om. Uppskattningsvis lider ungefär fem procent av svenskarna av vårdepression. Och många fler drabbas av det lindrigare tillståndet vårtrötthet.

Det finns inga helt säkra belägg för varför det är så här, men en teori är att kroppen inte hinner anpassa sig till den snabba ljusökningen. Då hamnar våra signalsubstanser i obalans och vi blir trötta eller nedstämda. Den bästa boten är dock att utsätta sig för mycket dagsljus.

3. Tappar vikt och blir gladare

Att motionera är bra, och att göra det i dagsljus är ännu bättre. I en jämförande studie gick försökspersoner som tränade i dagsljus ner mer i vikt än de som tränade i artificiellt ljus. Dessutom förbättrades dagsljusmotionärernas humör, vilket inte var fallet med jämförelsegruppen.

4. Vi blir alerta

Under den ljusa årstiden blir vi piggare och mer energifyllda. När dagsljuset träffar näthinnan stimulerar det hjärnan att producera bland annat serotonin, dopamin och kortisol, substanser som gör oss vakna och alerta. Ljuset bidrar också till att halterna av sömnhormonet melatonin sjunker i kroppen.

Förändringarna börjar redan i februari, men vi märker effekterna av dem först i april-maj.

5. Vi behöver inte okynnesäta

Vi blir mindre hungriga i takt med att dagarna blir längre. På vintern är vi mer sugna på kolhydrater, eftersom de har en serotoninhöjande effekt. När vi vistas mycket i dagsljus stiger serotoninnivåerna utan att vi behöver okynnesäta!

6. Extra viktigt för deprimerade

Ta vara på vårsolen, särskilt om du är deprimerad. Människor med depression kan nämligen få försämrade kognitiva förmågor, till exempel korttidsminne och tidsuppfattning, om de vistas för lite i solljus. Det har amerikanska forskare kommit fram till.

7. Bildar D-vitaminer

I mars- april börjar solljuset vara så starkt att det hjälper kroppen att bilda D-vitamin igen efter vintern. D-vitamin stärker bland annat immunförsvaret och minskar risken för flera sjukdomar.

Gå gärna ut på lunchen om du jobbar inomhus och fyll på lagren, men kom ihåg att det räcker med 20–30 minuter i solen per dag. Överdrivet solande är skadligt, särskilt om man har ljus hud.

8. Motverkar negativa skärmeffekter

Det finns en koppling mellan blått ljus från dator, mobil eller läsplatta på kvällen och sömnproblem. Men att vistas i solljus på dagen kan motverka den negativa effekten av skärmljuset, enligt forskare vid Uppsala Universitet.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen