Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 10 februari 2021

Träden botar din stress

Känner du dig stressad? Har du svårt att varva ner? Då bör du gå till närmaste träddunge. En ny studie visar nämligen att ju fler träd du har omkring dig, desto mer avslappnad blir du.

 Forskare har upptäckt att stressnivåerna sjunker ju grönare och frodigare träden är.
Forskare har upptäckt att stressnivåerna sjunker ju grönare och frodigare träden är. FOTO: Istock

Undersökningen, som är gjord av forskare vid två olika universitet, gick ut på att försökspersoner först blev utsatta för stressituationer, och sedan fick titta på 3D-filmer som visade miljöer med olika grader av trädsamlingar.

Då visade det sig att ju fler träd som fanns med i filmen, desto lugnare blev personen. Dessutom upptäckte forskarna att stressnivåerna sjönk ju grönare och frodigare träden var.

Läs också: Koppla av med ett ”skogsbad”

Foton lugnar också

Men har man inte träd i närheten kan det faktiskt räcka med att bara titta på foton av träd. En studie från 2016, publicerad i International Journal of Environmental Research and Public Health, visar att det är vederkvickande att ha fotografier på grönska vid skrivbordet. När deltagarna i experimentet tittade på bilderna sänktes deras stressnivåer eftersom deras parasympatiska nervsystem sattes igång.

Grönt är bra för hälsan

Det parasympatiska nervsystemet blir aktiverat när kroppen är i vila, oftast vid sömn. Då minskar hjärtverksamheten, blodtrycket sjunker, kroppens läkningsprocess förbättras och harmonihormonet oxytocin ökar. Det är med andra ord hälsosamt att titta på foton av grönska.

Så gör dig själv en tjänst och omge dig med så mycket träd och växter du kan. Som det heter – grönt är skönt!

Läs också: Därför blir du frisk av skogen

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen