Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Land 24 september 2015

Hämta dunderkuren i skogen: 10 hälsoeffekter och husmorstips med lingon!

Ut och plocka lingon! Skogens röda guld konserverar naturligt, piffar upp maten och gör dig friskare. Här får du 10 smarta lingontips.

1. Spara lingon i vatten

Lingonen innehåller ett eget naturligt konserveringsmedel, bensoesyra. Häll lingon på en ren flaska och häll på kokt, kallnat vatten. Korka igen och ställ svalt. De håller i stort sett hur länge som helst.

2. Håll vikten nere med lingon

Forskare vid Lunds universitet har upptäckt att lingon kan hålla vikt, kolesterolvärden och blodsockernivå nere. I en studie där möss fick äta olika sorters bär tillsammans med antingen en hög- eller lågfettkost gjorde lingonet succé. Möss som ätit lingon och mycket fett hade samma värden som lågfettsmössen. Superbäret açai förlorade stort mot lingonet, açaibäret hade motsatt effekt.

Läs även: Älska lingon! 5 fantastiska recept som passar alla

3. Njut av frysta lingon

Lingon behöver inte sockras när de ska frysas och håller länge. De kan sedan plockas upp och mixas i smotthies, råröras, kokas till sylt eller saft. Missa inte heller att äta dem som de är. Frysta lingon är en syrlig, god glassupplevelse en varm dag.

Läs även: 8 superbär att ta vara på i höst

4. Mota urinvägsinfektion med lingondricka

Det finns studier som visar att tranbärsjuice kan förebygga urinvägsinfektion. Lingonet är tranbärets kusin som har fått alldeles för lite uppmärksamhet från forskarna. Det man vet är att lingon innehåller mer av de tanniner som man tror ligger bakom den goda effekten hos tranbär.

5. Ta bort lingonfläcken med vatten

Det röda färgämnet i lingon förstörs av hög värme. Därför kan fläckar försvinna om man häller hett vatten på dem. Kolla först att ditt plagg tål höga temperaturer.

Läs också: Så kokar du om för lös lingonsylt!

6. Torka lingon till frukost

Lingon går lika bra att torka som andra bär. Några timmar i ugn eller torkapparat på max 70 grader förvandlar dem till små röda russin, perfekta att ha i bröd eller blanda i müsli.

Läs även: Nypon, rönnbär och havtorn – vitaminboosta med höstens superbär

7. Använd lingon som lock

Kommer du ihåg det lilla locket av paraffin högst upp på ytan på den hemkokta vinbärsgelén? Det skulle hindra mögel. Det går lika bra med lingon. Koka en osockrad lingonsylt, låt svalna och häll på när gelén stelnat.

8. Rårör med honung

Lingon är nyttigt, det är sockret i sylten som ställer till det. Söta i stället din rårörda lingonsylt med honung. Du behöver mindre för att få tillräcklig sötma och smaken blir rikare.

Läs även: Nypon, rönnbär och havtorn – vitaminboosta med höstens superbär

9. Ta en kopp lingonte

Torkade lingonblad kan bli ett friskt te som sägs vara bra för urinvägarna. Drick med måtta, eftersom det är vattendrivande. Om du vill plocka, tänk på att lingonblad och grenar inte ingår i allemansrätten. Eftersom lingonet är en buske får du inte bryta grenar eller ta blad utan markägarens tillstånd.

10. Rensa som ett proffs

För att plocka mycket lingon använder man bärplockare. För att sedan snabbt få bort blad och småskräp som följer med kan man sikta dem i ett såll eller blåsa bort med hårtork. Det finns också bärrensare att koppla till dammsugare. Bären rinner förbi luftstrålen som bara suger bort torrt skräp. Låt sedan bären trilla från ena kanten av en bricka till den andra medan du plockar bort skadade bär.

 

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen