Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Land 30 september 2015

Het trend med kokkaffe: Så här gör du världens godaste kaffe!

Brygga kaffe kan vem som helst. Men att koka kaffe är en konst. Här får du veta hur man gör det perfekta kokkaffet, den hetaste kaffetrenden just nu.

FOTO: Istock

Så här gör du (grundkursen)

1. Slå kallt friskt vatten i en ren kanna.

2. Lägg i kaffet just innan vattnet kokar upp. En skopa per kopp med vatten plus en extra skopa ”för kannan”.

3. Lyft pannan 3–4 gånger just när det kokar till.

4. Ställ kaffepannan svalt och häll en liten skvätt kallt vatten direkt i pipen.

5. Låt dra 3–4 minuter.

Läs också: 10 utrotningshotade kunskaper vi inte får glömma

Specialtips från tre experter på kokkaffe

1. Harriet Svensson, mineraljägare, Överturingen:

– Jag kokar över eld i en gammal halvliters kaffeburk med två hål i överkanten med en ståltråd emellan. Vattnet får nästan koka upp. Sedan i med kaffet och låta koka upp. Och så ta åt sidan och dra litet grann.

2. Stig Strand, turismföretagare och skidkommentator, Hemavan:

– Jag har vatten i kannan till två tredjedelar och kokar upp. Sedan tar jag av och häller på kaffe i en pyramid där toppen når kannans överkant. Kokar försiktigt om igen. Tar av och låter stå och sedan slår jag upp försiktigt.

3. Sture Markström, redaktör på Jaktmarker & Fiskevatten, Stockholm:

– Jag har i kaffet först när vattnet kokat upp. Annars frigörs så mycket garvsyra. Sedan rör jag om och efter en stund häller jag fram och tillbaka i en kopp några gånger så att kaffet ska klara fortare.

Läs också: Chokladsugen? Här är 7 himmelska kladdkakor du måste prova

6 saker du inte visste om kaffe

• Karl XII satte fart på kaffedrickandet i Sverige. Han uppskattade drycken under sina tidiga år i Turkiet och hade med sig en turkisk kaffekokningsapparat till Lund 1716.

• Bryggkaffe slog igenom i Sverige på 1960-talet. Tills dess var kokkaffet helt dominerande. I dag är fördelning- en ungefär 70 procent bryggkaffe, 15 procent kokkaffe (högre andel i norra Sverige), 12 procent snabbkaffe och 3 procent övrigt (mest espresso).

• Kokmalet kaffe är grövre än bryggmalet och fungerar inte i filter.

• Klarskinn är en liten bit torkat fiskskinn som förr tillsattes i färdigt kokkaffe. Proteiner frigörs från skinnet och förenas med grumligheterna som sedan sjunker till botten. Bland annat har gädda, lax, abborre, ål och lake använts.

• Sumpkokare användes förr för att dra den sista musten ur kaffesumpen. Avkoket an vändes sedan i stället för vatten och därmed kunde man spara in litet på mängden nytt kaffe.

• Kokkaffe har blivit trendigt – vilken revansch! Modern naturturism lockar med äventyr och kokkaffe över öppen eld, och kaffebranschen har märkt ett ökat intresse bland ungt folk att koka på gammalt vis.

Följ oss på Facebook så missar du inga intressanta artiklar. 

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen